Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΟΠΑΠ προχωρεί σε νέα συμφωνία με τους πράκτορές του



Προς νέα συμφωνία με τους πράκτορές του οδεύει ο ΟΠΑΠ. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστός ο χρόνος εφαρμογής της, οι δύο πλευρές φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για τις προμήθειες στα υφιστάμενα (επίγεια) παιχνίδια, για τη χρήση κάρτας παίκτη και -τέλος- για την εισαγωγή του «Ζωντανού Στοιχήματος» (Live Betting).

Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα παιχνίδια, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην αλλαγή προμήθειας στα αριθμολαχεία (ΚΙΝΟ, Τζόκερ κ.λπ.), όπου η νέα προμήθεια ορίζεται σε 28% επί της μεικτής κερδοφορίας και η οποία σταδιακά θα ανέλθει σε 30% έως το 2015. Η νέα προμήθεια, με την προϋπόθεση ότι η απόδοση στους παίκτες παραμένει σταθερή, σημαίνει αύξηση από το σημερινό 8% σε ένα εύρος 8,4% έως 8,9%.

Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα», η νέα προμήθεια διαμορφώνεται κλιμακωτά και στο 3% στα μονά στοιχήματα, 6% στις δυάδες, 9% στις τριάδες και 12% επί της αξίας του δελτίου στις τετράδες στοιχημάτων και άνω. Το νέο σύστημα προμήθειας στο παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα», όπως αναφέρεται, θα ισχύσει για ένα έτος και θα επανεξεταστεί, καθώς η πρόθεση των δύο πλευρών είναι ο υπολογισμός της προμήθειας να ανέλθει κι εδώ στο 30% επί της μεικτής κερδοφορίας του παιχνιδιού. Μάλιστα, η πρόθεση είναι ο υπολογισμός θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και ανά δελτίο.

Ο ΟΠΑΠ ωστόσο δεν διαθέτει σήμερα τη συγκεκριμένη τεχνολογία (δυναμική απόδοση προμήθειας) και είναι κάτι που τώρα διαπραγματεύεται με τις εταιρείες Intralot και Lottomatica ως αντικείμενο της νέας σύμβασης τεχνολογικής υποστήριξης που θα ισχύσει από το ερχόμενο καλοκαίρι. Ετσι, ως ενδιάμεσο στάδιο θα αξιοποιηθεί η κλιμακωτή προμήθεια, η οποία θα επαναξιολογηθεί μετά την ισχύ της κατά ένα έτος.

Οι νέες προμήθειες των πρακτόρων σημαίνουν περισσότερα χρήματα για τους ίδιους, οι οποίες θα φτάσουν σε ετήσια βάση μέχρι το 2015 τα 30 εκατ. ευρώ ή περίπου 7 χιλ. ευρώ ανά πρακτορείο (υπολογίζονται 4.200 ενεργά πρακτορεία).

Στο «Zωντανό Στοίχημα», που δίνει τη δυνατότητα στοιχηματισμού σε ένα γεγονός (π.χ. αγώνας) που διεξάγεται ζωντανά, οι δύο πλευρές πρότειναν την άμεση εφαρμογή της κλιμακωτής προμήθειας, και να γίνει με ελάχιστο προσφερόμενο πλήθος αγώνων 15 ανά εβδομάδα τη χειμερινή περίοδο και ελάχιστο ετήσιο payout 85%. Ωστόσο κι εδώ δεν προσδιορίζεται ο χρόνος υλοποίησης του νέου παιχνιδιού, αν και καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η υλοποίηση μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, που ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Εuro). Πάντως, πολλές φορές στο παρελθόν ο ΟΠΑΠ είχε υποσχεθεί το «Zωντανό Στοίχημα» χωρίς να καταφέρει να το εισαγάγει στην αγορά.

Τέλος, πράκτορες συμφώνησαν με τον ΟΠΑΠ στην εισαγωγή της προπληρωμένης κάρτας παίκτη, η οποία θα χορηγείται αποκλειστικά από το δίκτυο των πρακτορείων και θα ενεργοποιείται, θα πιστώνεται και θα ρευστοποιείται μόνο στα πρακτορεία. Οι όροι των παιχνιδιών, τα προσφερόμενα παιχνίδια, οι αποδόσεις τους και η προμήθεια θα είναι ίδια για κάθε παιχνίδι στο Διαδίκτυο όπως και στο επίγειο δίκτυο. Η δε προμήθεια θα υπολογίζετε στον τζίρο της κάθε κάρτας και θα πιστώνεται στο πρακτορείο από το οποίο έγινε η τελευταία πίστωση.

Αν και οι νέες συμφωνίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, εκτιμάται ότι θα έλθουν σε ένα συμβατικό κείμενο το οποίο εξαρτάται κυρίως από την εφαρμογή της κάρτας παίκτη. Η τελευταία αναμένεται ν’ αλλάξει τη δικαιοπρακτική σχέση ΟΠΑΠ - πράκτορα και οι τελευταίοι εκτιμάται ότι θ’ απαιτήσουν, πριν ενεργοποιηθεί το πακέτο των συμφωνιών, να υπάρξει η νέα δικαιοπρακτική σχέση που αφορά τη χρήση προπληρωμένης κάρτας παίκτη. Αυτή η απαίτηση καθιστά ασαφή τον χρόνο ισχύος των νέων συμφωνιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου