Παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα ο ΟΠΑΠ για τεχνολογική υποστήριξη, παραμένει δέσμιος της Intralot. «Ακόμη και την ακύρωση ενός δελτίου Τζόκερ ή Στοιχηματισμού, ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να την αναθέσει στην Intralot», ισχυρίζεται μηχανικός του ΟΠΑΠ, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αυτό, όπως επισημαίνει, είναι απόρροια των όρων της αρχικής σύμβασης του 2007, αλλά και της «απουσίας ενδιαφέροντος» του ΟΠΑΠ να αποκτήσει τεχνογνωσία και τελικά τον έλεγχο της τεχνολογίας που του παρέχει o προμηθευτής της. Η πραγματικότητα όμως είναι, όπως λέει ο μηχανικός του ΟΠΑΠ, «ότι άλλος έχει το ρίσκο και άλλος διαχειρίζεται τεχνολογικά τον οργανισμό», κάτι που όμως δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανέφερε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση χωρίς τη νέα σύμβαση τεχνολογικής υποστήριξης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, άλλοι διεκδικητές του 33% του ΟΠΑΠ εγκαλούν το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΠΑΠ διότι μπορούσε, κατά τους ισχυρισμούς τους, με επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν στη λειτουργία του, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει στη νέα σύμβαση.
Από τα κείμενα της σύμβασης του 2007, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», προκύπτει μία πιο σύνθετη εικόνα. Η σύμβαση αυτή, αλλά και η επέκτασή της που συμφωνήθηκε το 2010, τα προηγούμενα έξι χρόνια έδιναν δυνατότητες ανεξαρτητοποίησης ώς ένα βαθμό του Οργανισμού από την Intralot, τις οποίες ο ΟΠΑΠ δεν αξιοποίησε. Μάλιστα καλύπτονται πολλές βασικές ανάγκες του -τουλάχιστον έως το 2016 (αν όχι και αργότερα).
Eνας μηχανικός του ΟΠΑΠ που έλαβε μέρος στη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης του 2007 είπε στην «Κ» ότι η υπογραφή της νέας σύμβασης «επαναλαμβάνει σημεία τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν υλοποιηθεί», με αποτέλεσμα ο ΟΠΑΠ να παραλαμβάνει λογισμικό που συμβατικά θα έπρεπε να είναι ήδη στην κατοχή του. Ως παράδειγμα αναφέρεται η διάθεση του πηγαίου κώδικα στο σύνολο του λογισμικού, τόσο για τη λειτουργία του κεντρικού συστήματος, όσο και αυτό των παιγνίων που ήδη έχει διατεθεί στον ΟΠΑΠ, υπό τον όρο ότι αυτός δεν θα περιέλθει σε τρίτους. Ωστόσο η Intralot, από τη σύμβαση του 2007, διατηρεί τον πηγαίο κώδικα επικοινωνίας (συναλλαγών) μεταξύ του λειτουργικού συστήματος των παιγνίων (Lotos O/S) και του λογισμικού των παιγνίων, αυτό που οι μηχανικοί ονομάζουν «transaction engine». Η Intralot επικαλείται ότι πάνω σε αυτόν τον κώδικα «επικάθονται» και παίγνια που διαχειρίζεται σε αγορές εκτός της ελληνικής. Για το λογισμικό datawarehouse που διατηρεί τα ιστορικά δεδομένα των παιγνίων, ο ΟΠΑΠ αποκτά μία μη μεταβιβάσιμη άδεια λογισμικού χωρίς χρονικό περιορισμό και ανεξάρτητα από τη λειτουργία της πλατφόρμας.Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στον κώδικα μπορούσε να κάνει μόνο η Intralot. Το προσωπικό του ΟΠΑΠ είχε εκπαιδευτεί μόνον -και αυτό «στοιχειωδώς»- στο σύστημα διαχείρισης στοιχήματος (Betting Risk Management System) ένα υποσύστημα του Lotοs Ο/S, ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ΟΠΑΠ.
Μια αποτυχία του Lotos O/S ή μειωμένη λειτουργία του μπορεί να δυναμιτίσει τα παιχνίδια στοιχηματισμού του Οργανισμού. Στο παράρτημα ΙΙΙ της σύμβασης του 2007 προβλέπεται μόνο ο χρόνος μέσα στον οποίο η Intralot παρεμβαίνει για να άρει τις δυσλειτουργίες ή βλάβες αυτών συστημάτων, χωρίς ο ΟΠΑΠ να έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης.
Με βάση, όμως, την ίδια σύμβαση ο Οργανισμός είναι σε θέση να λειτουργήσει το Data Center για να διαχειριστεί λειτουργίες και υποδομές, να αντιμετωπίσει βλάβες από πράκτορες και να πραγματοποιήσει διαγωνισμούς και κληρώσεις. Ούτε αυτό το δικαίωμα αξιοποιήθηκε από την πλευρά του ΟΠΑΠ και για τον λόγο αυτό οδηγείται στη νέα σύμβαση.
Σε ό,τι αφορά τα πρακτορεία με βάση τις συμβάσεις του 2007 και του 2010 ο ΟΠΑΠ δεν έχει διασφαλίσει συμβατικά την παροχή ανταλλακτικών για την επιδιόρθωση των τερματικών. Ο Οργανισμός, ωστόσο, διατηρεί αποθήκη με τερματικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά για κάποιο διάστημα, καθιστώντας μικρότερο το κόστος συντήρησης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου