Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγάλοι πωλητές στον ΟΠΑΠ - "βουτιά" για τη μετοχή

Ισχυρές πιέσεις δέχεται από την έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή του ΟΠΑΠ έπειτα από δημοσίευμα που υποστηρίζει, επικαλούμενο πληροφορίες από την Κομισιόν, ότι ο Οργανισμός θα επιβαρυνθεί με το φόρο του μικτού κέρδους σε όλα του τα παιχνίδια προκειμένου να διατηρήσει το μονοπώλιο και να προχωρήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η μείωση που αντιστοιχεί είναι 400 εκ. ευρώ. καθώς ο ΟΠΑΠ εμφανίζει 1,3 δις ευρώ μικτά κέρδη για την χρήση 2011.

Ως αποτέλεσμα, η μετοχή του ΟΠΑΠ έφθασε να υποχωρεί ακόμη και σε ποσοστό 18,17% και στα 5,09 ευρώ, για να ολοκληρώσει τελικά με πτώση 16,56% στα 5,19 ευρώ. Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών ανέφεραν στο Capital.gr πως από το πρωί είχαν “βγει” μεγάλες εντολές πώλησης μετοχών του ΟΠΑΠ από ξένα χαρτοφυλάκια.

Σε ότι αφορά, πάντως, το ζήτημα της φορολόγησης, η Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ σε σχετικό σημείωμά της αναφέρει πως:

Ο νόμος αναφέρει ρητά ότι η φορολόγηση αφορά την εισαγωγή των νέων παιχνιδιών. (Σελ 3924 άρθρο 26 Πεδίο εφαρμογής) Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα τεχνικά-ψυχαγωγικά της υποπερίπτωσης γγ΄ της περίπτωσης α΄ του άρθρου 25 και στα τυχερά παίγνια, που διενεργούνται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου, εκτός από τις διατάξεις που αναφέρονται στην Ε.Ε.Ε.Π. και το άρθρο 35, δεν εφαρμόζονται για τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται ή για τα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κατά την ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 3925 εναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στα καζίνο και στις εταιρίες Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε., για τα οποία εφαρμόζονται οι ειδικές γι’ αυτά διατάξεις. Επίσης ορίζεται ο τρόπος και ο συντελεστής με τον οποίο φορολογούνται τα νέα παιχνίδια:

Επίσης, σημειώνεται ότι: Για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά ταποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας. Τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο και πάντως όχι αργότερα από τις 16 Ιανουαρίου, 16 Απριλίου, 16 Ιουλίου και τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, για το προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο. Ο κάτοχος άδειας, αν έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης, βαρύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τον φορέα εκμετάλλευσης για την καταβολή της συμμετοχήςτου πρώτου εδαφίου.

Η Beta τονίζει πως, εφόσον έχει τεθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή το θέμα της επιβολής ομοιόμορφου φόρου η επιβολή του, εκτιμάται ότι θα εφαρμοσθεί σταδιακά με κάποιο μεταβατικό στάδιο προσαρμογής.



Τί απαντά ο ΟΠΑΠ



Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΑΠ, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει τα εξής:



"Η ΟΠΑΠ Α.Ε. απαντώντας στο υπ. αριθμό 3583/14-9-2012 ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, αναφορικά με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος που διέπει την λειτουργία της εταιρείας, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό βάσει του Ν. 3556/2007 τα εξής:



Δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ΟΠΑΠ Α.Ε. καμιά ενημέρωση περί αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της.



Το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί εγκαίρως για οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή γνωστοποιηθεί αρμοδίως στη Διοίκηση της εταιρείας".







Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου