Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΠΑΠ: Κατάρρευση της μετοχής μετά τον ευρωπαϊκό φόρο

Σήμερα «κληρώνει» Βρυξέλλες για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, ωστόσο οι εικόνες απείρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη το πρωϊ στο κτίριο του Κολωνού και στον πίνακα του χρηματιστηρίου, προδιέγραψαν την τύχη του. 

Διευθυντές έτρεχαν από γραφείο σε γραφείο, εκατοντάδες τηλέφωνα από εξοργισμένους ξένους θεσμικούς επενδυτές και ένας διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ ο κ. Κ. Λουρόπουλος ο οποίος  – όπως και την περασμένη Παρασκευή – βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απόφαση Κυβέρνησης- Βρυξελλών η οποία απομειώνει  την αξία του οργανισμού κατά 40%, αν και ένας ψηφισμένος ελληνικός νόμος ( 2004/2011) εξαιρεί ρητά το φόρο από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Λίγο πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου,  λοιπόν  μια ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών έδινε την χαριστική βολή στην μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ύστερα από την κατάρρευση κατά 18% την περασμένη Παρασκευή ( με απώλεια 400 εκατ. ευρώ ) ήλθε ακόμη ένα «κτύπημα» , αυτή την φορά από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.

Το Υπουργείο σε «συνέχεια οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» όπως ανακοίνωσε , συμφώνησε να επιβληθεί φόρος 30% στα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ  (2013-2020) και 10% στα κέρδη ανεξαρτήτως ποσού από το 2013.  Άμα την ανακοινώσει , η μετοχή ξεκίνησε την πτώση αρχικά με 4% και σταδιακά ήλθε η κατάρρευση με πτώση πάνω από 17%. Η νέα πτώση της μετοχής μεταφραζόταν σε μια απώλεια ακόμη  300  εκατ. ευρώ.
 
Πως ξεκίνησε – Η δύσκολη θέση του κ. Λουρόπουλου 
 
Το θέμα της φορολόγησης στα μεικτά κέρδη του ΟΠΑΠ ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Η μετοχή κατέρρευσε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε εξηγήσεις από την διοίκηση. Τελικώς, η διαπραγμάτευση της  μετοχής  δεν ανεστάλη, αν και οι πράξεις ήταν ο ορισμός της αναστολής διαπραγμάτευσης καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση για σημαντικές εξελίξεις.

Ύστερα από 7 ώρες ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί από το Δημόσιο, ενώ την Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται από καιρού σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστεί η φορολόγηση των παιγνίων του ΟΠΑΠ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση : Ο νόμος 2004/2011 εξαιρεί την φορολόγηση από τα παίγνια του ΟΠΑΠ κι αυτό γνώριζε η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών  – πλην του Capital Fund o οποίος είναι πωλητής εδώ και ένα χρόνο.
Από εκεί που σημειώθηκε ενδιαφέρον για την δεύτερη λοταρία της Ευρώπης, τώρα ο ΟΠΑΠ είναι μια εντελώς άλλη εταιρεία καθώς θα χάσει σχεδόν 1 δις. ευρώ  από τον τζίρο, όπως υπολογίζουν στελέχη του Οργανισμού.
 
Σήμερα η εισήγηση από το Ευρωδικαστήριο
 
Σήμερα θα εισηγηθεί το Ευρωδικαστήριο, την θέση του για το μονοπώλιο, και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θα είναι θετική, ότι δηλαδή μπορεί ο ΟΠΑΠ να διεξάγει το μονοπώλιο, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της προνομιακής μεταχείρισης.

Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση γνώριζε την απόφαση από ημέρες και θέλησε να προλάβει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
 
ΤΑΙΠΕΔ : Έναρξη πώλησης – σε 45 ημέρες για τα λαχεία
 
Εν τω μεταξύ χθες το ΤΑΙΠΕΔ απόφασισε την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης του 29% , την τελική φάση του διαγωνισμού για τα λαχεία ( μέσα σε 45 ημέρες θα υποβάλλουν προσφορές ).

Όμως, ο διαγωνισμός πώλησης θα είναι άλλος διαγωνισμός καθώς το όποιο τίμημα θα μειωθεί κατά 40% μετά τις τελευταίες αποφάσεις, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις στα φρουτάκια και τα λαχεία.
Και το δημόσιο εξασφαλίζει σταθερά έσοδα μέχρι το 2020

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου