Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το τίμημα του ΟΠΑΠ

Σκληρές διαπραγματεύσεις δείχνουν να βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της Emma Delta, του σχήματος που κατέθεσε τη μοναδική -έγκυρη- προσφορά για το 33% του ΟΠΑΠ.
«Καταθέσαμε μία δίκαιη και ανοικτή προσφορά», ήταν -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- η δήλωση του Τσέχου επενδυτή Jiri Smejc, κύριου μετόχου του σχήματος, που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Emma Delta, η οποία εστάλη αργά χθες το βράδυ. Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται ότι το ποσό που προσφέρει το σχήμα ανέρχεται στα 622 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι το ποσό ανέρχεται ουσιαστικά στα 682 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστεί και το μέρισμα των περίπου 60 εκατ. ευρώ που αναλογεί στο 33% και αφορά τη χρήση του 2012 και το οποίο θα πάρει το ελληνικό δημόσιο.
Η δήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διφορούμενη. Ο χαρακτηρισμός «δίκαιη» υποδηλώνει ότι η Emma Delta δεν θα αυξήσει την προσφορά της, αλλά ο έτερος χαρακτηρισμός ως «ανοικτή» ερμηνεύεται και ως ένδειξη ότι μπορεί τελικώς να είναι υψηλότερη. Σύμφωνα, πάντως, με δήλωση στο Reuters υψηλόβαθμου στελέχους που εμπλέκεται στη διαδικασία της πώλησης, η Emma Delta θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ, που είναι και η αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Duff & Phelps. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πάντως χθες το βράδυ ότι η συμφωνία θα κλείσει στα 720 με 730 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο συνυπολογίζεται και το μέρισμα του 2012. Κάτι που σημαίνει ότι η Emma Delta θα πρέπει να ανεβάσει την προσφορά της στα 660-670 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως με την αποτίμηση των 720 εκατ. ευρώ δείχνει να «συμφωνεί» και το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Χθες, η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με -3,95% στα 6,80 ευρώ, με την αποτίμηση του 33% του Οργανισμού να διαμορφώνεται περίπου στα 715,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με παρατηρητές, με βάση τις προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη του ΟΠΑΠ μετά την αύξηση της φορολογίας, το ποσό της προσφοράς αντιστοιχεί περίπου σε μερίσματα είκοσι ετών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου