Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΟΠΑΠ: Περίπλοκη διαδικασία η σύστασης κοινοπραξίας για τα κρατικά λαχεία

Δεν σχολίασε την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ η διοίκηση της εταιρείας στη διάρκεια της σημερινής γενικής της συνέλευσης, επισημαίνοντας μόνον ότι η διαδικασία αποτελεί ευθύνη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλος ανέφερε ότι απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμη ώστε να λήξει το επίμαχο θέμα της σύστασης της κοινοπραξίας που θα διαχειρίζεται τα κρατικά λαχεία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της ιδιωτικοποίησης αλλά και της σύστασης της κοινοπραξίας με την Ιntralot και την Scientific Games-που αποτελεί σημείο συζήτησης σήμερα για την πρόοδο της πώλησης του 33% του οργανισμού-ο κ.Λουρόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.

Επισήμανε ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την οριστικοποίησή της, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η συγκεκριμένη συμφωνία, πρόσθεσε, έγινε στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2011, όταν τα δεδομένα και οι συνθήκες στην αγορά ήταν διαφορετικά από τα σημερινά.

Δίνοντας εξηγήσεις στο γιατί ο ΟΠΑΠ, ενώ κατέχει το 67% της κοινοπραξίας θα πρέπει να έχει και την ψήφο των άλλο δύο εταίρων στη λήψη αποφάσεων, ο κ. Λουροπουλος είπε ότι αυτό ισχύει για συγκεκριμένα θέματα όπως για παράδειγμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να προστατευτούν οι μέτοχοι της μειοψηφίας, δηλαδή η Intralot και η Scientific Games που κατέχουν ποσοστό από 16,2% η κάθε μια. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "Μπορεί ο ΟΠΑΠ να διαθέτει τα χρήματα αλλά για να διαχειριστεί τα λαχεία χρειάζεται απαραιτήτως την τεχνογνωσία των δυο εταιρειών που αποτελούν "γίγαντες" της διεθνούς αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Από μόνος του δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο".

Αναφορικά με τα VLTs, η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανέφερε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει παρουσιάσει ωστόσο βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του κανονιστικού πλαισίου, η οποία αναμένεται στις 8 Ιουλίου.

Η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,57 ευρώ. Η διοίκηση είπε ότι προχώρησαν στη διανομή του χαμηλότερου επιτρεπόμενου ποσοστού επί των κερδών που προβλέπει ο νόμος (35%) καθώς ο οργανισμός παρακρατεί τα υπόλοιπα κέρδη προκειμένου να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 300 εκ.ευρώ εφέτος και περίπου 130 εκ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου