Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΟΠΑΠ: Η αβεβαιότητα απειλή για την ιδιωτικοποίηση , λέει η Morgan Stanley

Τις απαντήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κομισιόν για το θέμα της απελευθέρωσης των τυχερών παιχνιδιών αναμένει με ενδιαφέρον η Morgan Stanley αλλά και όλη η αγορά τυχερών παιχνιδιών καθώς από το αν θα κριθούν ικανοποιητικές ή όχι από την Κομισιόν, εξαρτάται η τύχη του νομοσχεδίου, του ΟΠΑΠ αλλά και όλης της αγοράς.
Στην τελευταία έκθεσή της, η Morgan Stanley σημειώνει ότι αν οι απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητικές, τότε η Κομισιόν θα διεξάγει επίσημη έρευνα που θα συνοδευτεί πιθανώς από Προειδοποιητική Επιστολή ή και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διαδικασία που θα επηρεάσει την επικείμενη ιδιωτικοποίηση.
Στην ανάλυσή της η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι Underweight με τιμή-στόχο τα 8 ευρώ καθώς θεωρεί ότι είναι δύσκολο κανείς να περιμένει αύξηση στα κέρδη του ΟΠΑΠ από τα σημερινά επίπεδα, με δεδομένο την αβεβαιότητα του θεσμικού πλαισίου και τον κίνδυνο απώλειας της άδειας του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ μετά την ιδιωτικοποίηση.
Οσον αφορά στα «φρουτάκια» ο ξένος οίκος εκτιμά έσοδα 95 ευρώ ανά μηχάνημα με βάση τα διεθνή δεδομένα. Σύμφωνα με την ανάλυση, για κάθε 10 ευρώ έσοδα παραπάνω ανά μηχάνημα αντιστοιχούν 17 εκατ. ευρώ παραπάνω στα EBITDA και από το 2014 τα EBITDA από τα «φρουτάκια» αναμένονται σε 154 εκατ. ευρώ. Το μόνο πρόβλημα θεωρεί ο οίκος την αβεβαιότητα για το πού και πότε θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα (VLT's) ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ενημέρωση από τη διοίκηση για το πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τελικά.
Ιντερνετ
Αναφορικά με το ίντερνετ, ο οίκος επισημαίνει ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να ανεβάσει τα υπάρχοντα παιχνίδια του στο Διαδίκτυο και με την άδεια που ήδη έχει, και σκοπεύει να το κάνει με προπληρωμένη κάρτα. Η έκθεση αναφέρει επίσης τα σχέδια του ΟΠΑΠ για να πάρει μία από τις νέες άδειες για τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, εκτιμώντας ότι η δραστηριότητα στο διαδίκτυο θα του αποφέρει 16 εκατ. ευρώ το 2013.
Σημειώνεται ότι τα ετήσια αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 2011 θα ανακοινωθούν στις 21 Μαρτίου και θα ακολουθήσει η αναμενόμενη ενημέρωση από τη διοίκηση του Οργανισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου