Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ στην τελική ευθεία για ιδιωτικοποίηση

Ανεβάζει... στροφές το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι τις 30 Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ , για την διάθεση της ΔΕΠΑ λόγω του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος ο διαγωνισμός έλαβε εβδομαδιαία παράταση και χθες γνωστοποιήθηκε η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της περιοχής Αφάντου στην Ρόδο.

Η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξετάστηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστα Μητρόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το πρόγραμμα όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί από την διενέργεια των εκλογών αλλά και θα γίνει προσπάθεια να επιταχυνθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην διοίκηση του Ταμείου θεωρούν ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης μειώνονται αισθητά τα ρίσκα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά το κλίμα έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι υποψήφιοι επενδυτές για την ΔΕΠΑ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό διατυπώνουν ερωτήματα προς το Ταμείο και έτσι αποφασίστηκε η πρώτη φάση να ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου από 22 του μήνα που ήταν η αρχική καταληκτική ημερομηνία.

Παράλληλα έως το τέλος του μήνα , ή το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου βγαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ και στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν μεγάλο ενδιαφέρον από ισχυρά σχήματα.

Όσον αφορά το Ελληνικό ο διαγωνισμός παρατείνεται μέχρι τις 15 Απριλίου εν αναμονή και της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση των 11 εισηγμένων εταιρειών θα φθάσουν τα 3,4 δις ευρώ και από την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων θα προσεγγίσουν τα 20 δις ευρώ.

Εξάλλου η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν σε δεύτερη φάση θα είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το αρχικό τίμημα κάθε περιουσιακού στοιχείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου