Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

«Κληρώνει» για ΟΠΑΠ στα τέλη Μαρτίου

Η αποκρατικοποίηση ξεκινά, ωστόσο τα προβλήματα στη διαδικασία -και όχι μόνο- παραμένουν

Η επόμενη πράξη που θα παιχθεί στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ ονομάζεται «υπέρ πάντων αγών». Κυβέρνηση και Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υπό την τεράστια πίεση της τρόικας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται να φέρουν μέχρι τέλος του μήνα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (RFI) για την πώληση του 29% των μετοχών της εταιρείας, κυριότητας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Πρώτος στόχος
Ωστόσο, η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι κυβέρνηση και Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα υλοποιήσουν τον πρώτο στόχο της τρόικας, εκκινώντας μια διαδικασία πλήρους αποκρατικοποίησης του οργανισμού μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να λάβει τη σχετική απόφαση σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο 15νθήμερο. Βασικός στόχος είναι η δημοσιοποίηση του σχετικού RFI στις 29 Μαρτίου 2012 και για τον σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, μία στις 22 και μια δεύτερη στις 28 Μαρτίου 2012. Οι διαδικασίες όμως κινούνται ακόμα με αργούς ρυθμούς. Και αυτό για δύο λόγους. Αφενός μεν υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες με την Κομισιόν σχετικά με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα τυχερά παίγνια, αφετέρου δε επειδή το πολιτικό σύστημα τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης.
Η Κομισιόν
Κι ενώ δεν αμφισβητείται η χαμηλή αξία του οργανισμού, σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, οι τελευταίες επαφές τόσο της κυβέρνησης, όσο και του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δεν έλυσαν το πρόβλημα. Η Κομισιόν, και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, επιμένει να κρατά το θέμα της κρατικής ενίσχυσης του οργανισμού ανοιχτό.
Οι επαφές που πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Κ. Μητρόπουλος στις Βρυξέλλες, τόσο για το θέμα ΟΠΑΠ, όσο και για άλλα παρόμοια θέματα, που άπτονται των αποκρατικοποιήσεων, ήταν επιτυχείς ώς ένα βαθμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πείσθηκε για τις λύσεις που δίνει η κυβέρνηση στις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΟΔΙΕ, ΕΑΣ και Κρατικά Λαχεία, αλλά όχι ακόμα γι’ αυτήν του ΟΠΑΠ.
Η εκκρεμότητα αυτή, αναμφίβολα, απλώνει μια σκιά αβεβαιότητας στην επικείμενη αποκρατικοποίηση. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι χωρίς ένα ξεκάθαρο σινιάλο της Κομισιόν σχετικά με τη διατηρησιμότητα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, οι σοβαροί επενδυτές θα απόσχουν από τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση εταιρείας τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά το πολιτικό σύστημα, είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
Ταμειακά διαθέσιμα
Με πρόσχημα τον δημόσιο έλεγχο των τυχερών παιγνίων, ο ΟΠΑΠ είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις -αν όχι η μοναδική- που βρίσκεται σε δημόσιο έλεγχο και η οποία διαχειρίζεται τεράστια ταμειακά διαθέσιμα. Και στο παρελθόν, τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, έχουν εκφέρει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση - αντιρρήσεις που εστιάζονται στη χαμηλή αξία του οργανισμού.
Γι’ αυτό προγραμματίζεται μια μάλλον αργή διαδικασία αποκρατικοποίησης, η οποία θα εξελίσσεται ανάλογα με τις αποφάσεις της Κομισιόν πάνω στο θέμα, αλλά και το νέο πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.
Τι κρύβει η σύμβαση ΟΠΑΠ - Intralot
Μετά 20 μήνες και «κουτσουρεμένη», δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα η τελευταία σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Intralot. Η περίφημη «επτασφράγιστη» σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο επιχειρήσεις το καλοκαίρι του 2010, δόθηκε «σιωπηλά» στη δημοσιότητα με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του οργανισμού τυχερών παιχνιδιών πριν από λίγες ημέρες.
Η ανάρτηση αφορά το βασικό κείμενο της συμφωνίας, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξι παραρτήματά της, τα οποία καλύπτονται από ποινικές ρήτρες παραβίασης των όρων εχεμύθειας, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το βασικό κείμενο της συμφωνίας, όμως, που εκτείνεται σε 30 σελίδες, δεν περιβάλλεται από κάποιου είδους ποινική ρήτρα εχεμύθειας. Αντίθετα, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει εξαρχής ο ΟΠΑΠ να δημοσιοποιήσει το κείμενό της.
Ωστόσο, η διοίκηση του οργανισμού επέλεξε ν’ αποκρύψει και το βασικό κείμενο της συμφωνίας για περισσότερο από 20 μήνες, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών της χώρας.
Οπως και να έχει η κατάσταση, το βασικό κείμενο της συμφωνίας περιγράφει εύγλωττα τη στενή σχέση ΟΠΑΠ και Intralot. Η τελευταία φέρεται να έχει τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα», όπως επίσης και τον πλήρη έλεγχο των τεχνολογικών πόρων του ΟΠΑΠ.
Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες στοιχηματισμού, η Intralot καταρτίζει το πρόγραμμα, παράγει τις αποδόσεις, παρακολουθεί τη ροή του στοιχηματισμού και τελικά αναφέρει τα τελικά αποτελέσματα. Επίσης, στελέχη της έχουν άμεση πρόσβαση και στο σύστημα παροχής των υπηρεσιών στοιχηματισμού.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η διοίκηση του ΟΠΑΠ επέλεξε αυτήν τη στιγμή να δώσει στη δημοσιότητα, έστω και «κουτσουρεμένη», τη σύμβασή της με την Intralot. Μια εξήγηση βασίζεται σε πολιτικά ελατήρια, δεδομένου ότι ο νέος υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ν’ αποστασιοποιηθεί από τις επιλογές των προκατόχων του. Μια άλλη εξήγηση έχει να κάνει με το ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ απλώς δεν αισθάνεται τόσο ισχυρή όσο πριν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου