Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Tι λέει το Reuters για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Με την υπόθεση «ΟΠΑΠ» και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του οργανισμού ασχολείται το Ροιτερς που φιλοξενεί δηλώσεις του Tσέχου επενδυτής Jiri Smejc ο οποίος συμμετέχει μαζί με τον Γ. Μελισσανίδη στην κοινοπραξία Emma Delta, την εταιρία που κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό. «Καταθέσαμε μια δίκαιη προσφορά σε μια ανοιχτή διαδικασία», δηλώνει ο κ. Smejc, στο πρακτορείο το οποίο σημειώνει ότι ο κ. Smejc δεν θέλησε να απαντήσει για το εάν θα καταβάλλει νέα, βελτιωμένη προσφορά για τον Οργανισμό, όπως έχει ζητήσει η Αθήνα.
Σημειώνεται ακόμη πως το Reuters αναφέρει ότι η εταιρία κατέθεσε προσφορά ύψους 622 εκατ. ευρώ για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ, και το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από την εταιρία βελτιωμένο τίμημα. Ουσιαστικά το τίμημα ανέρχεται στα 682 εκατ. ευρώ εάν συμπεριλάβει κανείς τα μερίσματα ύψους 60 εκατ. ευρώ που θα πάρει το Δημόσιο με βάση τους όρους της συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ σήμερα η εφημερίδα Αυγή, χαρακτηρίζει με πρωτοσέλιδο θέμα της ως «μεγάλο κόλπο» την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, κάνοντας λόγο για «οσμή σκανδάλου» και καταλογίζοντας στον κ. Στουρνάρα ότι μετέτρεψε τα κέρδη τριμήνου σε ετήσια για να εμφανιστεί ως ικανοποιητικό το τίμημα για την εκποίηση του Οργανισμού. «Ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι με το ειδικό φορολογικό καθεστώς του 30% το Δημόσιο έχει ήδη εισπράξει για το πρώτο τρίμηνο 85 εκ. ευρώ και, άρα, έχει διασφαλίσει τα συμφέροντα του κ.ο.κ. Από αυτό όμως συνάγεται ότι τα κέρδη του Οργανισμού το πρώτο τρίμηνο ανέρχονται σε 270 εκ. ευρώ και στο έτος θα κυμανθούν στο 1 δις» σημειώνει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι «τα κέρδη όμως του ΟΠΑΠ έχουν προεκτιμηθεί μόλις στα 243 εκ. με άγνωστα κριτήρια και προφανή στόχο να εμφανιστεί ως ικανοποιητική η προσφορά που θα γίνει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου