Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΟΠΑΠ: Tι φέρνει η... τράτα της πώλησης

Η... τράτα στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης από βήματος του συνεδρίου του Economist, έφθασε και όλοι περιμένουν να δουν τι ψαριά θα βγάλει. Σήμερα το απόγευμα εκπνέει η προθεσμία για την ταυτόχρονη ανακοίνωση των σχημάτων που θα συμμετάσχουν στην δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε και την κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών τους προσφορών.

Βάσει τις διαδικασίας, οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης (Deutsche Bank AG London και Εθνική Τράπεζα) θα παραλάβουν και σφραγίσουν τις προσφορές στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φακέλων και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του πλειοδότη. Η κυβέρνηση προσδοκά από την πώληση του ΟΠΑΠ έσοδα που κινούνται στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εστάλη στην Τρόικα, ενώ σημειώνεται πως έχει ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ανεξάρτητη αποτίμηση για την αξία του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά δεν επιβεβαιώνονται από το ΤΑΙΠΕΔ, ανεξάρτητος εκτιμητής έχει οριστεί η εταιρεία S.K. Aegis, η οποία συνεργάζεται με τη βρετανική Duff & Phelps.

Τα σχήματα

Οι τελευταίες πληροφορίες για τα σχήματα που θα διεκδικήσουν την απόκτηση του ΟΠΑΠ κάνουν λόγο για την κατάθεση προσφορών από δύο σχήματα, χωρίς να λείπουν και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς βάσει των οποίων ένα σχήμα θα διεκδικήσει τελικά το 33% της ΟΠΑΠ. Δεδομένης της σημασίας της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης για το κυβερνητικό πρόγραμμα, θεωρείται πως έχει υπάρχει η μέριμνα ώστε και επαρκείς προσφορές να κατατεθούν, και όσο το δυνατόν πιο κοντά στον στόχο που έχει τεθεί να πλησιάσουν οι προσφορές.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν έντονες διεργασίες ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή σύμπραξη ομίλων και funds με σημείο αναφοράς τη κινεζική Fosun (συμμετέχουν μέσω της Primrose Treasure Limited). Στο ίδιο σχήμα, μικρή συμμετοχή διεκδικεί και ο όμιλος Κουτσολιούτσου (η Fosun ελέγχει το 14% της FF Group), ενώ μένει να φανεί η στάση της BC Partnersκαι του αμερικανικού fund Third Point. Όσο για τη συμμετοχή του Emma Delta (τοfund διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc με ποσοστό 66,7% και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3%), η συμμετοχή του θεωρείται στην από την αγορά ως μια από τις «σταθερές» του διαγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση ΟΠΑΠ μόνο με την κατάθεση και αξιολόγηση των προσφορών δεν δείχνει να τελειώνει. Καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από έντονες προστριβές μεταξύ ορισμένων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αλλά και του ότι συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρές ρυθμιστικές εκκρεμότητες (υπάρχουν ζητήματα που εστιάζονται στην συμφωνία για απόκτηση της άδειας εκμετάλλευσης 35.000 VLTs, πέραν του μονοπωλίου), θα πρέπει να αναμένονται ακόμη πολλά επεισόδια σε αυτό το «σίριαλ».

Χθες, πάντως, η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον Οργανισμό ανέφερε πως ενώ τα VLT και η άδεια για τα Κρατικά Λαχεία προσφέρουν σημαντική προοπτική ανάπτυξης, υπάρχει ρίσκο εκτέλεσης και υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της ανάπτυξης του δικτύου των παιγνιομηχανημάτων. Ως πηγές ρίσκου, η Goldman Sachs αξιολογεί το ζήτημα του μονοπωλίου
για το οποίο θα αποφανθεί το ΣτΕ και την διείσδυση του ιντερνετικού τζόγου. Ο οίκος τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 7,41 ευρώ με σύσταση “ουδέτερη”.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου