Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Φρένο του ΟΠΑΠ στο ξέπλυμα χρήματος μέσω «τυχερών» δελτίων


Την εισαγωγή αυτοματοποιημένου online συστήματος ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, προκειμένου να σταματήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που γίνεται στα πρακτορεία, ωστόσο τα κυκλώματα βρίσκουν νέους τρόπους για να αποφύγουν τις «τσιμπίδες».
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που λαμβάνει ο ΟΠΑΠ, καθώς η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω της εμφάνισης δήθεν κερδισμένων από τους κακοποιούς δελτίων παιχνιδιών του Οργανισμού, είχε καταστεί «κλασική» μέθοδος ξεπλύματος.
Πολλές φορές στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί πως πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε οργανωμέ νες εγκληματικές οργανώσεις είχαν δικαιολογήσει τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους μέσω εξαγοράς τυχερών δελτίων.

Η πλέον πρόσφατη υπόθεση είναι αυτή που αποκαλύφθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη όπου με βάση τη δικογραφία οι εκβιαστε φέρονται να έχουν αποκομίσει κέρδη περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ έχοντας εξαργυρώσει πάνω από... 2.000 τυχερά δελτία, τα οποία έχουν παιχθεί με διαφορά λεπτών σε διάφορες πόλεις ανα την επικράτεια και μάλιστα από τον ίδιο «τυχερό»!

«Οι δύο δρόμοι του χρήματος»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας τα «ΝΕΑ», οι δυνατότητες που έχει ένας επιτήδειος για να ξεπλύνει χρήμα μέσω των «τυχερών δελτίων» είναι δύο: αν έχει γνωριμίες σε πρακτορείο, ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για όποιον έχει κερδίσει οποιοδήποτε ποσό. Τότε, εμφανίζεται και προσφέρει στον τυχερό κάτι παραπάνω ώστε να αποκτήσει το κουπόνι και στη συνέχεια να το εξαργυρώσει. Ο τυχερός χάνει μεν τη βεβαίωση προέλευσης των χρημάτων, αλλά κερδίζει περισσότερα μετρητά, αφού υπάρχει η απώλεια στα ονομαστικά κέρδη από την παρακράτηση του φόρου.
Σύμφωνα με άτομα της «πιάτσας», το ποσό που δίνεται παραπάνω από τα ονομαστικά κέρδη κάθε δελτίου, κυμαίνεται στο 2% με 4%. Στον «δεύτερο δρόμο» ο ενδιαφερόμενος για να δικαιολογήσει χρήματα δεν εμφανίζεται και τη συναλλαγή την κάνει απευθείας ο πράκτορας.
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ούτε καταγγελία πράκτορα ούτε έχουν αποδειχθεί τέτοιου είδους συνεργασίες.

Στα μικροποσά στρέφονται τώρα τα κυκλώματα

Μετά τα μέτρα που έλαβε ο Οργανισμός πάντως, τα κυκλώματα φέρονται να στράφηκαν σε δελτία με μικρότερα κέρδη, ύψους 500 ή 1.000 ευρώ. Η σχετικά ,άνετη» εξαργύρωση επέτρεπε στους μυημένους να πουλήσουν το κερδισμένο δελτίο σε ενδιαφερόμενους. Αυτήν τη δίοδο επιδιώκει να κλείσει ο ΟΠΑΠ με τη χρήση του αυτοματοποιημένου online συστήματος έκδοσης βεβαιώσεων κερδών.
Μάλιστα, ο Οργανισμός εξέδωσε σχετική ανακοίνωση χθες, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και επιστολή του ευρωβουλευτή Θεόδωρου Σκυλακάκη αναφέροντας πως «προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει στοιχεία προς τις αρμόδιες Αρχές, [ο ΟΠΑΠ] έχει οργανώσει και τηρεί το αρχείο όλων των βεβαιώσεων που έχει εκδώσει χειρόγραφα κατά το παρελθόν και το οποίο αφορά σε χρονικό διάστημα σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που υποχρεούται με βάση τη νομοθεσία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου