Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ιδιωτικοποιήσεις: Mέσα στον Μάρτιο ο τζόγος



Τρέχουν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να κλείσουν εντός του Μαρτίου τρία μέτωπα στα τυχερά παιχνίδια: προσπαθούν για προκήρυξη μέσα στον μήνα των διαγωνισμών για την πώληση μειοψηφικού ποσοστού του ΟΠΑΠ και του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ), αλλά και για υποβολή δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία.

Η διοίκηση του ταμείου προσπαθεί να αποφύγει την παραβίαση των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το νέο μνημόνιο καθώς έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από την ψήφισή του. Ήδη έχει εκτροχιαστεί ελαφρώς το χρονοδιάγραμμα για τα Κρατικά Λαχεία. Γι' αυτό η προκήρυξη για τον ΟΠΑΠ πρέπει να είναι έτοιμη και να βγει στον αέρα στις 19 Μαρτίου, όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο. 

Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει μεταφερθεί το 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ, ενώ το υπόλοιπο 5% παραμένει στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου. Ποσοστό άνω του 10% (συγκεκριμένα 11,54%) διατηρεί η Capital, ενώ στο 5% παραμένει η Fidelity. Κάποιοι στοιχηματίζουν πως τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ θα είναι «κοινής αποδοχής» κατά το πρότυπο των Κρατικών Λαχείων.


Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων πέρασε ένα σχήμα στο οποίο συμμετείχαν η αμερικανική Scientific Games, η ιταλική Lottomatica (ελέγχει την επίσης αμερικανική GTech) και η Intralot (με τον ΟΠΑΠ στο ίδιο σχήμα). Το «οικουμενικό» σχήμα ανταγωνίζεται την αυστριακή λοτταρία (Οsterreichische Lotterien Gesellschaft m.b.H.) και τη σύμπραξη της ιταλικής Sisal S.p.A. με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy και Damlot Α.Ε.).

Ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει ενώ ακόμα εκκρεμούν προσφυγές Ευρωπαίων ανταγωνιστών του (από τον χώρο του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού) για τη διαδικασία παράτασης κατά 10 χρόνια του μονοπωλίου και την παραχώρηση των 35.000 παιχνιδομηχανών (VLTs).

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει με επιστολή που απεστάλη στα τέλη Ιανουαρίου να εξηγηθούν οι λόγοι για τις απευθείας αναθέσεις στον ΟΠΑΠ και γιατί δεν υπήρξαν διαδικασίες ανοιχτού διαγωνισμού. Σε ό,τι αφορά τα VLTs, ζητούνται εξηγήσεις για τον βαθμό που θεωρούνται νέα παιχνίδια στην αγορά, αλλά και για τη συμβατότητά τους με τους «κουλοχέρηδες» των καζίνο.

Στον Ιππόδρομο (ΟΔΙΕ), ως ενδιαφερόμενοι φέρονται η Intralot, η γαλλική PMU και η Phumelela Gaming & Leisure, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Νότια Αφρική. Η Intralot τώρα δημιουργεί το σχήμα με το οποίο θα διεκδικήσει τον ΟΔΙΕ και ελλείψει ρευστότητας αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία.

Εδώ και πολλούς μήνες κυκλοφορούσαν φήμες περί ξεπουλήματος της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΟΔΙΕ, με άλλοθι τα υψηλά χρέη των 300 εκατ. ευρώ τα οποία απέκτησε όταν κλήθηκε να χρηματοδοτήσει (με δάνειο 210 εκατ. ευρώ...) την κατασκευή του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.

Γι' αυτό και πρόκειται να διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία του ΟΔΙΕ από τη διαγωνιστική διαδικασία. Όλα δείχνουν πως δημιουργείται μια νέα εταιρεία στην οποία θα μεταβιβαστεί η περιουσία αλλά και τα χρέη. Ερώτημα παραμένει η δυνατότητα παρέμβασης του μελλοντικού ιδιοκτήτη του ΟΔΙΕ (αν ευδοκιμήσει ο διαγωνισμός) στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου