Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΠΑΠ: Δύο σενάρια για την ιδιωτικοποίηση


Οι αποφάσεις που θα λάβουν στο Μαξίμου για τον χρόνο ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ θα καθορίσουν και τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού για τα βιντεολόττο (VLT).  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, Σύμφωνα με το πρώτο, ο Οργανισμός μπορεί να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό των βιντεολόττο και ως το τέλος του χρόνου να έχει γίνει η ανάθεση.
Βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, στις αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, με την κυβέρνηση να ποντάρει σε υψηλότερο τίμημα καθώς ο Οργανισμός θα αναπτύσσει σειρά νέων δραστηριοτήτων (βιντεολόττο, λαχεία, Διαδίκτυο κ.λπ.) στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.

Το δεύτερο σενάριο, που φαίνεται ότι συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, είναι να καθυστερήσει ο διαγωνισμός για τα VLT και να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός για να πουληθεί ο ΟΠΑΠ. Να αρχίσει δηλαδή η σχετική διαδικασία τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και ως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 29% του ΟΠΑΠ.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει κατ η τρόικα, η οποία θεωρεί ότι μια τέτοιας κλίμακας κίνηση από την κυβέρνηση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων θα είναι ένα έμπρακτο μήνυμα για την αποφασιστικότητα της χώρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση των παιχνιδομηχανών του ΟΠΑΠ αποτελεί μείζονα επένδυση για τον Οργανισμό και υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο η σχετική διαδικασία, αν προχωρήσει τώρα, μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στην προσπάθεια της ιδιωτικοποίησης.

Η απόφαση για το ποιο από τα δύο σενάρια θα επιλεγεί δεν έχει ληφθεί ακόμη, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες.


Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε μιλώντας στους αναλυτές ο νέος επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, εξετάζεται η οικονομική προσφορά της Intralot για τον τεχνολογικό πάροχο, ενώ προχωρούν κανονικά και οι διαπραγματεύσεις με τη θυγατρική της Lottomatica για την επέκταση στο Διαδίκτυο. Ο κ. Λουρόπουλος είπε στους αναλυτές ότι σύντομα θα πρέπει να αναμένεται και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους παρόχους των βιντεολόττο καθώς έχει γίνει σημαντική προετοιμασία. Πρόσθεσε πως στα κεντρικά του ΟΠΑΠ λειτουργεί ένα πιλοτικό gaming hall για να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες οι παιχνιδομηχανές (βιντεολόττο).


Ωστόσο, ο κ. Λουρόπουλος ζήτησε από τους αναλυτές περισσότερο χρόνο για να τους παρουσιάσει τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στις νέες δραστηριότητες του Οργανισμού.


Μέσα στον μήνα κληρώνει για τα κρατικά λαχεία

Μια άλλη εξέλιξη που αναμένεται στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών αφορά στον διαγωνισμό για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και διαχείρισης των κρατικών λαχείων για περίοδο 12 ετών. Η κυβέρνηση θα κινήσει τις διαδικασίες μέσα στον Σεπτέμβριο, με δύο κοινοπραξίες να προχωρούν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Πρόκειται για την κοινοπραξία της οποίας ηγείται ο ΟΠΑΠ, και μετέχουν επίσης οι Intralot, Lottomatica και Sientific Οβιττες, και εκείνη που έχουν συγκροτήσει ο όμιλος Κοπελούζου με την ιταλική Sisal.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης του Εθνικού, του Λαϊκού, του Ευρωπαϊκού Λαχείου, του Ξυστού, του Στεγαστικού Λαχείου και του Πρωτοχρονιάτικου.


Η αλλαγή της διαχείρισης στον ΟΠΑΠ δεν δημιούργησε προβλήματα, καθώς ο διάδοχος του κ. Γιάννη Σπανουδάκη κερδίζει τις εντυπώσεις και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που ξέρει τη δουλειά, καταλαβαίνει από τεχνολογία αλλά και από οικονομικά και ταυτόχρονα έχει την άνεση και τη δυνατότητα να επιλύει τα πολιτικά θέματα που ανακύπτουν στις μεγάλες επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ προβλέπει για φέτος υποχώρηση των πωλήσεων του Οργανισμού σε μονοψήφιο ποσοστό.


Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου ο ΟΠΑΠ παρουσίασε πτώση 6,2% στις πωλήσεις. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 2,054 δισ. ευρώ έναντι 2,191 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η συρρίκνωση των πωλήσεων του Οργανισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους αποδίδεται στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς σε αντίστοιχο ποσοστό κινήθηκε και η μείωση του ΑΕΠ. Ωστόσο, με την επέκταση του Οργανισμού σε νέα παιχνίδια και νέες αγορές, όπως π.χ. το Διαδίκτυο, ο ΟΠΑΠ θα πιέσει όσους σήμερα δραστηριοποιούνται σε αυτά αυξάνοντας τα έσοδά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου