Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Τέσσερις μνηστήρες για τον ΟΠΑΠ

Την ολοκλήρωση της πώλησης έως το τέλος Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου επιδιώκει το ελληνικό Δημόσιο. Ανάμεσα στους διεκδικητές είναι και κορυφαίες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών του εξωτερικού

Τέσσερις μνηστήρες για τον ΟΠΑΠ
Τέσσερις μνηστήρες -ανάμεσά τους και μεγάλες εταιρείες στοιχημάτων του εξωτερικού- ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον ΟΠΑΠ.
Οπως δήλωσε χθες στο πρακτορείο «Reuters» κυβερνητικός αξιωματούχος: Υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον τέσσερις ελληνικές και ξένες κοινοπραξίες για την απόκτηση του ΟΠΑΠ. Μάλιστα διευκρίνισε πως ανάμεσά τους βρίσκονται και κορυφαίες εταιρείες των τυχερών παιγνίων από το εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποιον συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο.
Και συμπλήρωσε πως το ελληνικό Δημόσιο στοχεύει να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του ποσοστού 29% που ελέγχει άμεσα στον ΟΠΑΠ, σημειώνοντας: «Θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί η πώληση στο τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου».
Μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού βρίσκονται ανάμεσα στους διεκδικητές του ΟΠΑΠ
Μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού βρίσκονται ανάμεσα στους διεκδικητές του ΟΠΑΠ
Στο μεταξύ, βάσιμες προοπτικές για τη διατήρηση του μονοπωλίου στη διαχείριση και λειτουργία τυχερών παιχνιδιών από τον ΟΠΑΠ δημιουργούν οι χθεσινές προτάσεις που κατέθεσε η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία, απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε ότι αρμόδια για να αποφανθούν σχετικά με την αποκλειστικότητα του ΟΠΑΠ είναι τα ελληνικά δικαστήρια.
Συγκεκριμένα, στην εισήγησή της η Ελεανόρ Σάρπστον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη εναπόκειται να κρίνει εάν δικαιολογείται η χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος από το ελληνικό κράτος στη διαχείριση και λειτουργία τυχερών παιχνιδιών από τον ΟΠΑΠ.
Ερωτήματα
Η γενική εισαγγελέας εξέτασε προδικαστικά ερωτήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο. Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα, η χορήγηση στον ΟΠΑΠ του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής, διαχείρισης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών επιβάλλει περιορισμούς τόσο στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών όσο και στην ελευθερία εγκατάστασης.
Ωστόσο, επικαλούμενη νομολογία του Δικαστηρίου η εισαγγελέας ανέφερε ότι οι ηθικής, θρησκευτικής ή πολιτιστικής φύσης ιδιαιτερότητες, καθώς και οι ηθικώς και οικονομικώς επιζήμιες, για το άτομο και την κοινωνία, μπορούν να δικαιολογήσουν την εξουσία των εθνικών αρχών να καθορίζουν τις απαιτήσεις που συνεπάγεται η προστασία των καταναλωτών και της κοινωνικής τάξης.
Οι σκοποί οι οποίοι ενδέχεται να δικαιολογούν τους επίμαχους περιορισμούς είναι η μείωση των προσφερόμενων παιχνιδιών και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τόνισε η εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα ποιον από τους σκοπούς αυτούς επιδιώκει στην πραγματικότητα η επίμαχη ελληνική νομοθεσία πρέπει να επιλυθεί από το αιτούν δικαστήριο.
Οι προτάσεις της εισαγγελέως δεν δεσμεύουν την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το Δικαστήριο ακολουθεί τις εισηγήσεις του γενικού εισαγγελέα.
Σημειώνουμε ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εταιρείες στοιχημάτων Stanleybet, William Hill και Sportingbet, εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να τους επιτραπεί η άσκηση δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων στην Ελλάδα ή να αναγνωρισθεί η νομιμότητα της έναρξης της δραστηριότητας αυτής. Και για τον λόγο αυτόν το ΣτΕ ζήτησε γνωμοδότηση και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου