Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Εντονο παρασκήνιο και «μάχη» συμφερόντων για τα Λαχεία

Εντονο παρασκήνιο αρχίζει να διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στον ΟΠΑΠ αναφορικά με το θέμα της σύμβασης για τα Κρατικά Λαχεία, αλλά και το θέμα του τεχνολογικού παρόχου του οργανισμού με τις επιστολές και τα εξώδικα να έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες πληροφορίες, καθώς επισήμως δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση.
Από τη μία πλευρά, υπάρχει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο παραμένει ακόμη βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, που ζητά να προχωρήσει το θέμα της σύμβασης για τα Κρατικά Λαχεία. Σύμβαση από την οποία το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει να λάβει το ποσό των 190 εκατ. ευρώ.
Όμως, η σύσταση της κοινοπραξίας, στην οποία μετέχουν ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η Scientific Games, δεν έχει ακόμη προχωρήσει, οπότε δεν μπορεί να υπογραφεί και η σχετική σύμβαση. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται μάλιστα να έχει αποστείλει επιστολή προς όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ με την οποία ζητείται η επιτάχυνση των διαδικασιών.
Από την πλευρά του ο ΟΠΑΠ, όπως είχε αναφέρει στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος, Κ. Λουρόπουλος, περιμένει την έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει ότι ο ΟΠΑΠ έπρεπε να είχε προχωρήσει με τη σύσταση της εταιρείας που θα αναλάβει τα Κρατικά Λαχεία. Άποψη την οποία έχουν και οι δύο άλλοι εταίροι (Intralot, Scientific Games) που φέρονται να έχουν αποστείλει εξώδικα ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία της σύστασης της κοινοπραξίας.
Εξώδικο, όμως, φέρεται να έχει στείλει προς τον ΟΠΑΠ και η Emma Delta, ήτοι η κοινοπραξία, η οποία πρόκειται να αποκτήσει το 33% του Οργανισμού.
Η Emma Delta υποστηρίζει πως υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ της αρχικής συμφωνίας των τριών μερών (ΟΠΑΠ, Intralot, Scientific Games) και του καταστατικού της υπό σύσταση εταιρείας που θα αναλάβει τα Κρατικά Λαχεία. Ουσιαστικά, η Emma Delta θεωρεί ότι βλάπτονται τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ καθώς Intralot και Scientific Games έχουν δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις και θα είναι εκείνες που θα αναλάβουν την παροχή εξοπλισμού. Γι' αυτό και ζητεί να υπάρξουν αλλαγές, δεδομένου ότι ο οργανισμός είναι εκείνος που έχει το πλειοψηφικό πακέτο και θα καταβάλλει και το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος.
Τεχνολογικός πάροχος
Θέμα φαίνεται να υπάρχει και με το θέμα της σύμβασης του τεχνολογικού παρόχου. Από τη μία πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ ζητά να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης του ΟΠΑΠ με την Intralot, δεδομένου κιόλας ότι η υπάρχουσα σύμβαση λήγει στις 30 Ιουνίου και το θέμα θα πρέπει να έχει λήξει ως τότε. Για το θέμα της συγκεκριμένης σύμβασης η Emma Delta είχε εκφράσεις τις αντιρρήσεις της, ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.
Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως υποστηρίζεται από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, η Emma Delta, όπως και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, είχαν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τις συμβάσεις του ΟΠΑΠ, οπότε γνώριζαν το όποιο θέμα πριν καταθέσουν τη δεσμευτική προσφορά τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου