Την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για τη φορολόγησή τους, ζητούν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ένωση Διαδικτυακού Στοιχήματος ( Remote Gambling Association με έδρα το Λονδίνο) και άλλες τέσσερις αλλοδαπές εταιρείες διοργάνωσης στοιχημάτων μέσω Internet.
Στην προσφυγή τους, χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την υπαγωγή τους σε καθεστώς φορολόγησης το οποίο επιβάλλεται μάλιστα αναδρομικά. Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, φορολογούνται όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικού τζόγου από το 2010 σε ποσοστό 30% επί των μικτών κερδών τους αλλά και με βάση της γενικές περί φορολογίας εισοδήματος διατάξεις.
Επίσης πρέπει να καταβάλλουν φόρο 30% επί των μεικτών κερδών τους για τα τελευταία δύο χρόνια (2010-2011). Αναδρομικά επίσης φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2010 και τα κέρδη των παικτών τους. Ο φόρος υπολογίζεται σε ποσοστό 10% επί των κερδών των παικτών. Στην προσφυγή τους, χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την υπαγωγή τους σε καθεστώς φορολόγησης το οποίο επιβάλλεται μάλιστα αναδρομικά. Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, φορολογούνται όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικού τζόγου από το 2010 σε ποσοστό 30% επί των μικτών κερδών τους αλλά και με βάση της γενικές περί φορολογίας εισοδήματος διατάξεις.
Στην προσφυγή τους, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση τους και μάλιστα αναδρομικά προσκρούει στις διατάξεις τους Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας, τους όρους και τις προϋποθέσεις επιβολής φόρων. Επιπλέον, διαμαρτύρονται για διπλή φορολόγηση από τη στιγμή που έχουν έδρα στο εξωτερικό. Σύμφωνα, με τους ισχυρισμούς τους, πρέπει να φορολογηθούν μόνο για τα εισοδήματα που απέκτησαν από την παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα και υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι εταιρείες, μέχρι την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 13.12.2011, «δεν είχαν έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα, δεν διεξήγαγαν τυχερά παίγνια ή στοιχήματα στην Ελλάδα μέσω κάποιας εταιρείας ή μέσω μόνιμης εγκατάστασης, δεν εκμεταλλεύονταν παιγνιομηχανήματα στην Ελλάδα, δεν αποκτούσαν εισόδημα από δραστηριότητα στην Ελλάδα, δεν ήταν υποκείμενες σε φόρο στην Ελλάδα, και δεν όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με ημερομηνία 1.1.2010». Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Remote Gambling Association (Λονδίνο), και οι εταιρείες WHG (International) Limited (Γιβραλτάρ), Hillside (New Media) Limited (Αγγλία), Hillside (Gibraltar) Limited (Γιβραλτάρ) και Betfair Counterparty Services Limited (Μάλτα).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου