Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Διαδικασίες εξπρές για πώληση του 33% του ΟΠΑΠ


Mε διαδικασίες... εξπρές προχωρά η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ. Χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) δημοσίευσε την προκήρυξη του διαγωνισμού, η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές εκπνέει στις 19 Οκτωβρίου και η τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών πιστεύεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Ταμείο αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πώληση του 33% των μετοχών του Οργανισμού από 29% που ήταν το αρχικό σχέδιο.
Επίσης «συρρίκνωσαν» τον χρόνο της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Αφενός περιόρισαν τις φάσεις του διαγωνισμού σε δύο, καθώς δεν θα υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές αλλά απευθείας δεσμευτικές, και αφετέρου μείωσαν στο ελάχιστο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να εκδηλώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Διαδικασίες εξπρές για πώληση του 33% του ΟΠΑΠ
Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει με την ιδιωτικοποίηση μίας τόσο σημαντικής επιχείρησης να στείλουμε μήνυμα ότι επιχειρείται με επιτυχία μια δυναμική επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Μεταβίβαση
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, το Δημόσιο μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ το 29% του συνολικού ποσοστού 34% που κατέχει στον ΟΠΑΠ. Το Δημόσιο θα μεταφέρει επιπλέον ποσοστό 4% του ΟΠΑΠ στο Ταμείο, το οποίο στη συνέχεια θα προχωρήσει στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισαγάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών. Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν γραπτώς από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για το εάν πέρασαν ή όχι στη δεύτερη φάση, με αυτούς που δεν περνούν να ενημερώνονται για τους λόγους για τους οποίους δεν κρίθηκαν κατάλληλοι.
Για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, προκειμένου να λάβουν τις οδηγίες για την κατάθεση προσφορών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Deutsche Bank AG, παράρτημα Λονδίνου και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ.
ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Οικονομικά κριτήρια

Με την προκήρυξη καθορίζονται και τα οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι επενδυτές:
  • Σε περίπτωση εταιρείας, ο μέσος όρος των λειτουργικών κερδών των τελευταίων τριών χρήσεων που έχουν ελεγχθεί, ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
  • Εάν πρόκειται για fund, το σύνολο των ενεργών και μη επενδεδυμένων κεφαλαίων ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
  • Στην περίπτωση κοινοπραξίας, το κριτήριο θα πρέπει να εκπληρώνεται από κάθε ένα από τα μέλη της κοινοπραξίας αναλογικά με το μερίδιό του στην κοινοπραξία. Για το θέμα, ο Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε πως «στόχοι του προγράμματος είναι η προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου