Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΟΠΑΠ-ΕΛΠΕ: Μέχρι το Μάιο οι διαγωνισμοί

Η κυβέρνηση θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την πώληση μεριδίων στις δύο μεγάλες εισηγμένες εταιρίες, τον ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), μέχρι τον Μάιο, σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του χρέους, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η πώληση του 29% του ΟΠΑΠ και του 35,5% των ΕΛΠΕ, που είναι αντίστοιχα οι υπ' αριθμόν 3 και 4 ελληνικές εταιρίες σε όρους κεφαλαιοποίησης, θα δώσει δείγματα προόδου στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Η ΕΕ και το ΔΝΤ θεωρούν ζήτημα κλειδί τις αποκρατικοποιήσεις μετά την αδυναμία της κυβέρνησης στο παρελθόν να πιάσει τους σχετικούς στόχους.

Επιπλέον, οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν και επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα για να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Μετά τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις, το Δημόσιο δεν θα κατέχει καμία μετοχή στα ΕΛΠΕ ενώ θα απομείνει με ποσοστό 5% στον ΟΠΑΠ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος είπε την Τετάρτη ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του μεριδίου του ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει πριν από τις εθνικές εκλογές, που αναμένεται να γίνουν μέχρι τις αρχές Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί φέτος.

"Το επόμενο μεγάλο γεγονός είναι οι εκλογές. Εάν αυτές πάνε καλά, με την έννοια του να υπάρχει κυβέρνηση και να υπάρχει κατεύθυνση...νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου ο προσλαμβανόμενος κίνδυνος της χώρας για τους επενδυτές θα είναι σε επίπεδα που θα μπορούν να επενδύσουν", είπε ο Μητρόπουλος. "Που σημαίνει να ρίξουν μετρητά στη χώρα".

Η κυβέρνηση είχε αρχικά προγραμματίσει να πουλήσει τον ΟΠΑΠ πέρυσι. Αλλά η διάθεση του ποσοστού της εταιρίας, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 2,3 δις ευρώ, μετατέθηκε για φέτος λόγω της κατακρήμνισης των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μπροστά στο ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της χώρας.

"Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πάρα πολύ ισχυρό. Τους ενδιαφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία μας", είπε ο Μητρόπουλος. "Τους τρομάζει λίγο η χώρα, η κατάσταση μάλλον, η δυναμική θα 'λεγα. Και πρέπει να τους δώσουμε σημάδια σαν χώρα ότι η δυναμική γίνεται θετική, από εκεί που ήταν αρνητική".

Ο Μητρόπουλος είπε ακόμα ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 35,5% των ΕΛΠΕ θα γίνει τον Μάιο. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αποτιμάται στα 580 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι το Δημόσιο εισέπραξε μόλις 1, 6 δις ευρώ από την αξιοποίηση περιουσιακών του στοιχείων, το μισό εκ των οποίων από την διάθεση νέων αδειών στον ΟΠΑΠ. Αυτή τη στιγμή τρέχει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων και την πώληση μέρους ή του συνόλου του ομίλου της ΔΕΠΑ.

Ο Μητρόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ στον αναθεωρημένο στόχο των 3 δις ευρώ περίπου για φέτος. "Προς το παρόν πιστεύουμε ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος", είπε.

Αρχικά, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να αντλήσει 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέχρι το 2015. Ο στόχος αυτός όμως μειώθηκε στα 19 δισ. ευρώ εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών στις αγορές και των χρονοτριβών στην εκτέλεση του προγράμματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου