Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΟΠΑΠ: Αμφισβητήσεις από Κομισιόν στο... παρά πέντε της ιδιωτικοποίησης


Ο νομικός κίνδυνος που δημιουργούν τα δεδομένα αυτά είναι αυξημένος και μπορεί να στείλει, σύμφωνα με πηγές, ακόμη και στις καλένδες την ιδιωτικοποίηση που ετοιμάζεται. Αν παρόλ αυτά η ιδιωτικοποίηση γίνει ο νομικός κίνδυνος θα επηρεάσει τόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών όσο και το τίμημα
Μια ωρολογιακή βόμβα βρίσκεται στο δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αφού μετά τις πολυάριθμες καταγγελίες των μεγάλων ιδιωτικών ετιαρειών του χώρου κατά του νόμου που έδωσε τα VLT's στον ΟΠΑΠ και η Κομισιόν έξεφρασε εγγράφως τις απορίες της για τις κυβερνητικές επιλογές σε σχέση με τον ΟΠΑΠ.


Η επιστολή της Κομισιόν έχει ημερομηνία 31/1/2012 και η Κομισιόν καλεί την ελληνική πλευρά να απαντήσει εντός 20 εργάσιμων ημερών, ενώ προειδοποιεί ότι εφόσον οι απαντήσεις δεν ικανοποιήσουν, τότε θα ξεκινήσει επίσημη ερευνητική διαδικασία για το θέμα.
Η Κομισιόν ακολούθως θα προχωρήσει σε αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, ακολούθως αιτιολογημένης γνώμης με τις συστάσεις της Επιτροπής οι οποίες αν δεν υιοθετηθούν θα ακολουθήσει παραπομπή της χώρας στο ΔΕΚ.
Ο νομικός κίνδυνος που δημιουργούν τα δεδομένα αυτά είναι αυξημένος και μπορεί να στείλει, σύμφωνα με πηγές, ακόμη και στις καλένδες την ιδιωτικοποίηση που ετοιμάζεται. Αν παρόλ αυτά η ιδιωτικοποίηση γίνει ο νομικός κίνδυνος θα επηρεάσει τόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών όσο και το τίμημα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το παρόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει σε 41 ερωτήματα σχετικά με τις δυο συμβάσεις παραχώρησης, αλλά και με τη σκοπιμότητα ύπαρξης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ.
Πρόκειται για τις συμβάσεις που αφορούν στην επέκταση και διεύρυνση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ για 10 χρόνια σε συγκεκριμένα παιχνίδια, όπως επίσης και στην εκχώρηση της άδειας εκμετάλλευσης 35.000 παιχνιδομηχανών (VLTs) από τον Οργανισμό. Η Κομισιόν ζητεί να πληροφορηθεί τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα σε απευθείας αναθέσεις στον ΟΠΑΠ και όχι σε διαδικασίες ανοιχτού διαγωνισμού.
Η κυβέρνηση ερωτάται για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα σε «απεθείας αναθέσεις» στον ΟΠΑΠ και όχι σε διαδικασίες ανοικτού διαγωνισμού, ενώ ζητά εξηγήσεις για την επέκταση του «δικαιώματος της πρώτης άρνησης» στα νέα παιχνίδια που διαθέτει ο οργανισμός από τη σύμβαση του 2000. Σε ότι αφορά τα VLTs, ζητούνται εξηγήσεις για τον βαθμό που θεωρούνται νέα παιχνίδια στην αγορά, αλλά και τη συμβατότητά τους με τους «κουλοχέρηδες» των καζίνο. Στη σύμβαση των VLTs, τα οικονομικά χαρακτηριστικά είναι περιορισμένα. Η Επιτροπή ζητεί να πληροφορηθεί ποιος είναι ο δείκτης IRR της επένδυσης και κατά πόσο έχει βάση η παραδοχή, ότι ένας «συνετός επενδυτής» θα διέθετε το 50% της αξίας της άδειας ως προκαταβολή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου