Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Στον αέρα ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ

Επί ξυρού ακμής κινείται η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Η Εmma Delta, που έχει πλειοδοτήσει για το 33% του οργανισμού προσφέροντας 652 εκατ. ευρώ, δεν θέλει να αποκτήσει τον ΟΠΑΠ με την «προίκα» των Λαχείων - ο ΟΠΑΠ ηγείται κοινοπραξίας αποτελούμενη από τον ίδιο, την αμερικανική Scientific Games και την Intralot που εξασφάλισε τη δωδεκαετή άδεια εκμετάλλευσης της διεύθυνσης κρατικών λαχείων -, αλλά και του τεχνολογικού παρόχου του οργανισμού στον οποίο έχει κηρυχθεί οριστικός ανάδοχος η Intralot, αλλά δεν έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές.

Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ χωρίς τα Λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο.

«Ηταν γνωστό σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τον ΟΠΑΠ ότι μαζί με το 33% του ΟΠΑΠ θα κληρονομούσαν τα Λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο. Δεν υφίσταται κανένα νομικό κώλυμα ώστε να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός»
αναφέρουν από το Ταμείο σε μία προσπάθεια να βγάλουν από πάνω τους κάθε ευθύνη σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνάντηση της διοίκησης του Ταμείου με την Εmma Delta (Μελισσανίδης - Σμετς), όπου θα τεθούν όλα τα θέματα.

Το Ταμείο θα ζητήσει να ακολουθηθούν οι όροι του διαγωνισμού, ενώ από την πλευρά της η Emma Delta θα επαναλάβει τις ενστάσεις της σχετικά με τα «προνόμια που θα έχουν Scientific Games και Intralot στην κοινή εταιρεία των Λαχείων, αλλά και τα ψιλά γράμματα στη σύμβαση με την Intralot».

Εν τω μεταξύ, το Ταμείο δεν μπορεί να φέρει την Emma Delta προ τετελεσμένων γεγονότων, καθώς η τελευταία έχει βρει έναν ανέλπιστο σύμμαχο.

Πρόκειται για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού κ. Κώστα Λουρόπουλο που μπορεί να υπέγραψε τη σύσταση της κοινής εταιρείας για τα Λαχεία και να ανακήρυξε την Intralot οριστικό ανάδοχο στον διαγωνισμό του τεχνολογικού παρόχου, αλλά ακόμα δεν έχει υπογράψει τις συμβάσεις προμηθευτών για τα Λαχεία και δεν έχει οριστικοποιήσει ορισμένους κρίσιμους όρους στο συμβόλαιο για τον τεχνολογικό πάροχο.
Ο ίδιος βρίσκεται ανάμεσα σε εξώδικα από την Εmma Delta και την Intalot και προφανώς διστάζει να βάλει την υπογραφή του και να δώσει ένα τέλος, αλλά έτσι γίνεται μέρος του προβλήματος.

Εδώ και δύο εβδομάδες το ΤΑΙΠΕΔ ως βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ έχει διαμηνύσει στον κ. Λουρόπουλο ότι θα πρέπει να υπογράψει τις συμβάσεις για τα Λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο παρέχοντάς του τη σχετική κάλυψη. Ο ίδιος έκανε κάποια βήματα, αλλά όχι μέχρι τέλους γι' αυτό και από το Ταμείο τον κατηγορούν ότι «παίζει καθυστέρηση».

Μάλιστα, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους και αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να ασκήσουν τα δικαιώματα του βασικού μετόχου και να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Πρόσφατα έφτασε στα γραφεία του οργανισμού και επιστολή διαμαρτυρίας της Scientific Games με την οποία ζητεί να υπογραφούν αμέσως οι συμβάσεις για τα Λαχεία. Τα μέλη της κοινοπραξίας επισημαίνουν ότι τη συμφωνία των μετόχων για τα Λαχεία την είχε υπογράψει και η Lottomatica, η οποία στη συνέχεια αποχώρησε από τον διαγωνισμό λόγω της βελτιωτικής προσφοράς που ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα η Lottomatica μετέχει στην κοινοπραξία της Emma Delta που αντιμάχεται την εν λόγω συμφωνία.

Η ουσία πάντως είναι ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ιδίως αν υπογραφούν οι συμβάσεις για τα Λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο, τότε η Emma Delta θα κληθεί να λάβει τη μεγάλη απόφαση: ή προχωρεί στην απόκτηση του ΟΠΑΠ μαζί με τα συμβόλαια αυτά ή αποσύρεται από τον διαγωνισμό χάνοντας την εγγυητική των 20 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου