Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

"Γκάφα" με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ


Ερωτηματικά– στην καλύτερη των περιπτώσεων – δημιουργεί η απόφαση της απελθούσας διοίκησης Μητρόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ να επιλέξει ως νομικό σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ξένη δικηγορική εταιρεία η οποία συγχρόνως εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου της αγγλικής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Betfair, ενός δηλαδή από τους βασικούς ανταγωνιστές του Οργανισμού και μια από τις εταιρείες που προσέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο το ελληνικό νομικό πλαίσιο περί μονοπωλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ, όσο και τον πρόσφατο νόμο για την ρύθμιση της αγοράς παιγνίων! 

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Capital.gr. η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, να επιλέξει την εταιρεία Freshfields Bruckhaus Deringer και συγκεκριμένα το γραφείο της στις Βρυξέλλες ως νομικό σύμβουλο προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών ενώ υπήρξε και έγγραφη καταγγελία (κοινοποιούμενη και στο υπουργείο Οικονομικών), η οποία εξετάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Όπως προκύπτει, η Freshfields επελέγη ως διεθνής νομικός σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση (πώληση) των συμμετοχών του Ταμείου σε σειρά εταιρειών (για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ καθώς και για 10 περιφερειακά λιμάνια), με πιο ηχηρή αποκρατικοποίηση αυτή της ΟΠΑΠ ΑΕ. Αυτό, όμως, που ενδεχομένως διέλαθε της προσοχής της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η Freshfields αποτελεί, συγχρόνως και νομικό σύμβουλο της γνωστής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Betfair, ουσιαστικά του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στοιχημάτων στον κόσμο, που παρέχει διαδικτυακά υπηρεσίες στοιχηματισμού σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά. 

Η Betfair που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, έχει προσβάλει την εγκυρότητα του ν. 4002/2011 (Ρύθμιση Αγοράς Παιγνίων) ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, συγκαταλέγεται στις εταιρείες που προσέβαλαν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνολικά το ελληνικό νομικό πλαίσιο περί μονοπωλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ ήδη από το 2007, πράξη η οποία οδήγησε στην απόφαση αποστολής Αιτιολογημένης Γνώμης (4074/2007) στην Ελληνική Δημοκρατία για σχετική τροποποίηση ή κατάργηση της νομοθεσίας, η οποία και τελεί πάντοτε σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4002/2011, το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ παρατείνεται από το 2020 στο 2030, μεταξύ άλλων. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, ανεξαρτήτως της συνεργασίας με τη Betfair η οποία προβάλλεται και στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρείας, η Freshfields είχε κοινοποιήσει επισήμως και εγγράφως, κατά την διαδικασία διεκδίκησης (και εν τέλει κατακύρωσης) του συμβολαίου με το Ταμείο, ότι συμβουλεύει την Betfair. Αυτή, όμως, η προφανής σύγκρουση συμφερόντων, δεν φάνηκε να αξιολογήθηκε επαρκώς από την απελθούσα διοίκηση Μητρόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Αρμόδια στελέχη του Ταμείου με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr. θέτοντας υπόψη τους το ζήτημα ανέφεραν πως το θέμα είχε αξιολογηθεί και δεν κρίθηκε σημαντικό ώστε να μην υπογραφεί η σύμβαση. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως το απερχόμενο Δ.Σ. είχε αξιολογήσει την υπόθεση ως πολύ σοβαρή και είχε ζητήσει να διερευνηθεί το εάν συντρέχει αντικειμενικά σύγκρουση συμφερόντων, ζητώντας παράλληλα να μην υπογραφεί η εν λόγω σύμβαση. Εν τέλει η απάντηση της Freshfields στο σχετικό ερώτημα που της ετέθη από το ΔΣ του Ταμείου είχε επιβεβαιώσει πλήρως όλες τις αιτιάσεις των καταγγελιών. 

Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα το Δ.Σ. του Ταμείου αποφάσισε να αναθέσει στη Freshfields ένα ακόμη συμβόλαιο, αυτό του «Νομικού Συντονιστή για το ευρωπαϊκό δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για συμβόλαιο το οποίο θα καλύπτει και θα αφορά όλες τις, εν εξελίξει και μελλοντικές, διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού δικαίου. Ως “υπερ-σύμβουλος”,η εν λόγω εταιρεία θα αναλάμβανε συντονιστικό – υποστηρικτικό έργο προς όλους τους συμβούλους του ελληνικού δημοσίου και του Ταμείου στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων. 

Όπως προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το χθεσινή συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ μετά την παραίτηση Μητρόπουλου, ο απελθών διευθύνων σύμβουλος έσπευσε παρά το σχετικό θόρυβο και ενόσω τελούσε υπό παραίτηση να υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση. Να σημειωθεί ότι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός της εν λόγω σύμβασης ήταν 600 χιλ. ευρώ ετησίως και τελικώς η σύμβαση υπεγράφη με αμοιβή 480 χιλ. ευρώ ετησίως, παρακάμπτοντας έτσι το «σκόπελο» του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, με δεδομένο το όριο των 500 χιλ. ευρώ για τις συμβάσεις που υπογράφει το ΤΑΙΠΕΔ. 


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου