Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΟΠΑΠ, η ιδιωτικοποίηση και η ζώνη του λυκόφωτος


Ο καιρός περνά και ουδείς γνωρίζει τι γίνεται τελικά με την (πολυαναμενόμενη) ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.  Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι «στρατηγικής σημασίας» για την ανατροπή του δυσμενούς κλίματος στο εξωτερικό. 
Ωστόσο στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ούτε η ιδιωτικοποίηση φαίνεται να προχωράει, ούτε όμως και λύνονται τα θέματα του Οργανισμού. 

Ποια θέματα; Ο διαγωνισμός για τον τεχνολογικό πάροχο, (γίνονται διαπραγματεύσεις με την Intralot; Ή ο χρόνος περνά και… ροκανίζεται;), η on line παρουσία (προχωράει καθόλου το joint venture, ή πάγωσε κι αυτό;) και βεβαίως το περίφημο πλέον θέμα των VLT, των «βιντεολότο». 

Για τα οποία, «βιντεολότο», θυμίζουμε, προ ενός περίπου έτους ο ΟΠΑΠ πλήρωσε πακτωλό χρημάτων (ενισχύοντας τον κρατικό προϋπολογισμό) χωρίς να εισπράττει … φράγκο ως τώρα, κι απ' ότι φαίνεται για πολύ καιρό ακόμη! 

Όλα αυτά βεβαίως εις βάρος της πλειοψηφίας των μετόχων του, που είναι ιδιώτες! 

Γι αυτούς, ο ΟΠΑΠ είναι σαν να κινείται στη ζώνη του…λυκόφωτος. Κάπου μεταξύ ιδιωτικοποίησης και κανονικής λειτουργίας, αλλά ούτε στη μία πλευρά ούτε στην άλλη. 

Πως τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η υποβολή προσφορών για μια άλλη ιδιωτικοποίηση «λοταρίας», αυτή της πολιτείας Indiana στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το ενδιαφέρον ήταν μάλλον έντονο καθώς πέρα από δύο αμερικανικές εταιρίες, (GTECH και SGI) υπέβαλαν προσφορές η βρετανική Camelot και η Tattershalls από τη μακρινή Αυστραλία. 

Στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπέβαλε προσφορά η Intralot, κάτι που σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με την πολιτική της τα προηγούμενα χρόνια, όταν για ένα διάστημα «χτύπαγε ότι κινείτο». 

Ίσως να φταίει γι αυτό η αλλαγή περιβάλλοντος στην εγχώρια αγορά, ίσως μια διάθεση αποστροφής προς περαιτέρω ρίσκο, ή μπορεί και να φυλάει δυνάμεις για τα ελληνικά «συμβόλαια», που διαχρονικά έχουν αποδειχθεί πολύ σπουδαιότερα (από πλευράς οικονομικής σημασίας) σε σχέση με τις διεθνείς δραστηριότητες της. 

Ίδομεν...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου