Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ρωσικός χειμώνας στην άνοιξη των αποκρατικοποιήσεων

Τα τύμπανα του πολέμου της κυβέρνησης κατά των Ελλήνων εργαζομένων ξαναχτυπούν μετά το φιάσκο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ελλείμματος που ανοίγει στα έσοδα του σχετικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Η αποτυχία της αποκρατικοποίησης δημιουργεί έλλειμμα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, το οποίο η τρόικα θα ζητήσει να καλυφθεί από άλλες πηγές, δηλαδή από φόρους ή περικοπές δαπανών. Διότι ανάπτυξη δεν έρχεται με το ζόρι...

                         
 
Στην πράξη, το έλλειμμα από το φετινό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα προσεγγίσει τα 1,6-1,8 δισ. ευρώ, όταν ο φετινός στόχος των εσόδων ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός έχει ήδη μειωθεί στα 2,2 δισ. και είναι σε γνώση της τρόικας, ενώ αναμένεται να γίνει νέα -προς τα κάτω- αναθεώρηση στα 2 δισ. ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εισπράξει χρήματα από κανένα διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2012 ή εντός του 2013, ενώ υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα για το χρόνο είσπραξης του τιμήματος από κάποιους διαγωνισμούς, διότι στο μεταξύ έχουν σημειωθεί διάφορες εμπλοκές. Ακόμα και να εισπράξει τα χρήματα από όλους τους διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί, το συνολικό ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ.
   
Πόσα χάνουμε
                         
        Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εισπραχθεί χρήματα από τους διαγωνισμούς:
1 Για την παραχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων, ο οποίος ολοκληρώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2012. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία του ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games-Lottomatica) έναντι 190 εκατ. ευρώ. Ομως το Δημόσιο δεν έχει πάρει ούτε σεντ, κι αυτό γιατί ο νέος ιδιοκτήτης του 33% του ΟΠΑΠ, δηλαδή το επενδυτικό σχήμα Emma-Delta, δεν συμφωνεί με τους όρους που έχει συμφωνήσει ο ΟΠΑΠ με τα λοιπά μέλη της κοινοπραξίας και κυρίως με την Intralot (υπάρχει άγρια κόντρα μεταξύ Emma-Delta και Intralot). Στο παιχνίδι έχει μπει και η Lottomatica, η οποία συμμετείχε στην κοινοπραξία του ΟΠΑΠ για τα λαχεία (με ισότιμη συμμετοχή με Intralot και Scientific Games), αλλά την τελευταία στιγμή επέλεξε ουσιαστικά να τεθεί εκτός κοινοπραξίας (περιόρισε τη συμμετοχή της στο ελάχιστο, κρατώντας μία μετοχή). Ομως η Lottomatica συμμετέχει στο σχήμα της Emma-Delta, που αγόρασε τον ΟΠΑΠ. Μύλος δηλαδή. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει δώσει διορία στην κοινοπραξία να διευθετήσει το θέμα μέχρι τις επόμενες ημέρες, διαφορετικά θα τιναχτεί στον αέρα ο διαγωνισμός και η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ στην Emma-Delta.
2 Για την αξιοποίηση έκτασης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Το διαγωνισμό κέρδισε η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε οικονομική προσφορά, η NCH Capital, η οποία περιλαμβάνει: α) οικονομικό αντάλλαγμα για την άδεια 23 εκατ. ευρώ και β) πιθανή μελλοντική υπεραξία, ύστερα από έξι χρόνια, 2,3 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής ανέλαβε τη δέσμευση να κάνει επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ, όπως λέει το ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει λάβει το ποσό των 23 εκατ. ευρώ. Η NCH Capital είναι fund με έδρα τη Νέα Υόρκη, που έχει υπό διαχείριση 3 δισ. δολάρια σε αγορές κυρίως της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής (Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Μολδαβία). Επίσης, έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Αλβανία, εξ ου και το ενδιαφέρον για την Κασσιόπη.
3 Για την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Το τίμημα έχει προσδιοριστεί στα 652 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 θα δοθούν την επόμενη 10ετία. Συνεπώς, το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει φέτος 622 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο ή το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, η μεταβίβαση δεν θα γίνει εάν δεν λυθεί το πρόβλημα με τα λαχεία και το ΤΑΙΠΕΔ δεν εισπράξει τα χρήματα.
4 Από την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ το Δημόσιο θα λάβει χρήματα μόνο για το 31%, αφού το υπόλοιπο το έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και το ποσό δεν θα ξεπερνάει τα 180-200 εκατ. ευρώ σε κάθε περίπτωση (για το 31%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη πώληση της ΔΕΠΑ επηρεάζει και μεταφέρει για το μέλλον την πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων, τα οποία έχουν συμμετοχή, εκτός του ΔΕΣΦΑ, και στη ΔΕΠΑ 35%.

Τακτικές «παζαριού» βλέπουν στη Μόσχα

Για ελιγμούς από την πλευρά της Gazprom προκειμένου να επιτύχει μείωση της τιμής πώλησης της ΔΕΠΑ, την ώρα που ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του να συμμετάσχει σε ένα νέο διαγωνισμό στο μέλλον για τη διεκδίκηση της εταιρείας, έκαναν λόγο δημοσιεύματα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα των χειρισμών της Gazprom, λόγω της ανυπέρβλητης «εκκρεμότητας» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ρώσοι αρθρογράφοι αναφέρουν πως πρόκειται για ζήτημα «τακτικής». Παράλληλα, στο σύνολο των ρωσικών ΜΜΕ εμφανίζεται η «δυσχερής οικονομική κατάσταση της ελληνικής επιχείρησης» ως η βασική αιτία για την οποία η Gazprom επέλεξε να αναδιπλωθεί.
Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Gazprom, Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη των οφειλών προς τη ΔΕΠΑ δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου