Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Κομισιόν... καθορίζεται η αποτίμηση του ΟΠΑΠ


Επαφές για την ανεύρεση μιας μέσης λύσης ώστε να ξεκαθαριστεί το θολό νομικό τοπίο για τη δραστηριότητα του ΟΠΑΠ, πραγματοποιούνται σε Ελλάδα και Βρυξέλλες, αφού από την επίλυση αυτών των νομικών εκκρεμοτήτων εξαρτάται η τελική αποτίμηση του ΟΠΑΠ και η επιτυχία αυτής της σημαντικής ιδιωτικοποίησης.

Αν και υπάρχει η βούληση από την πλευρά της Κομισιόν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να συμβάλει ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, δεν θεωρείται δυνατό να αγνοηθεί το σύνολο των καταγγελιών που αμφισβητούν το σημερινό νομικό καθεστώς. Πιθανότερο θεωρείται να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, κάποιες καταγγελίες δηλαδή να αγνοηθούν -να τεθούν στο αρχείο- αλλά όχι όλες, αλλά και να γίνουν κάποιες εισηγήσεις για αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η επίλυση των νομικών εκκρεμοτήτων, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αποτίμηση της μετοχής, ακόμη κι αν σε κάποιο βαθμό θίγει την εταιρεία, καθώς το όφελος από την απομάκρυνση της νομικής αβεβαιότητας θα είναι μεγαλύτερο. Η Κομισιόν και ειδικότερα οι γενικές διευθύνσεις Εσωτερικής Αγοράς και Ανταγωνισμού της Κομισιόν, πρόκειται, με βάση τις καταγγελίες να αποφανθούν, για το αν αποτελεί έμμεση κρατική ενίσχυση η απευθείας ανάθεση των VLT's, η σύμβαση για την παράταση του μονοπωλίου και η διαφορά που ισχύει, υπέρ του ΟΠΑΠ, στην εισφορά στο κράτος, έναντι των άλλων εταιρειών του κλάδου.
Νομοσχέδιο 
Βάσει του τελευταίου νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, το 30% των μεικτών εσόδων αποδίδεται στο κράτος ως κρατική συμμετοχή. Για τον ΟΠΑΠ, το κρατικό αυτό δικαίωμα ισχύει για τα VLT's και τον στοιχηματισμό στο Internet (όταν αυτά θα ξεκινήσουν) όχι όμως για τα ΚΙΝΟ, Πάμε Στοίχημα και όλα τα άλλα υφιστάμενα παιχνίδια.

Στον ετήσιο τζίρο των 6 δισ. ευρώ του ΟΠΑΠ το 30% της κρατικής συμμετοχής θα απέφερε ετήσια έσοδα άνω των 1,2 δισ. ευρώ -χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα έσοδα από τα VLT's και το στοίχημα στο Internet- επηρεάζοντας όμως αρνητικά άμεσα τα οικονομικά μεγέθη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενδεχομένως να ζητηθεί να ισχύσει το 30% και για τον ΟΠΑΠ ώστε να μην υφίσταται θέμα έμμεσης κρατικής ενίσχυσης και να μην τεθεί θέμα για την ανάθεση των VLT's και την παράταση του μονοπωλίου.
Τέλος, την αξία του ΟΠΑΠ θα επηρεάσει και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται μέχρι τον Φεβρουάριο από την οποία εξαρτάται το μονοπώλιο στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Καθοριστική για την απόφαση εκτιμάται η εισήγηση του εισαγγελέα που θα ανακοινωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου του 2012.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου