Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Φορολόγηση και μονοπώλιο θα «κρίνουν» την πώληση του ΟΠΑΠ

Σημαντικές εξελίξεις που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας, τη δραστηριότητα και την αξία του ΟΠΑΠ δρομολογούνται από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση του Ταμείου να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου 29% που κατέχει στην εισηγμένη.Από τη μια το θέμα του μονοπωλίου που θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την οριστική απάντηση του Ευρωδικαστηρίου στα προδικαστικά του ερωτήματα μέσα στο 2013, και από την άλλη τα θέματα των καταγγελιών που έχουν γίνει στην Κομισιόν για τη φορολόγηση και τις συμβάσεις ανάθεσης στον ΟΠΑΠ (φρουτάκια, παράταση σύμβασης), δημιουργούσαν ασάφειες που θα δυσκόλευαν τη διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού πλάνου για την εταιρεία και ξεκάθαρων αποτιμήσεων.
Μονοπώλιο
Η πρόταση του γενικού εισαγγελέα στις 20 Σεπτεμβρίου του 2012, που εισηγείται στο Ευρωδικαστήριο τις απαντήσεις στα προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ, κρίνει, με λίγα λόγια, ότι το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ δεν είναι δικαιολογημένο, αφού η εταιρεία δεν έχει ούτε περιορισμένη ούτε ελεγχόμενη ανάπτυξη στην αγορά, ούτε διέπεται η λειτουργία της από αυστηρό δημόσιο έλεγχο. Αν και η οριστική απάντηση του Ευρωδικαστηρίου θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, η απόφαση του ΣτΕ είναι που θα καθορίσει και το μέλλον του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στα πρακτορεία και τα φρουτάκια. Τα νέα για τη φορολόγηση του ΟΠΑΠ με 30% και με στόχο την εξίσωσή του με τις άλλες εταιρείες του κλάδου μπορεί να «κόστισαν» στη μετοχή, όμως ξεκαθάρισαν το νομικό πλαίσιο αφού πλέον οι υποψήφιοι επενδυτές δεν έχουν να περιμένουν άλλες δυσάρεστες αλλαγές, ενώ ενδεχομένως υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν για απόσυρση των υπολοίπων καταγγελιών.
Η UBS σε έκθεσή της με τίτλο «Τα νέα από τη φορολόγηση στον ΟΠΑΠ μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες», σημειώνει ότι το φορολογικό καθεστώς που επιβάλλεται στον ΟΠΑΠ θα έχει σημαντική επίπτωση στο cash flow της επιχείρησης. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ένας τόσο υψηλός φόρος θα πάρει την τελική νομική έγκριση αλλά ούτε και το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση. Σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλα τα παιχνίδια του οργανισμού. Αν πάντως η φορολόγηση φτάσει συνολικά στο 30% το ποσό θα είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ή το 54% των EBITDA.
Εκθέσεις
Η Credit Suisse μείωσε τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε «underperform» από «outperform» και την τιμή-στόχο στα 3,5 ευρώ από τα 7,8 ευρώ.
Η BNP Paribas μετά την αύξηση της φορολογίας κατεβάζει την τιμή-στόχο στα 4 ευρώ από 8,5 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα μειώνει κατά 55% την πρόβλεψη για τα κέρδη EBITDA για το 2013 - 2014 και κατά 65% την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή. Η σύσταση για τη μετοχή παραμένει «ουδέτερη».
H Eurobank σε ανάλυσή της με τίτλο «Πληρώνοντας τα λάθη» σημειώνει ότι αν και κοστίζει στον ΟΠΑΠ η νέα φορολογία το θετικό είναι ότι μπορεί να αποσυρθούν από την Κομισιόν οι υπόλοιπες καταγγελίες για έμμεση κρατική ενίσχυση από την Κομισιόν (που αφορούν στα φρουτάκια και την επέκταση της σύμβασης).
Η BETA AEΠEY σημειώνει ότι σε σχέση με την αποτίμηση του ΟΠΑΠ η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά 350 - 360 εκατ. ευρώ το κόστος πωληθέντων μειώνοντας αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη (από τον τρόπο υπολογισμού εξαιρεί την επιστροφές των πρακτόρων).
Ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αλλάξει την εμπορική πολιτική, να περιορίσει τα έξοδα διάθεσης (στα οποία περιλαμβάνονται και οι χορηγίες) οι οποίες το 2012 διαμορφώθηκαν σε 120 εκατ. ευρώ.
Αν στην χρήση του 2012 εφαρμοζόταν ο φόρος παιγνίων η τελική γραμμή θα επηρεαστεί κατά 360 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΠΑΠ θα έκλεινε τη χρήση με λειτουργικά κέρδη 250 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη από τα VLT's και το διαδικτυακό στοίχημα τα οποία θα έχουν πλήρη ετήσια συνεισφορά στην τελική γραμμή από το 2014 τα οποία με μετριοπαθείς εκτιμήσεις κινούνται στα 160 εκατ. ευρώ για τα VLT's και 50 εκατ. ευρώ για το διαδικτυακό στοίχημα.
Τα νέα για τη φορολόγηση του ΟΠΑΠ με 30% μπορεί να «κόστισαν» στη μετοχή, όμως ξεκαθάρισαν το νομικό πλαίσιο, αφού πλέον οι υποψήφιοι επενδυτές δεν έχουν να περιμένουν άλλες δυσάρεστες αλλαγές

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου