Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μεγάλη Εβδομάδα για τον ΟΠΑΠ

Μεγάλη Εβδομάδα η επόμενη και όσον αφορά τη διαδικασία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, που αποτελεί και την πρώτη σημαντική αποκρατικοποίηση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον όσον αφορά το 2013. Τη Μεγάλη Τετάρτη (1η Μαΐου) θα φανεί αν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, με ουσιαστικά μόνη προϋπόθεση την κατάθεση μίας βελτιωμένης προσφοράς από την πλευρά της Emma Delta, του μοναδικού πλέον υποψηφίου, που να καλύπτει τις απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με το άνοιγμα των δύο προσφορών για το πακέτο του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, με το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να απορρίπτει την προσφορά της Third Point, καθώς έθετε προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι βασικός όρος του διαγωνισμού ήταν πως μία προσφορά δεν μπορούσε να συνοδεύεται υπό προϋποθέσεις. Η έτερη προσφορά της Emma Delta Ltd ήταν μεν έγκυρη αλλά το ύψος της (622 εκατ. ευρώ) δεν ήταν τέτοιο, ώστε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να δώσει άμεσα το «πράσινο φως». Ιδίως από τη στιγμή που ο ανεξάρτητος οίκος Duff & Phelps εκτιμούσε ότι το 33% του ΟΠΑΠ αποτιμάται τουλάχιστον σε 650 εκατ. ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτιωμένη προσφορά από την Emma Delta δίνοντάς της αρχικά περιθώριο μέχρι την περασμένη Πέμπτη (25 Απριλίου), αλλά το ενδιαφερόμενο σχήμα ζήτησε και πήρε παράταση ολίγων ημερών και η νέα προθεσμία έχει οριστεί για την Τετάρτη (1 Μαΐου) το μεσημέρι, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσημη πληροφόρηση για τους λόγους που ζητήθηκε η παράταση δεν υπάρχει, αν και εκτιμάται ότι η Emma Delta επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολυάριθμων συμμετέχοντων σχημάτων μέσα σε διάστημα ουσιαστικά δύο ημερών. Σημειωτέον πως στην Emma Delta συμμετέχουν ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc, ο οποίος είναι και ο κύριος μέτοχος, όπως επίσης και οι Έλληνες επιχειρηματίες Γιώργος Μελισσανίδης και Χρήστος Κοπελούζος. Επίσης, ποσοστά έχουν η ρωσική επενδυτική εταιρεία ICT Group, το τσέχικο επενδυτικό fund KKCG και το σλοβακικό επενδυτικό fund J&T Finance.
Στα 720-730 εκατ. ευρώ
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι η πώληση θα κλείσει στα επίπεδα των 720-730 εκατ. ευρώ. Στο ποσό, όμως, αυτό συμπεριλαμβάνεται και το μέρισμα ύψους 60 εκατ. ευρώ που πρόκειται να λάβει το Δημόσιο και αφορά την οικονομική χρήση 2012 του ΟΠΑΠ. Με αυτό το δεδομένο, η Emma Delta θα πρέπει να ανεβάσει την προσφορά στα επίπεδα των 660 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, κάτι το οποίο θεωρείται αρκετά πιθανό.
Σε ανακοίνωσή της, η Emma Delta υποστήριξε πως κατέθεσε μία «δίκαιη και ανοικτή προσφορά», δήλωση η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως διφορούμενη. Από τη μία ο χαρακτηρισμός «δίκαιη» υποδηλώνει ότι η Emma Delta δεν θα αυξήσει την προσφορά της, αλλά ο έτερος χαρακτηρισμός ως «ανοικτή» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι τελικώς υψηλότερη. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως η ανάλυση που έγινε έδειξε ότι ο ΟΠΑΠ έχει εσωτερικά προβλήματα οργάνωσης και η περίπλοκη οργανωτική δομή αλλά και η «σφικτή» ρευστότητα θα επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία. Επιπλέον, η Emma Delta εκτιμά πως «υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας όσον αφορά τις μελλοντικές πηγές εσόδων όπως είναι τα VLTs, το online gaming και τα Κρατικά Λαχεία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου