Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αύριο οι δεσμευτικές προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η διαγωνιστική διαδικασία για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ καθώς αύριο είναι η προθεσμία που έχει τεθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για το 33% του οργανισμού. Τις τελευταίες εβδομάδες, η υπόθεση τείνει να εξελιχθεί σε σίριαλ αφενός λόγω της υπόθεσης της νέας σύμβασης του ΟΠΑΠ με την Intralot, ένα θέμα για το οποίο έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές, και αφετέρου επειδή την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι τα σχήματα που θα συμμετέχουν θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Ενδεχομένως, η παράταση στη συγκρότηση των σχημάτων να δόθηκε επειδή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι πυρετώδεις τις τελευταίες εβδομάδες και τα σχήματα δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ένας λόγος γι' αυτό είναι και το ποσό που θα κληθεί να προσφέρει ο ενδιαφερόμενος. Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ, το 33% αποτιμάται περίπου στα 730 - 750 εκατ. ευρώ, οπότε οι προσφορές θα πρέπει να κινηθούν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, προκειμένου να καλυφθούν και οι στόχοι που έχουν τεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως, το Ταμείο δεν αναμένεται να δώσει και άλλη παράταση.
Ενδιαφερόμενοι
Μέχρι τώρα, δεν έχει διαφανεί πόσοι τελικά θα προσέλθουν για να καταθέσουν προσφορές, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι μπορεί να υπάρξει και συμμετοχή από εταιρείες ή σχήματα που δεν συμμετείχαν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού ως partners επενδυτών που συμμετείχαν.
Η τελευταία λίστα περιελάμβανε την Emma Delta Ltd (με μετόχους τον Τσέχο επενδυτή Γίρι Σμετς και τον επιχειρηματία Δ. Μελισαννίδη), την Intralot, την κοινοπραξία των Gauselmann (55%), Playtech και Helvason (4%) στην οποία φέρεται να συμμετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου, η κινεζική Fosun Interna-tional και τα επενδυτικά funds Third Point, BC Partners και TPG Capital. Σημειωτέον πως η τελευταία έχει ήδη αποχωρήσει.
Παρά τις φήμες που υπήρξαν την περασμένη εβδομάδα, η Intralot δηλώνει ότι δεν έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία, ενώ σε αυτούς που θεωρούνται ότι θα συμμετάσχουν σε κάποιο σχήμα που θα καταθέσει προσφορά περιλαμβάνονται η Emma Delta και η κοινοπραξία με επικεφαλής την Gauselmann. Ρόλο-κλειδί αναμένεται να παίξει η Fosun, η οποία έχει επενδύσεις στην Ελλάδα και ενδιαφέρεται να ενισχύσει το ρόλο της.
Η γενική εκτίμηση είναι πως θα υπάρξουν 2 ή 3 προσφορές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου