Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Στην τελική ευθεία εισήλθε η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ

Η αίσθηση των τελευταίων ημερών ότι δεν θα υπάρξουν πάνω από δύο προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ, επιβεβαιώθηκαν τελικώς χθες το απόγευμα οπότε και έληξε η προθεσμία που υπήρχε για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η τελική επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και με ενδιαφέρον αναμένεται το ύψος των προσφορών που έχουν κατατεθεί και κατά πόσον θα καλύπτουν τους στόχους του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, προσφορές κατέθεσαν η Emma Delta Ltd και η Third Point LLC. Η Emma Delta Ltd είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τον Τσέχο επενδυτή Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).
Με το συγκεκριμένο σχήμα συνεργάζεται και ο όμιλος Κοπελούζου όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του σε φορολογικό συνέδριο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Σημειωτέον πως στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ ο όμιλος Κοπελούζου συμμετείχε μέσω του fund Helvason που ήταν μέλος μίας κοινοπραξίας όπου μετείχαν ακόμη η γερμανική Gauselmann και η ισραηλινή Playtech.
Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι δύο τελευταίες σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο παραπάνω σχήμα.Χθεσινές πληροφορίες, οι οποίες, όμως, δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν, ανέφεραν ότι στο ίδιο σχήμα είναι πιθανό να συμμετάσχει και η ιταλική Lottomatica, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι είναι θετικό πως υπάρχει και ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές, εννοώντας τον έτερο διεκδικητή, τη Third Point. Πρόκειται για ένα αμερικανικό hedge fund που έγινε γνωστό από την επένδυση του σε ελληνικά ομόλογα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, κίνηση που του απέφερε κέρδη της τάξεως των 500 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
Επικεφαλής είναι ο Αμερικανός επενδυτής Ντάνιελ Λεμπ με προσωπική περιουσία 1,5 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πως το Third Point ετοιμάζεται για τη δημιουργία hedge fund με την επωνυμία Third Point Hellenic Recovery Fund που θα δραστηριοποιηθεί άμεσα στην ελληνική αγορά. Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται πως το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, σε συνέχεια εισήγησης των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων.
Στην ίδια συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο θα αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές των έγκυρων υποψηφίων και θα κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αυτό αναμένεται να συμβεί το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Οι απουσίες Θα πρέπει να επισημανθεί πως και οι δύο προσφορές προέρχονται από ενδιαφερόμενους που είτε θεωρούνται βέβαιο ότι θα συμμετέχουν (Emma Delta) είτε είχαν επιδείξει ιδιαίτερη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες (Third Point). Η αίσθηση που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες ήταν πως θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο προσφορές, αλλά δεν αποκλειόταν μία ακόμη.
Υπό αυτό το σκεπτικό αποτέλεσε μία μικρή έκπληξη ότι δεν συμμετέχει -τουλάχιστον εμφανώς- στη διαδικασία ο κινεζικός όμιλος Fosun International που ήταν στη λίστα των ενδιαφερομένων που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ μέσω της θυγατρικής της, Primrose Treasure Limited. Επιπλέον, υψηλόβαθμα στελέχη της Fosun International, η οποία ελέγχει το 14% της FF (Folli Follie) Group, βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αθήνα προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στη διαδικασία.
Ακόμη, είναι ενδιαφέρον ότι ούτε η Intralot περιλαμβάνεται, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, στους διεκδικητές του ΟΠΑΠ αν και κάποια στιγμή είχε θεωρηθεί ως σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Από τη στιγμή, όμως, που πήρε το έργο του τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ, διασφαλίζοντας τη θέση της στον οργανισμό για την επόμενη πενταετία, άρχισε να διαφαίνεται μία αλλαγή στη στρατηγική της.
Μετοχή
Οι πληροφορίες από χθες το πρωί που έκαναν λόγο για δύο προσφορές φαίνεται ότι επηρέασαν τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία έκλεισε με απώλειες 5,44% στα 6,61 ευρώ.
Ωστόσο, αυξημένη ήταν η αξία συναλλαγών της μετοχής με 5,51 εκατ. ευρώ που αντιπροσώπευε το 10,04% των συνολικών συναλλαγών στο Χ.Α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή πιέστηκε ιδιαίτερα προς το τέλος της συνεδρίασης, δηλαδή λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Οι οκτώ ενδιαφερόμενοι για το Παλιούρι - 29/10 οι προσφορές για το Ελληνικό
Οκτώ επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου στο Παλιούρι Χαλκιδικής, αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τις εταιρείες:
  • Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε.
  • LAMDA Έργα Ανάπτυξης Α.Ε.
  • Mind Compass Overseas Ltd.
  • ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.- Τεχνικές, Εμπορικές, Βιομηχανικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις.
  • JSC DonskoyTabac.
  • Ελληνοβαλκανική Συμμετοχών Α.Ε.
  • Μεντεκίδης Ιωάννης & Γεώργιος
  • Isaev Igor.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε το τελικό χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών να ορίζεται στις 29 Οκτωβρίου 2013 και για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Αφάντου της Ρόδου, στις 22 Μαΐου 2013.
Επενδυτικό κεφάλαιο
Η Emma Delta Ltd είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τον Τσέχο επενδυτή Jiri Smejc (66,7%) και του Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). Στο σχήμα συμμετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου.
Αμερικανικό hedge fund
Η Third Point LLC είναι ένα αμερικανικό hedge fund που επένδυσε εν μέσω της οικονομικής κρίσης σε ελληνικά ομόλογα και φέρεται να κέρδισε 500 εκατ. δολάρια.
Η κινεζική Fosun International
Μικρή έκπληξη η μη συμμετοχή της κινεζικής Fosun International. Με απώλειες 5,54% στα 6,63 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ με αυξημένο όγκο συναλλαγών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου