Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πρώτα τα Κρατικά Λαχεία, μετά ο ΟΠΑΠ


Η αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων θα προηγηθεί εκείνης του ΟΠΑΠ. Τη δήλωση αυτή έκανε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι στον νέο επενδυτή που θα περιέλθει ο ΟΠΑΠ, θα πρέπει να είναι αποκρυσταλλωμένα τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού. Ο ίδιος τοποθέτησε την ολοκλήρωση ή μη μιας συμφωνίας για τα Κρατικά Λαχεία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ προσδιόρισε τον χρόνο αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, η αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η πολιτική ρευστότητας που υπήρξε την περασμένη άνοιξη δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επιπλέον, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «βολεύτηκε» πίσω από αυτή την καθυστέρηση, καθώς και το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Φήμες αναφέρουν ότι είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν οι τρεις δεσμευτικές προσφορές από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ενδιαφέροντος που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους.
Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τέτοιου είδους πληροφορίες. Οπως ανέφερε στέλεχος του Ταμείου, «ακόμη κι έτσι να είναι, εμείς δεν θα το ισχυριστούμε ποτέ. Δεν θέλουμε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πόσοι από τους προεπιλεγέντες για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, θα υποβάλλουν ή όχι τελική προσφορά». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα διστάσει να κατακυρώσει ένα διαγωνισμό, ακόμη και στην περίπτωση που εμφανίζεται μια δεσμευτική προσφορά. «Αρκεί το προσφερόμενο τίμημα (της μιας και μοναδικής προσφοράς) να είναι ικανοποιητικό με βάση τις εκτιμήσεις των ανεξάρτητων αποτιμητών που ορίζει σε κάθε αποκρατικοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση του IBC, όπου οι σύμβουλοι του Ταμείου δέχτηκαν μία μόνο δεσμευτική προσφορά, αυτή του ομίλου Λάτση (Lamda Development). To τίμημα των 81 εκατ. ευρώ -πρακτικά θα ανέλθει σε 113,4 εκατ. ευρώ- κρίθηκε ικανοποιητικό και γι’ αυτό δόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου το «πράσινο φως» για την υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης του IBC.
H διαδικασία αποκρατικοποίησης του IBC προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων. Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν τουλάχιστον την προσφορά των ΟΠΑΠ-Lottomatica-Intralot-SG και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει τεθεί ο στόχος των 500 εκατ. ευρώ. Από τα έσοδα αυτά, περίπου το 50% θα προκαταβληθεί κατά την εκχώρηση της άδειας, ενώ τα υπόλοιπα σε βάθος 12ετίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου