Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Σκληρό πόκερ με τα Λαχεία

Σε ένα ιδιότυπο bras-de-fer μετάξύ των μελών της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε προσωρινός πλειοδότης στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας εκμετάλλευσης για περίοδο 12 ετών εξελίσσεται η υπόθεση των Κρατικών Λαχείων.

Όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το Capital.gr, η ύπαρξη ουσιωδών διαφωνιών, οικονομικής και διαχειριστικής φύσεως, μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας οδήγησε μετά τις προειδοποιητικές επιστολές, στην αποστολή εξωδίκων με τα οποία ζητείται, μεταξύ άλλων, η αλλαγή ουσιωδών όρων της συμφωνίας μετόχων της κοινοπραξίας.

Υπενθυμίζεται πως προσωρινός επιτυχών πλειοδότης έναντι του ποσού των 190 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό απόκτησης της 12ετούς άδειας για το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών λαχείων έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία εταιρειών ελεγχόμενες από την ΟΠΑΠ Α.Ε. την Scientific Games και την Intralot.

Ένα από τα σημεία-κλειδιά αποτελεί το γεγονός ότι με βάση όσα προβλέπει το καταστατικό της εταιρείας που θα συστήσουν τα μέλη της κοινοπραξίας, ο ΟΠΑΠ παρά το ότι θα κατέχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου και τοποθετεί 7 από τα 11 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, απαιτεί να συγκεντρώνει για κάθε απόφαση τη θετική ψήφο οκτώ μελών του δ.σ. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι μέτοχοι μειοψηφίας μπορούν ανά πάσα στιγμή να «μπλοκάρουν» τα θέματα που προωθεί ο ΟΠΑΠ ως επικεφαλής της κοινοπραξίας και μέτοχος πλειοψηφίας. Παράλληλα, θίγονται και θέματα συμβάσεων προμηθειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι του Emma Delta, του επενδυτικού κεφαλαίου που έχει αναδειχθεί προσωρινός πλειοδότης στο διαγωνισμό για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε., θεωρούν πως η συμφωνία μετόχων της κοινοπραξίας (ΟΠΑΠ, Intralot, Scientific Games) βλάπτει τα συμφέροντα του Οργανισμού και με τους υπάρχοντες όρους η σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία δύσκολα θα υπογραφεί κάτι που εάν συμβεί, τινάζει στον αέρα το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, γνώστες του ζητήματος αναφέρουν στο Capital.gr, πως τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε μια σκληρή παρτίδα πόκερ με αφορμή τα Λαχεία και με φόντο την αλλαγή του status quo στον ΟΠΑΠ. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πως έξι σχεδόν μήνες μετά τις ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση αλλά ακόμη δεν έχει συσταθεί η εταιρεία μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποτελεί θέμα χρόνου η εξεύρεση λύσης, με τις προσπάθειες που καταβάλλονται να εστιάζονται φυσικά στο να αποσοβηθεί ένα ναυάγιο στην παραχώρηση της άδειας, ενώ από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πως έχουν ήδη αναληφθεί σε όλα τα επίπεδα πρωτοβουλίες για την συναινετική επίλυση του θέματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου