Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΠΑΠ Η ιδιωτικοποίηση φέρνει άνοιγμα της αγοράς


Η πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τον ΟΠΑΠ στους υπό αποκρατικοποίηση Οργανισμούς, φέρνει το μονοπώλιο του επίγειου και διαδικτυακού στοιχήματος ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος του, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η πρόταση του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιαν Μαζάκ, προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, το κρατικό μονοπώλιο διεξαγωγής παιχνιδιών στοιχηματισμού, που έχει εκχωρηθεί στον ΟΠΑΠ μέχρι το 2020, δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του περιορισμού του τζόγου σε επίπεδα που δεν προκαλούν εθισμό, αντιθέτως συνεισφέρει στην προσπάθεια αυξανόμενου κέρδους του Οργανισμού. Ως επιχείρημα, ο κ. Μαζάκ αναφέρει την εισαγωγή της ΟΠΑΠ ΑΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την εισαγωγή όλο και περισσότερων παιχνιδιών στην αγορά και την αυξανόμενη διαφήμιση.
Η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ενισχύει τους παραπάνω ισχυρισμούς του γενικού εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, έξι από τα άρθρα της πρότασης του κ. Μαζάκ "δείχνουν" άνοιγμα της αγοράς του τζόγου μέσα στο 2013. Πιο αναλυτικά, απαντάει στο αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αναφέρεται ως "αιτούν δικαστήριο", ως εξής:
Άρθρο 49: "Το αιτούν δικαστήριο επισήμανε, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία των μελών του φρονεί ότι το μονοπώλιο που έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα υπέρ του ΟΠΑΠ και ο τρόπος κατά τον οποίο λειτουργεί στην πράξη δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι σκοπούν στην επίτευξη του ανωτέρω σκοπού".
Άρθρο 50: "Αντιθέτως, όπως προκύπτει από το δεύτερο ερώτημα και από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, ο ΟΠΑΠ προφανώς ακολουθεί πολιτική εμπορικής επεκτάσεως και το αποκλειστικό δικαίωμα που του έχει χορηγηθεί καταλήγει σε αύξηση της προσφοράς των τυχερών παιγνίων".
Άρθρο 51: "Οι περιστάσεις αυτές, τις οποίες οφείλει να ελέγξει το εθνικό δικαστήριο είναι κατά τη γνώμη μου προδήλως ασύμβατες με τον προβληθέντα σκοπό της μειώσεως των προσφερομένων παιγνίων στην Ελλάδα".
Άρθρο 53: "Κατά την άποψή μου, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά, το αιτούν δικαστήριο μπορεί θεμιτώς να συμπεράνει ότι η επίμαχη ελληνική νομοθεσία δεν σκοπεί πράγματι στην επίτευξη του σκοπού της μειώσεως των προσφερομένων παιγνίων ή του περιορισμού των δραστηριοτήτων στον τομέα αυτόν κατά συνεπή και συστηματικό τρόπο".
Άρθρο 60: "Κατά την άποψή μου, από τα στοιχεία που παρέσχε το αιτούν δικαστήριο και από τις παρατηρήσεις των διαδίκων προκύπτει σαφώς ότι, ανεξαρτήτως της τελικής εκτιμήσεως του αιτούντος δικαστηρίου επί του ζητήματος αυτού, οι δραστηριότητες του ΟΠΑΠ δεν υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από τις δημόσιες αρχές, ούτε περιορίζονται αποτελεσματικά από το εφαρμοστέο ως προς αυτόν νομοθετικό πλαίσιο".
Άρθρο 61: "Ειδικότερα, στο μέτρο που η χορήγηση προς τον ΟΠΑΠ των αποκλειστικών δικαιωμάτων στον τομέα των τυχερών παιγνίων συνεπάγεται την αύξηση της προσφοράς παιγνίων πέραν του μέτρου που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του σκοπού της καταπολεμήσεως της εγκληματικότητας με τη διοχέτευση της ζητήσεως ή ακόμη καταλήγει σε απεριόριστη ανάπτυξη της προσφοράς αυτής, το αιτούν δικαστήριο μπορεί, σύμφωνα με τη γνώμη της πλειοψηφίας που διατυπώθηκε στην απόφαση περί παραπομπής, να συμπεράνει θεμιτώς, ότι το επίμαχο μονοπώλιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επιδιώκει την ελεγχόμενη ανάπτυξη, υπό την έννοια της νομολογίας του δικαστηρίου όπως περιγράφηκε ανωτέρω".

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ «Ξεκάθαρα υπέρ μας οι θέσεις του εισαγγελέα»
Η πρώτη ανάγνωση της πρότασης του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιαν Μαζάκ, έφερε χαμόγελα στις τρεις εταιρείες που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο. Ο δικηγόρος της Stanleybet, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, μίλησε στη "ΜτΚ", καταθέτοντας τα δικά του συμπεράσματα.
"Είναι ξεκάθαρες οι απόψεις του γενικού εισαγγελέα περί μη συμβατότητας του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Τέσσερις φορές, μέσα στο κείμενό του, αναφέρει πως το μονοπώλιο δεν βασίζεται στην υπάρχουσα νομολογία", είπε ο κ. Μαραγκάκης, που ανέλυσε τη διαδικασία από δω και πέρα: "Οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν αυτές των εθνικών. Επομένως, όποια απόφαση του συγκεκριμένου δικαστηρίου, θα καθορίσει και την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν σε τρεις με τέσσερις μήνες, άρα τις αναμένουμε στις αρχές του νέου έτους".
Παράλληλα, η Stanleybet βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό κράτος και για το σφράγισμα των δύο καταστημάτων της το 2008, σε Αθήνα και Καλαμαριά. "Η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί καν πρωτοβάθμια. Θεωρώ, πως αυτό δεν θα γίνει, μέχρι να τελεσιδικήσει η άλλη υπόθεση. Είναι προφανές, πως η ελληνική δικαιοσύνη περιμένει να αποφανθούν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο κ. Μαραγκάκης.
Όσο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο νομικός σύμβουλος της Stanleybet ξεκαθάρισε πως "ασφαλώς και είναι δικαίωμα οποιασδήποτε εταιρείας να αποκρατικοποιηθεί και εμείς δεν δικαιούμαστε να εκφράσουμε ενστάσεις επί τούτου". Ωστόσο, συμφώνησε με την άποψη ότι "ασυζητητί, η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ενισχύει τα δικά μας επιχειρήματα. Αυτό είναι ξεκάθαρο".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου