Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΟΠΑΠ: Κινητικότητα "μνηστήρων" στο παρά πέντε

Σήμερα παρουσιάζονται στους συμβούλους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τα τελικά σχήματα που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ, ενώ συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προκειμένου να ανακηρύξει την Intralot προσωρινό ανάδοχο για το νέο τεχνολογικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι για τον ΟΠΑΠ κατέθεσαν χθες νέο αίτημα για παράταση στην οριστικοποίηση των σχημάτων διεκδίκησης το οποίο δεν έγινε δεκτό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κινεζικός όμιλος Fosun, ο επικεφαλής του οποίου Guo Guang Chang, ήρθε χθες στην Αθήνα, εξελίσσεται σε πολύφερνη νύφη μεταξύ των υποψηφίων με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρέθηκε κοντά με το βρετανικό επενδυτικό fund BC Partners, συνομίλησε και με τον όμιλο Κοπελούζου (το σχήμα των Halveston, Gauselman, Playtech), ενώ συζήτησε και με άλλους υποψηφίους.

Η Fosun, η οποία είναι ήδη ένας από τους μεγαλομετόχους της Folli Follie και φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Αστέρα, θα αποτελέσει έναν από τους τρεις πόλους διεκδίκησης του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών.
Ο κινεζικός κολοσσός είχε συζητήσει κατά το παρελθόν και με την Intralot, με τις τότε πληροφορίες να θεωρούν σίγουρη την κοινή τους κάθοδο. Τώρα κάποιοι λένε πως ο Σωκρ. Κόκκαλης μίλησε με το αμερικανικό hedge fund Third Point, ενώ κυκλοφορούν πληροφορίες για απόπειρα εξεύρεσης ρωσικών ενισχύσεων από την Intralot.

Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία έλεγαν πως η προχθεσινή επίσκεψη των Αμερικανών στον ΟΠΑΠ έγινε περισσότερο για λόγους δημοσίων σχέσεων και λιγότερο επειδή έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για τον οργανισμό. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως τα περιθώρια ελιγμών ξένων funds περιορίζονται από τη ρήτρα μη πώλησης (π.χ. για τρία χρόνια) του ΟΠΑΠ, που βάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα της Emma Delta (του Γ. Μελισσανίδη και του Τσέχου Jiri Smejc).

Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ είχαν περάσει η BC Partners, η Emma Delta Ltd, η κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%), η Intralot, η Primrose Treasure Limited (θυγατρική της κινεζικής εταιρίας Fosun international), η Third Point LLC και η επίσης αμερικανική TPG Capital η οποία αποχώρησε από νωρίς.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι αν στα σχήματα που θα εμφανιστούν σήμερα έχουν προστεθεί και νέοι «παίκτες», όπως για παράδειγμα ο όμιλος Λασκαρίδη που ελέγχει τα καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης. Οι κοινοπραξίες που θα διαμορφωθούν σήμερα καλούνται να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές την επόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ΟΠΑΠ για τον τεχνολογικό πάροχο
Σήμερα επίσης αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ προκειμένου να ανακηρύξει την Intralot ως προσωρινό ανάδοχο του διαγωνισμού για τον τεχνολογικό πάροχο, έπειτα από την έγκριση (με ισχνή πλειοψηφία) της σύμβασης από την έκτακτη γενική συνέλευση του Σαββάτου, σε ψηφοφορία από την οποία απείχε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η σημερινή απόφαση του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ δεν μεταφράζεται σε άμεση υπογραφή της σύμβασης καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η εταιρεία θα κληθεί να καταθέσει τις σχετικές εγγυητικές επιστολές και διάφορα άλλα έγγραφα. Μόνο για το πρώτο τμήμα του έργου, τη σύμβαση υλοποίησης, πρέπει να καταθέσει εγγυητικές (καλής εκτέλεσης, κλπ) που φτάνουν το 25% του προϋπολογισμού των 29,5 εκατ. ευρώ, όπως είπε στη γενική συνέλευση του Σαββάτου ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλος.

Ολα δείχνουν πως θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης. Οπότε μπορεί να υπάρχει και νέος ιδιοκτήτης του οργανισμού, με δεδομένο ότι οι προσφορές υποβάλλονται στις 17 Απριλίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου