Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Και στον ΟΠΑΠ... business as usual

Εν μέσω της κρισιμότερης περιόδου για τον κυβερνητικό συνασπισμό από την σύνθεσή του τον περασμένο Ιούνιο, οι επικεφαλής του ΟΠΑΠ αποφάσισαν αιφνιδιαστικά (αν και για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, σε απόλυτη συμφωνία με τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής της) να θέσουν προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του δ.σ. το φλέγον ζήτημα της νέας σύμβασης με την Intralt για την παροχή υπηρεσιών τεχνολογικής υποστήριξης από την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη προς τον Οργανισμό.

Μάλιστα, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου εκτάκτως θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, αντί της Πέμπτης όπως είθισται στον ΟΠΑΠ, λίγες ώρες δηλαδή πριν πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και δύο 24ωρα πριν την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. 

Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να συζητηθεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο για τον Οργανισμό αλλά και για την τύχη της, εμβληματικής όπως πολλάκις έχει χαρακτηριστεί, αποκρατικοποίησης δεδομένων των σφοδρών αντιδράσεων που έχουν διατυπωθεί από πλευράς των νέων αγοραστών, του επενδυτικού σχήματος Emma Delta, δημιουργεί ερωτήματα και αφήνει χώρο να καλλιεργηθούν σενάρια που εμπλέκουν πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως άλλωστε σημειώνουν έγκυροι παρατηρητές, πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί μια τέτοια κίνηση, όταν από τον περασμένο Απρίλιο η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε στα χέρια της την απόφαση της γενικής συνέλευσης για το θέμα της σύμβασης, πλην επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τον κυβερνητικό σχηματισμό να έχει χάσει προσωρινά το βηματισμό του και εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας για να συζητήσει και ενδεχομένως να εγκρίνει μια τόσο σημαντική σύμβαση η οποία δεσμεύει τον νέο ιδιοκτήτη και τον ίδιο τον Οργανισμό για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι προβλέπει η συμφωνία.

Χωρίς ψήφο ΤΑΙΠΕΔ

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της σύμβασης με την Intralot για το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΟΠΑΠ και την παροχή των απαραίτητων συναφών υπηρεσιών «πέρασε» από τη Γ.Σ. του Οργανισμού με το ΤΑΙΠΕΔ (κάτοχο του 33% του ΟΠΑΠ κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ., ποσοστό που διατηρεί μέχρι σήμερα αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συμφωνία με την Emma Delta) να παρίσταται αλλά να μην ψηφίζει υπέρ ή κατά επί των θεμάτων της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Η εν λόγω σύμβαση, ύψους 108,8 εκατ. ευρώ και διάρκειας 3+2 ετών, υπενθυμίζεται επίσης πως θέτει αυτόματα σε ισχύ και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot (υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2011 επί διοίκησης Σπανουδάκη), για την υποστήριξη και συντήρηση των Τερματικών Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ), τα οποία χαρακτηρίζονται από τους πράκτορες ως «ξεπερασμένα», με κόστος που έχει συμφωνηθεί στα 46 εκατ. ευρώ.

Eπιπλέον, αν και η υλοποίηση του έργου δεν περιλαμβάνει λογισμικό για παγνιομηχανήματα-VLTs, δεν ισχύει το ίδιο για το Σύστημα Διαχείρισης Κάρτας Παίκτη, σύστημα πάνω στο οποίο θα στηριχτεί όλη η ανάπτυξη των παιχνιδιών νέας γενιάς. Και αυτό διότι ο νόμος 4002/11 (ρυθμίζει το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών), ξεκάθαρα αναφέρει πως δεν μπορούν να παιχτούν τα παιχνίδια που ορίζει (ήτοι παιχνίδια online και VLT) χωρίς Κάρτα Παίκτη.

Το σημαντικότερο, βεβαίως, είναι ότι οι μέτοχοι της Εmma Delta κάνουν λόγο για τροποποιήσεις επί των σχεδίων των συμβατικών κειμένων του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκαν πριν αλλά και μετά τη γενική συνέλευση, κάτι για το οποίο δεν έχει υπάρξει ουδεμία επίσημη αντίδραση. Και παρά το ότι έχουν προειδοποιήσει εγγράφως τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να μην υπογράψει τη σύμβαση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης και μεταβίβασης του 33% από το ΤΑΙΠΕΔ, αγνοούνται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Ουδεμία καταγγελία»

Από πλευράς ΟΠΑΠ, πηγές της εταιρείας επαναλάμβαναν η σύμβαση για την υλοποίηση του νέου κεντρικού πληροφοριακού συστήματος της ΟΠΑΠ και την παροχή των απαραίτητων συναφών αποτέλεσαν αντικείμενο διαγωνισμού από το 2010, βάσει του οποίου έγινε η επιλογή της Intralot. Όπως σημειώνουν, η Intralot επελέγη μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού, ο έτερος διεκδικητής δεν προσέβαλε τη διαδικασία, ούτε υπήρξε κάποιου είδους καταγγελία επί της διαδικασίας, με τη γενική συνέλευση να εξουσιοδοτεί το δ.σ. να προχωρήσει στο θέμα της σύμβασης. Επιπλέον, αναφέρουν από τον ΟΠΑΠ, η η σύμβαση βάσει της οποίας ο Οργανισμός καλύπτει τις σχετικές ανάγκες σήμερα λήγει την 30η Ιουλίου 2013 και δεν προβλέπεται δικαίωμα περαιτέρω παράτασής δεδομένου ότι τα σχετικά δικαιώματα έχουν ασκηθεί πλήρως. Στο πλαίσιο αυτό, λένε, η διοίκηση πέτυχε την μεταβολή των συμβατικών όρων των συμβάσεων του διαγωνισμού προς όφελος των μετόχων.

Άμεσα λύση

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η σπουδή της διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει τη συγκεκριμένη περίοδο το θέμα της σύμβασης με την Intralot έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και είναι θέμα χρόνο να ληφθούν αποφάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα δοθεί άμεσα λύση ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου και να απετραπούν εξελίξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση του 33% του Οργανισμού σε ιδιώτη. Στο πλαίσιο αυτό και ως σαφές δείγμα της σημασίας και του «συμβολισμού» που περιέχεται στην πώληση του Οργανισμού, δόθηκε - κατά τις πληροφορίες – ιδιαίτερο βάρος στο θέμα του ΟΠΑΠ κατά τη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας της τρόϊκας (παρόντων των κ.κ. Ματίας Μορς, Κλαους Μαζούχ, Μπομπ Τραα) με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου