Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί για την πώληση του ΟΠΑΠ

Εξι ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 33% του ΟΠΑΠ και η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, αφού φέρεται να έδωσε παράταση μίας εβδομάδας στη δημιουργία των επενδυτικών σχημάτων που δύναται να υποβάλουν προσφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες και αφού δεν υπήρξε η παραμικρή επίσημη ενημέρωση από το ταμείο, παρά μόνο επιλεκτικές διαρροές, δόθηκε παράταση μίας εβδομάδος στους υποψήφιους προκειμένου να παρουσιάσουν πιθανές συνεργασίες με άλλες εταιρείες για την υποβολή προσφορών.
Ωστόσο, εφόσον αυτό ισχύει, πράγμα πολύ πιθανό, τότε η ημερομηνία συμπίπτει με την ημέρα που σύμφωνα με τον διαγωνισμό θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Κατά συνέπεια είναι εκ των ων ουκ άνευ μία νέα παράταση στην προθεσμία. Ωστόσο από το ταμείο αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο και η ημερομηνία είναι καταληκτική. Σημειώνουν πως το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφασίσει είναι το διοικητικό συμβούλιο και εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από τους ενδιαφερομένους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση περιπλέκει εκ νέου και με δεδομένο ότι οι ελεγκτές της τρόικας έχουν δείξει την ενόχλησή τους για τις συνεχείς παρατάσεις, το θέμα αποκρατικοποιήσεις μπορεί να γίνει αντικείμενο «κόντρας» κυβέρνησης και πιστωτών.
Σύμβαση Intralot
Το «πράσινο φως» προκειμένου να συνεχίσει η «στενή σχέση» μεταξύ Intralot και ΟΠΑΠ, καθώς χθες το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο του δεύτερου ανακήρυξε την πρώτη ως προσωρινό ανάδοχο του διαγωνισμού για τον τεχνολογικό πάροχο. Είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο η έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ, όπου πάντως ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, επέλεξε να απέχει. Η χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ ήταν μάλλον αναμενόμενη, αλλά προκάλεσε εντύπωση ότι η συνεδρίαση διήρκεσε αρκετές ώρες, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το θέμα της Intralot συζητήθηκε εκτενώς. Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι η απόφαση του Δ.Σ. δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και άμεση υπογραφή της σύμβασης, καθώς η Intralot καλείται πλέον να καταθέσει τις σχετικές εγγυητικές επιστολές και σχετικά έγγραφα. Διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 2 - 3 εβδομάδες.
Κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως μέχρι τότε να έχει ανακοινωθεί η επιλογή του σχήματος που θα αποκτήσει το 33% του ΟΠΑΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου