Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Φέρτε πίσω τα οκτακόσια... Είναι δικά μας τα λεφτά

Προς το τέλος του 1999 αν θυμάμαι καλά και λίγες μόνο μέρες πριν αρχίσει κι επίσημα η διεξαγωγή του παιχνιδιού του στοιχήματος
στην Ελλάδα, έγινε τότε μία συνάντηση στον ΟΠΑΠ, μεταξύ ορισμένων μελών της τότε διοίκησης του οργανισμού και δημοσιογράφων, με θέμα την επικείμενη έναρξη του στοιχήματος στη χώρα μας. Τότε και στη συγκεκριμένη συνάντηση, όλοι ήταν μέσα στην... καλή χαρά!
Επιτέλους δικαιωνόταν η προσπάθεια των Πρακτόρων, των Παικτών και του Τύπου, να ξεκινήσει αυτό το σημαντικό παιχνίδι να παίζεται και στη χώρα μας κι ένας λόγος μάλιστα, από τους βασικότερους που έπεισε και τον τελευταίο δύσπιστο για να γίνει αυτό, ήταν το να ξεκινήσει ο ΟΠΑΠ το στοίχημα, για να καταπολεμηθεί το παράνομο στοίχημα, το οποίο τότε παιζόταν ακόμη και στα καφενεία και με κουπόνια που δημοσίευαν κάποιες εφημερίδες στις τελευταίες σελίδες τους. Κουπόνια εταιριών της... "συμφοράς", που φαίνεται πως λάτρευαν την ελληνική μυθολογία καθώς άλλη ονομαζόταν Κρόνος, άλλη Άτλας, άλλη Αφροδίτη και πάει λέγοντας...


Όλοι λοιπόν μέσα στην... "καλή χαρά" σε εκείνη την συνάντηση, εκτός από την αφεντιά μου! Κάτι που κατάλαβε ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ (δεν έχει και τόση σημασία το όνομά του), ο οποίος ήταν... φανατικός αναγνώστης της στήλης Ο ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ, που δημοσιευόταν επί σειρά ετών στην εφημερίδα ΧΡΥΣΗ ΣΤΗΛΗ.
Με πλησίασε λοιπόν ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ και με ρώτησε γιατί είχα τις... "μαύρες μου", σε μία μέρα πανηγυρική για όλους τους υπόλοιπους παρισταμένους και σε μία μέρα που γινόταν και το δικό μου το χατίρι, και ως κι εγώ τότε πίεζα από τη στήλη μου να ξεκινήσει άμεσα το στοίχημα.

Του εξήγησα πως ναι μεν είναι ένα θετικό βήμα και μία εξέλιξη η είσοδος του στοιχήματος στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ετοιμαζόταν αυτή η είσοδος, κυριολεκτικά στο... πόδι και στηριζόμενη κυρίως στον τρόπο παιξίματος του... ΠΡΟ - ΠΟ με το... θρυλικό 60-40, δημιουργούσε τον άμεσο κίνδυνο να μάθουν το στοίχημα ακόμη κι αυτοί που δεν το γνώριζαν μέχρι τότε και να αποτελούσαν στο μέλλον, τους καλύτερους πελάτες για τις ξένες, τις ιντερνετικές εταιρίες, αλλά και για τους παράνομους.

"Αποκλείεται" αναφώνησε έκπληκτος ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ "Ο ΟΠΑΠ θα συνδιοργανώσει το στοίχημα στην Ελλάδα με ξένη εταιρία στοιχημάτων κι όπως ξέρεις οι ξένοι δεν... χωρατεύουν! Όποιος τολμήσει να παίξει παράνομο στοίχημα από εδώ και στο εξής στην Ελλάδα, θα βρεθεί... τσιμενταρισμένος στο Φάληρο" μου είπε με δυνατή φωνή κι αυτή ήταν η απάντησή του! Του είπα πως μακάρι να είχε δίκιο κι αποχώρησα από αυτή τη συνάντηση.

Τα αποτελέσματα φυσικά τα ξέρετε! Εκεί που έπαιζαν στο παράνομο στοίχημα τότε μερικές εκατοντάδες παικτών, με το λάθος τρόπο που μπήκε το παιχνίδι στην Ελλάδα, οι παίκτες έκαναν το "αγροτικό" τους στον ΟΠΑΠ κι έγιναν στη συνέχεια, οι περισσότεροι από αυτούς, οι καλύτεροι πελάτες των ξένων και των παράνομων. Και τα μόνα που... "τσιμενταρίστηκαν" ήταν τα κέρδη των εταιριών στα νησιά με τους αφορολόγητους παραδείσους...
Γιατί έκανα αυτή την εισαγωγή; Για να σας ρωτήσω κι εγώ με την σειρά μου. Βρίσκετε κάποια ομοιότητα με όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή, με τα όσα συμβαίνουν σήμερα; Πάλι όλα στο πόδι δεν στήνονται, δήθεν υπό την πίεση του χρόνου και φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα; Σήμερα όμως τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά.
Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ψηφίστηκε ο νέος Νόμος για την (από) ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών στην χώρα μας, αλλά κι από τότε που το Κράτος πήρε 800 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ από την ΟΠΑΠ, για την επέκταση του... μονοπωλίου μέχρι το 2030 και για τα φρουτάκια. Οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ κι όχι μαρουλόφυλλα... Και φυσικά τα αποτελέσματα τα ξέρετε.

Μάλιστα αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν πιο γρήγορα από ότι τα περιμέναμε... Ακόμη κι αυτός ο Νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν τηρείται, ανεξέλεγκτη η κατάσταση παντού, οι ξένες εταιρίες αρνούνται να πληρώσουν, οι πιο σοβαρές από αυτές δεν πλήρωσαν και κλείδωσαν την είσοδο παικτών από την Ελλάδα κι άλλες οι... πονηρές κι έξυπνες άλλαξαν όνομα στην εταιρία τους για να μην πληρώσουν αυτά που λέει ο Νόμος! Από τη μία λοιπόν η ΟΠΑΠ πλήρωσε 800 εκατομμύρια για επέκταση του μονοπωλίου και για τα φρουτάκια κι από την άλλη ό, τι θέλει ο καθένας κάνει.
Αλλά για ποιο μονοπώλιο πλήρωσε ο ΟΠΑΠ; Αυτό που έχει καταργηθεί, όπως είπα πιο πάνω από το 2000; Ποιος μπορεί να εμποδίσει ποιόν να παίζει στους ξένους και στους παράνομους; Ανοικτή δεν ήταν πάντα κι εξακολουθεί να είναι η αγορά στην Ελλάδα; Την έκλεισε ποτέ κανένας και δεν το ξέρω; Κι αρχίζουν πλέον τα δημοσιεύματα για Ιντερνετ καφέ που ανοίγουν και συνεργάζονται με ξένες εταιρίες (καλά, αυτοί μιλάνε για Ιντερνετ καφέ ακόμη, ενώ εγώ είχα μιλήσει εδώ και πολύ καιρό πριν για απλές καφετέριες που θα μπορούν μαζί με τον καφέ να σου σερβίρουν λάπ - τοπ και κουπόνια ξένων εταιριών μαζί.
Πακέτο!
Το καλύτερο λοιπόν που έχει να κάνει ο ΟΠΑΠ είναι να ζητήσει πίσω από το Κράτος τα 800 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε για την δήθεν επέκταση του μονοπωλίου ή τα 375 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την επέκταση του μονοπωλίου (τα υπόλοιπα ήταν για τα φρουτάκια), καθώς το Κράτος, με τις μέχρι σήμερα κινήσεις του ή μάλλον με την αδιαφορία του, δεν δείχνει ικανό να υπερασπιστεί αυτό το μονοπώλιο. Κι ας πάει το Κράτος να πάρει αυτά τα 800 εκατομμύρια από τους ξένους που είναι...κιμπάρηδες κι ανταγωνιστικοί! Της εξέλιξης και της προόδου! Το μονοπώλιο υπάρχει μόνο στα χαρτιά το ξαναλέω, καθώς από το 2000 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μονοπώλιο στο στοίχημα στην Ελλάδα. Και για να μην πω και για τα υπόλοιπα παιχνίδια, καθώς αν δεν το γνωρίζετε, μάθετε λοιπόν πως υπάρχουν ξένες εταιρίες στοιχημάτων που παίζουν το ΛΟΤΤΟ και το ΚΙΝΟ σύμφωνα με τα νούμερα που κληρώνει ο ΟΠΑΠ Χαμός σας λέω...

Κι εδώ υπάρχει κι ένα ακόμη παράδοξο που συνεχώς ξεχνάω να αναφέρω. Οι κύριοι που συνεχώς αναφέρονται στις καλύτερες αποδόσεις των ξένων και στην τάχα καλύτερη προσφορά στους πελάτες τους, ξεχνούν κάτι βασικό. Πως η ΟΠΑΠ φορολογείται από το ελληνικό δημόσιο, δεν είναι... πειρατής! Οι υπόλοιποι, ξένοι παράνομοι κτλ, δεν φορολογούνται και για αυτό μπορούν να προσφέρουν καλύτερες "υπηρεσίες".
Η όλη αυτή κατάσταση δηλαδή, μου θυμίζει δύο εμπορικά καταστήματα που υπήρχαν στην γειτονιά μου. Και τα δύο πουλούσαν τα ίδια ρούχα. Το ένα έκοβε αποδείξεις για κάθε αγορά και σου πουλούσε π.χ. το παντελόνι στην κανονική τιμή του. Το άλλο, το δεύτερο, δεν έκοβε αποδείξεις και σου έκανε "σκόντο" στην τιμή του παντελονιού που αγόραζες. Ε, λοιπόν το πρώτο κατάστημα., το καθ' όλα νόμιμο, δεν άντεξε τον... ανταγωνισμό κι έκλεισε, έβαλε λουκέτο κατά το κοινώς λεγόμενο, ενώ το δεύτερο που παρανομούσε με το μη κόψιμο των αποδείξεων κι έχοντας το περιθώριο, από την ανικανότητα των αρχών να του κάνουν έλεγχο, να κάνει "σκόντο" στις τιμές, ζει κα βασιλεύει, καθώς μπορεί, κλέβοντας το Κράτος, να πουλάει τα προϊόντα του σε χαμηλότερη τιμή από το πρώτο, το νόμιμο κατάστημα! Εκεί έχουμε φτάσει και μετά μας φταίνε οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι!
Ζούμε στη χώρα που επιβραβεύεται ο παράνομος και τιμωρείται ο νόμιμος και η προσφορά του παράνομου θεωρείται πλέον... ανταγωνιστική! Και καλύτερη προσφορά προς τον καταναλωτή! Είναι να τρελαίνεσαι δηλαδή! Λοιπόν, το ξαναλέω! Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και κάνει ο καθένας ό, τι θέλει, να γυρίσουν ΑΜΕΣΩΣ τα χρήματα πίσω στον ΟΠΑΠ. Γιατί αυτά τα χρήματα είναι δικά μας! Των Παικτών κυρίως και των Πρακτόρων. Δεν τα βρήκε ο ΟΠΑΠ στο δρόμο! Τα πήρε ο ΟΠΑΠ από μένα που στερώ από την οικογένειά μου για να παίζω κάθε Τρίτη και Σάββατο την Νταμπάρτον και την Ιστ Φάιφ και σχεδόν κάθε μέρα τις υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται στο κουπόνι του στοιχήματος και των Πρακτόρων που ξεροσταλιάζουν δεκαέξι ώρες την ημέρα πίσω από τους πάγκους μαζεύοντας πενηνταράκια και πληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων της εταιρίας. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός γι αυτό το λόγο άλλωστε παρέθεσα τόσα παραδείγματα στο σημερινό σημείωμα.

Και κάτι τελευταίο, κυρίως προς τους Πράκτορες.
Έχετε περίπου 5.000 Πρακτορεία σε λειτουργία, περισσότερα κι από τα εκλογικά κέντρα! Εκλογές έρχονται, αν δεν ακούσουν τη φωνή σας, χτυπήστε τους εκεί που πονάνε! Τα Πρακτορεία σας είναι τόποι συνάθροισης μεγάλου κοινού, πάσης τάξεως και ηλικίας. Δώστε το σύνθημα: "Μαύρο στους μαυρογιαλούρους"™ Μόνο έτσι θα βάλουν μυαλό και θα μάθουν να τιμούν και την ψήφο μας, αλλά και να θυμούνται πως τους ψηφίζουμε για να εργάζονται για μας κι όχι για τον κάθε φορολογικό παράδεισο των Νήσων "μ’εκαψες"! Συνεχίζεται στο επόμενο φύλλο...
Διαβάστε το άρθρο «Φέρτε πίσω τα οκτακόσια... Είναι δικά μας τα λεφτά» στην πηγή: ΣΤΟΙΧΗΜΑ του ΤΣΙΜΠΙΔΑ: 25 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΠΛΑ ETON ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου