Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΟΠΑΠ: Το ΤΑΙΠΕΔ βιάζεται, οι μνηστήρες καθυστερούν

Στην τελική ευθεία οδεύουν σήμερα τα τελικά σχήματα που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ παρά το αίτημα των "μνηστήρων" για παράταση στην οριστικοποίηση των σχημάτων διεκδίκησης το οποίο δεν έγινε δεκτό από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στο πλαίσιο παρασκηνιακών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ο επικεφαλής του οποίου Guo Guang Chang, ήρθε χθες στην Αθήνα, αναρριχιέται πρώτος στην κατάταξη των υποψηφίων με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρέθηκε κοντά με το βρετανικό επενδυτικό fund BC Partners, συνομίλησε και με τον όμιλο Κοπελούζου (το σχήμα των Halveston, Gauselman, Playtech), ενώ συζήτησε και με άλλους υποψηφίους.
Η Fosun, η οποία συμμετέχει στη Folli Follie και συζητά για τον Αστέρα, θα αποτελέσει έναν από τους τρεις πόλους διεκδίκησης του ΟΠΑΠ, μετά από τις τελευταίες ανακατάξεις τις τάξεις των... μνηστήρων.
Ενδιαφέρον και αίσθηση προκαλούν τα νέα σχήματα που δημιουργούνται και θα εισέλθουν στη διαδικασία χρησιμοποιώντας ως όχημα κάποιος από όσους έχουν ήδη περάσει στη δεύτερη φάση. Εσχάτως αναδήθηκε και ο όμιλος Λασκαρίδη που ελέγχει τα καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης. Οι κοινοπραξίες που θα διαμορφωθούν σήμερα καλούνται να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές την επόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου.
Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία έλεγαν πως η προχθεσινή επίσκεψη των Αμερικανών στον ΟΠΑΠ έγινε περισσότερο για λόγους δημοσίων σχέσεων και λιγότερο επειδή έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για τον οργανισμό. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως τα περιθώρια ελιγμών ξένων funds περιορίζονται από τη ρήτρα μη πώλησης (π.χ. για τρία χρόνια) του ΟΠΑΠ, που βάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα της Emma Delta (του Γ. Μελισσανίδη και του Τσέχου Jiri Smejc).
Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ είχαν περάσει η BC Partners, η Emma Delta Ltd, η κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%), η Intralot, η Primrose Treasure Limited (θυγατρική της κινεζικής εταιρίας Fosun international), η Third Point LLC και η επίσης αμερικανική TPG Capital η οποία αποχώρησε από νωρίς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου