Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Στο μικροσκόπιο η μετοχή του ΟΠΑΠ


Έντονο παρασκήνιο παρατηρείται γύρω από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος του ΟΠΑΠ ενόψει και της επικείμενης, μερικής, ιδιωτικοποίησης του.
Μια είδηση η οποία περιέργως δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και ανέφερε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί αναπροσαρμογή του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού στα επίπεδα του 30% επί των μικτών κερδών, είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη υποχώρηση των μετοχών του.

Επί 72 ολόκληρες ώρες και αφού προηγήθηκε η «μαύρη Παρασκευή» κατά την οποία η μετοχή του ΟΠΑΠ υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση (-16.65%) από την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, «χάνοντας» κεφαλαιοποίηση της τάξης των 330 εκατομμυρίων ευρώ(!), το υπουργείο Οικονομικών τηρούσε σιγή ιχθύος.
Μόλις προχθές, Δευτέρα 17η Σεπτεμβρίου, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία από μακρού χρόνου ευρίσκεται σε συζήτηση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για το θέμα της φορολόγησης των παιγνίων». 

Κατέληγε, δε, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει και όταν ολοκληρωθούν θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση».

Τα ερωτήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr τα συγκεκριμένα «παιχνίδια» με τη μετοχή του Οργανισμού, στο «παρά πέντε» της μερικής ιδιωτικοποίησής του παρακολουθούνται -διακριτικά προς το παρόν- από τις εισαγγελικές Αρχές.
Αναλυτές της αγοράς, με τους οποίους συνομίλησε η zougla.gr, θέτουν μια σειρά από καίρια ερωτήματα, όπως:
·    -Με ποιον τρόπο διέρρευσε η φημολογία για την φορολόγηση του Οργανισμού και μάλιστα κατά 30%;
·    -Ποιοι είχαν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορία με αποτέλεσμα να πουλήσουν μετοχές, πριν αρχίσει η τιμή τους να κατρακυλά;
·    -Ποιοι επωφελήθηκαν, με το αζημίωτο, από το πτωτικό παιχνίδι που ξεκίνησε την Παρασκευή;
·    -Για ποιο λόγο δεν προστατεύτηκαν οι μικροεπενδυτές, μέσω αναστολής στη διαπραγμάτευση του τίτλου;
·    -Γιατί η όποια αύξηση στην φορολόγηση του Οργανισμού (που σημαίνει και μείωση της αξίας του) να γίνει τώρα και όχι μετά την πώληση του 29%;
Τα γεγονότα
Από την Παρασκευή το πρωί, το σενάριο το οποίο δημοσιεύτηκε και προέβλεπε τη συναίνεση της Κομισιόν για την επέκταση της αποκλειστικής άδειας διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών από τον ΟΠΑΠ κατά 10 έτη αλλά και την απαίτηση, να εναρμονιστεί το φορολογικό καθεστώς του ΟΠΑΠ στα επίπεδα του 30% επί των μεικτών κερδών, προκάλεσε μεγάλο χρηματιστηριακό πλήγμα στη μετοχή του Οργανισμού. Είναι ενδεικτικό ότι υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση (άγγιξε το -16.65%) καθώς έχασε κεφαλαιοποίηση της τάξης των 330 εκατ. ευρώ σε μια μόλις συνεδρίαση έπειτα από το «μπαράζ» πωλήσεων που πραγματοποίησαν μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως η HSBC, η Credit Suisse και η Goldman Sachs. 

Η μετοχή του Οργανισμού δέχτηκε ένα ανελέητο «σφυροκόπημα» με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της Παρασκευής να κλείσει στα 5.19 ευρώ.
Το μείζον, βέβαια, από εδώ και πέρα είναι να αποσαφηνιστεί επίσημα από το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που πραγματοποιεί τις συζητήσεις με τα κλιμάκια της Κομισιόν, τι τελικά θα ισχύσει με το φορολογικό καθεστώς του Οργανισμού, ώστε να γνωρίζουν τόσο η διοίκηση, όσο οι επενδυτές και οι μέτοχοι. 

Στο μεταξύ ακόμη πιο περίεργα κάνει τα πράγματα η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ που αναφέρει ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 29% του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ (στο Δημόσιο θα απομείνει περίπου 5%) αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η πώληση θα γίνει με διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ η προεπιλογή των υποψηφίων θα γίνει με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Την ίδια στιγμή οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να διερευνήσουν ποιοι αισχροκέρδησαν από το πτωτικό ράλι της μετοχής αλλά και τι κρύβεται πίσω από τη διαρροή…
Πηγή www.zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου