Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αμερικανοτσεχική κόντρα στον ΟΠΑΠ

ΑΥΡΙΟ ΤΟ απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξει τις δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Γι' αυτή μάχονται δύο ξένοι και ορισμένοι Ελληνες
Daniel Loeb, 52 ετών, Αμερικανοεβραίος, ακτιβιστής-τιμητής των εισηγμένων
Daniel Loeb, 52 ετών, Αμερικανοεβραίος, ακτιβιστής-τιμητής των εισηγμένων Ο Daniel Loeb, 52 ετών, είναι ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης Third Point, με υπό διαχείριση κεφάλαια 11,6 δισ. δολάρια (Φεβρουάριος 2013). Είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής και θεωρείται ακτιβιστής επενδυτής, ασκώντας δημόσια κριτική στην αποτελεσματικότητα των διοικήσεων εισηγμένων εταιρειών.
Το μεγαλύτερό του επενδυτικό κεφάλαιο είναι το Third Point Offshore Fund, με ενεργητικό 5,686 δισ. δολάρια, το οποίο έχει βασικές θέσεις στις εταιρείες: Yahoo, Virgin Media, Gold, American International Group και Ally Financial. Τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Το 2012 έγινε μέτοχος στην Dolphin Capital Investors, από τις μεγαλύτερες εταιρείες αξιοποίησης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών θερέτρων, κατοικιών κ.λπ., επικεφαλής της οποίας είναι ο Μίλτος Καμπουρίδης, συμμετέχοντας σε έκδοση μετοχών αξίας 60 εκατ. ευρώ, στην οποία ρόλο συμβούλου είχε η χρηματιστηριακή Axia Ventures του Γιώργου Λινάτσα. Λίγους μήνες αργότερα, ο Loeb κερδοσκόπησε με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. Αγόρασε φθηνά και πόνταρε στη διάσωση της χώρας, ένα στοίχημα που απέφερε στο fund περί τα 500 εκατ. δολάρια. Πάντως, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2013 το fund διατηρούσε κάποιες θέσεις σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Ο Loeb μεγάλωσε στη Santa Monica Canyon στην Καλιφόρνια και παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας για δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια με πτυχίο στα Οικονομικά. Η θεία του, Ruth Handler, δημιούργησε την κούκλα Barbie και είναι συνιδρυτής της Mattel.
Jiri Smejc, 42 ετών, Τσέχος, παρέα με Μελισσανίδη, Κοπελούζο και Lottomatica
Jiri Smejc, 42 ετών, Τσέχος, παρέα με Μελισσανίδη, Κοπελούζο και LottomaticaΑπό την άλλη πλευρά είναι ο, κατά 10 χρόνια νεότερος του Loeb, Jiri Smejc από την Τσεχία (42 ετών), επικεφαλής του νεοσύστατου fund Emma Delta, το οποίο συστάθηκε ειδικά για να αγοράσει τον ΟΠΑΠ. Σε αντίθεση με ό,τι γράφει η πλειονότητα του Τύπου, ο Smejc δεν συμμετέχει πλέον μετοχικά απευθείας στον χρηματοοικονομικό όμιλο PPF Group, που διαθέτει τράπεζες, εταιρείες real estate κ.λπ. και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 17,6 δισ. ευρώ (ο κυριότερος μέτοχος με 98,94% είναι πλέον ο Petr Kellner), αλλά σε επιμέρους θυγατρικές του, την πλειοψηφία των οποίων (86%) κατέχει το PPF. Η σχετική συμφωνία πώλησης των μετοχών του στο PPF Group υπογράφτηκε τον Μάιο του 2012 και ολοκληρώθηκε προσφάτως (29 Μαρτίου 2013). Ο Smejc ως αντάλλαγμα έλαβε μειοψηφική συμμετοχή (13,37%) στις εξής θυγατρικές:
α) Home Credit Β. V., εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει τις δραστηριότητες της Home Credit (εμπορική τράπεζα με ειδίκευση στη λιανική τραπεζική, με ενεργητικό 4,6 δισ. ευρώ και δραστηριότητες στην Τσεχία, Σλοβακία, Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία).
β) Air Bank, νεοσύστατη τράπεζα στην Τσεχία με ειδίκευση σε καταθετικούς λογαριασμούς.
Ο Smejc διατηρεί τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στο Δ.Σ. της Home Credit Group. Στη συμφωνία ανταλλαγής εντάσσεται και η συμμετοχή του PPF στην Τράπεζα Πειραιώς, στο Δ.Σ. της οποίας παραμένει. Στην Emma Delta είναι μαζί του ο Γιώργος Μελισσανίδης, υιός του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη της Aegean, ενώ στο σχήμα έχουν εισέλθει ο Δημήτρης Κοπελούζος και μια θυγατρική της ιταλικής Lottomatica, συνδράμοντας οικονομικά. Να σημειωθεί ότι το PPF Group έχει κατέβει μαζί με τη ΓΕΚ-Τέρνα, των Κάμπα-Περιστέρη, στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ.
Ο Jiri Smejc είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πράγας Charles University, από το οποίο έλαβε πτυχίο Οικονομικών Μαθηματικών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου