Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Κίνδυνος ναυαγίου στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

«Ναυάγιο» προμηνύεται στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και των Λαχείων με τα οποία το ελληνικό δημόσιο θα είχε έσοδα πάνω από 1,392 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν βρεθούν άμεσα συναινετικές λύσεις για την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων καθώς και για τη διάρκεια που θα προβλέπει η σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και τεχνολογικού παρόχου (Intralot).
Η Emma Delta ζητά την αλλαγή των όρων, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν είναι συμφέρουσα συμφωνία, ενώ παράλληλα ζητά το ποσοστό που κατέχει σήμερα, το 67%, να το αυξήσει στο 75% για να μπορεί να παίρνει, σε
Η Emma Delta ζητά την αλλαγή των όρων, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν είναι συμφέρουσα συμφωνία, ενώ παράλληλα ζητά το ποσοστό που κατέχει σήμερα, το 67%, να το αυξήσει στο 75% για να μπορεί να παίρνει, σε ειδικά θέματα, ο ΟΠΑΠ τις αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο εταιρειών
Η διοίκηση της κοινοπραξίας που επικράτησε στον διαγωνισμό που έγινε για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ (Emma Delta) εγείρει αξιώσεις για αλλαγή των όρων που περιελάμβανε η αποκρατικοποίηση των Λαχείων, πλειοδότης των οποίων είναι η κοινοπραξία ΟΠΑΠ (με 67%), Intralot (με 16,5%) και Scientific Games (με 16,5%). Ο διαγωνισμός των Λαχείων προέβλεπε ότι η Intralot και η Scientific Games θα έπαιρναν 3% (1,5% έκαστος) επί του συνολικού ετήσιου τζίρου των λαχείων και ο ΟΠΑΠ άλλο ένα 1,5%.
Η Emma Delta ζητά την αλλαγή των όρων, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν είναι συμφέρουσα συμφωνία, ενώ παράλληλα ζητά το ποσοστό που κατέχει σήμερα, το 67%, να το αυξήσει στο 75% για να μπορεί να παίρνει, σε ειδικά θέματα, ο ΟΠΑΠ τις αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο εταιρειών.
Η απαίτηση της Emma Delta φτάνει στα άκρα, αφού στελέχη της κοινοπραξίας διαμηνύουν ότι θα μπορούσαν μέχρι και να αποχωρήσουν από τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, εφόσον υπογραφεί η συμφωνία με τα Λαχεία.
Φήμες
Επιπλέον ο κίνδυνος για «φιάσκο» προέρχεται και από τις φήμες ότι η Emma Delta δεν έχει συγκεντρώσει τα 652 εκατ. ευρώ που χρειάζεται για να περιέλθει στα «χέρια» της ο ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ «δεν υπάρχει κανένας νομικός ή άλλος τρόπος να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας, οι οποίοι προηγήθηκαν της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και ήταν γνωστοί».
Από το «κάδρο» δεν λείπει η Intralot, η οποία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, διαμηνύει ότι δεν υπογράφει τη σύμβαση που την αφορά, δηλαδή του τεχνολογικού παρόχου με τον ΟΠΑΠ, εφόσον δεν υπογραφούν τα Λαχεία.
Η σύσταση της κοινοπραξίας ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games έγινε την προηγούμενη Τρίτη, δηλαδή 6,5 μήνες μετά την επικράτησή της στον διαγωνισμό, με ευθύνη του ΟΠΑΠ. Εμπλοκή έχει δημιουργηθεί, καθώς, σύμφωνα με άλλες πηγές, η Emma Delta δεν επιθυμεί η σύμβαση να γίνει για 3 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 2, αλλά για λιγότερα, καθώς επιθυμεί να διαχειριστεί η ίδια το θέμα όταν αναλάβει τη διοίκηση του ΟΠΑΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου