Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η μαφία του τζόγου

«Η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η πόλη της Κορίνθου έχει κατακλυστεί από μαγαζιά για παράνομο στοίχημα, φρουτάκια, χαρτιά και πόκερ. Η αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια και ο κόσμος, φοβισμένος από τα κυκλώματα που δρουν στην περιοχή, φοβάται να μιλήσει».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί κάτοικοι της Κορίνθου και του Κρανιδίου σε αναφορές-καταγγελίες τους προς το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να περιγράψει μια κατάσταση που χρονίζει.

Ο ίδιος άνθρωπος κάνει λόγο για κυκλώματα της νύχτας τα οποία δραστηριοποιούνται στην Κορινθία και, φοβερίζοντας τους κατοίκους μέσω μπράβων, εκβιασμών και ξυλοδαρμών, έχουν γεμίσει την περιοχή με καταστήματα παράνομου τζόγου. Με την αστυνομία -όπως λέει- να γνωρίζει, αλλά να σιωπά.

Ας ξεδιπλώσουμε όμως το ρεπορτάζ…

«Η αστυνομία κωφεύει»

Στην καταγγελία -η οποία βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr- γίνεται εκτενής αναφορά σε συγκεκριμένη περιοχή της Κορινθίας όπου καταστήματα τα οποία απέχουν μεταξύ τους μόλις μερικές δεκάδες μέτρα, πίσω από τη βιτρίνα της λειτουργίας τους ως καφετέριας, παρέχουν ευκαιρίες για παράνομο στοιχηματισμό -διαδικτυακό και μη-, χαρτοπαιξία και φρουτάκια.

«Πάνω από εφτά μαγαζιά -δήθεν λέσχες, δήθεν internet café και καφετέριες-, σε μία πόλη μόλις 10.000 κατοίκων, έχουν γεμίσει την περιοχή με παράνομο τζόγο. Είναι σε πολύ μικρή ακτίνα. Τα περισσότερα βρίσκονται επί της οδού…» καταγγέλλει μεταξύ άλλων ο πολίτης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες φέρονται να συνεργάζονται με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων έναντι αμοιβής: «Η αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια. Πρώην διοικητής της αστυνομίας ήταν στο κόλπο και έπαιρνε χρήματα. Ξέρουν ποιοι είναι, αλλά δεν τους πειράζουν» .

Εκβιασμοί και ξυλοδαρμοί

Οι πρακτικές, μάλιστα, τις οποίες χρησιμοποιούν τα κυκλώματα που λυμαίνονται την περιοχή, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σιωπή των κατοίκων, περιγράφονται ως ιδιαίτερα βίαιες, καθώς περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς, ακόμα και… πυροβολισμούς.

«Ο κόσμος φοβάται να μιλήσει λόγω μπράβων και κυκλωμάτων της νύχτας. Έχουν πέσει πυροβολισμοί από τους ιδιοκτήτες, που έβαζαν φουσκωτούς να ξυλοφορτώνουν κόσμο. Καταστρέφονται οικογένειες, το χειρότερο όμως είναι πως όλη η νεολαία της περιοχής έχει πέσει με τα μούτρα και μυούνται στον τζόγο από ανήλικα. Πλήρης καταστροφή».

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στη zougla.gr, παραδέχτηκαν ότι η Κόρινθος είναι από τις περιοχές όπου εμφανίζονται πολλά κρούσματα παράνομου τζόγου, ωστόσο υποστήριξαν ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και το φαινόμενο πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τρία παράνομα καζίνα και οι ιδιοκτήτες τους έχουν οδηγηθεί στο αυτόφωρο: «Κάνουμε συνεχώς ελέγχους και στην Κόρινθο και στο Λουτράκι και αλλού. Τις τελευταίες 15 ημέρες εντοπίστηκαν τρία τέτοια μαγαζιά και οι ιδιοκτήτες τους συνελήφθησαν. Ωστόσο, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν και άλλοι που κάνουν αυτήν τη δουλειά. Τους αναζητούμε».

Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια

Περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τον παράνομο τζόγο στη χώρα μας προσπαθούν να εντοπίσουν οι Αρχές, που χαρτογραφούν σε μόνιμη βάση τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη αγορά, συνθέτουν έναν δαιδαλώδη ιστό διακίνησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε δύο περιπτώσεις τα παράνομα μίνι καζίνο λειτουργούν δίπλα σε εφορίες!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου