Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΟΠΑΠ-Intralot: Παράταση στο θρίλερ

Στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές (;) αποφάσεις για την σύμβαση με την Intralot που αφορά στην προμήθεια νέου λειτουργικού συστήματος και στην παροχή τεχνικής υποστήριξης και εξοπλισμού από την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη, διάρκειας 3+2χρόνων.

Η υπόθεση φέρει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού και επιχειρηματικού θρίλερ, με τη διοίκηση του Οργανισμού στο επίκεντρο. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος εν όψει της αυριανής συνεδρίασης όπου, σύμφωνα με τη διαδικασία του διαγωνισμό για την ανάδειξη τεχνολογικού παρόχου, θα συζητηθεί η ανάδειξη της Intralot ως προσωρινού αναδόχου του έργου, έπειτα και από τις εγκρίσεις που ελήφθησαν από τη γενική συνέλευση του Σαββάτου.

Όπως, όμως, εξηγούν γνώστες της διαδικασίας, υπάρχουν ακόμη αρκετά στάδια έως ότου «πέσουν οι υπογραφές». Ο ΟΠΑΠ θα ζητήσει από την Intralot να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα (εγγυητικές κλπ.) και αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, παίρνει απόφαση το Δ.Σ. να ανακηρύξει οριστικό ανάδοχο, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο να υπογράψει τη σύμβαση.

Όλα αυτά βεβαίως υπό το πρίσμα ότι η ισχύς της προσφοράς της Intralot εκπνέει στις 11Απριλίου 2013, βάσει των όρων του διαγωνισμού του 2010 για την ανάδειξη τεχνολογικού παρόχου. Όπερ μεθερμηνευόμενο ότι μπορεί να ζητηθεί από την Intralot να παρατείνει την ισχύ της προσφοράς της, κάτι που βεβαίως δεν συνεπάγεται και αποδοχή του αιτήματος από την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη.

Σεναριολογία

Οι διαφαινόμενες εξελίξεις δεν εμπόδισαν χθες να αναπτυχθεί μια άκρατη φημολογία γύρω από την κατάληξη της υπόθεσης. Όπως μεταφέρονταν στα δημοσιογραφικά γραφεία, η ατμόσφαιρά κατά τη συνάντηση των μελών της διοίκησης του ΟΠΑΠ ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη και συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει ομαδική παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που διέψευσε μιλώντας στο Capital.gr κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας.

Επίσης, ελέχθη πως δεν επετράπη -ως δήθεν δείγμα δυσαρέσκειας για την στάση που κράτησε το Ταμείο στη Γ.Σ. του Σαββάτου- στον κ. Φουλίδη, εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στη διοίκηση του ΟΠΑΠ, να συμμετάσχει στη συνάντηση, κάτι που -όπως μεταφέρεται αρμοδίως- απέχει από την πραγματικότητα, καθώς ο ίδιος είχε ενημερώσει αρκετά νωρίτερα γραπτώς πως δεν θα μπορέσει να παραστεί λόγω προσωπικού κωλύματος.

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένονται οι συντεταγμένες αντιδράσεις ορισμένων εκ των σχημάτων που μετέχουν στο διαγωνισμό για την πώληση της ΟΠΑΠ, δεδομένου ότι στελέχη τους έκαναν λόγο για μη εγκυρότητα των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης. Από την πλευρά του Οργανισμού, ωστόσο, στελέχη της διοίκησης απαντούν πως ήταν δεσμία υποχρέωση της Γ.Σ. να λάβει την άποψη των υποψηφίων επενδυτών μέσω των πληρεξουσίων που είχαν αποσταλεί.

Επαφές σε υψηλό επίπεδο

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και η σημερινή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ της διοίκησης του ΟΠΑΠ και δύο εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών, της κινεζικής Fosun (θα εκπροσωπηθεί σε υψηλότατο διοικητικό επίπεδο)και της αμερικανικής Third Point. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, αύριο αναμένεται να ενημερωθούν οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης για τα οριστικά σχήματα που θα περάσουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 33% του Οργανισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου