Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Στον αέρα η συμφωνία ΟΠΑΠ – πρακτόρων


Φωτιά άναψε στις ήδη τεταμένες σχέσεις πρακτόρων-διοίκησης ΟΠΑΠ, η αλλαγή πλεύσης,  από την μεριά της εταιρείας, σε ότι αφορά τη συμφωνία που είχαν κάνει οι δύο πλευρές τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το ποτήρι ξεχείλισε την προηγούμενη Πέμπτη (11.10.2012) όταν η ομοσπονδία των πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) απέστειλε επιστολή με το χαρακτηρισμό «επείγον» στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, κ. Κων. Λουρόπουλο, κοινοποιούμενη στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ζήτησαν να ενημερωθούν «για τα συμφωνηθέντα», δηλαδή:

α) για τον τρόπο διάθεσης των παιχνιδιών της εταιρείας στο διαδίκτυο, 
β) για την προμήθεια των πρακτόρων και 
γ) για την αποκλειστική διάθεση της κάρτας-παίκτη μόνο μέσω των πρακτορείων.

Στην επιστολή ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε δεδομένο και περιττό να θυμίσουμε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου την από 29/9/09 σύμβαση ΟΠΑΠ-πρακτόρων και την από 14/2/2012 υπογραφείσα συμφωνία, παρουσία του προέδρου του διοικητικού σας συμβουλίου σας (σ.σ. επί της προηγούμενης διοίκησης Γιάννη Σπανουδάκη), αναφορικά με την αποκλειστική διάθεση των καρτών μέσω μόνο των πρακτορείων για τα ίδια παιχνίδια και τις ίδιες αποδόσεις στα πρακτορεία όπως και στο διαδίκτυο».
Ένα από τα προβλήματα, που έχουν προκύψει με τον ΟΠΑΠ είναι η αλλαγή της διοίκησης στην πιο κρίσιμη περίοδο της εταιρείας, λόγω των πολλών και σοβαρών ανοικτών θεμάτων. Τα νέα μέλη του Δ.Σ. δεν γνωρίζουν, τα περισσότερα, καν το αντικείμενο δραστηριότητας!
Την επομένη ημέρα, οι πράκτορες εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι απέκρυψε την επιστολή από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Οι πράκτορες ισχυρίζονται ότι έχουν σοβαρές ενδείξεις πως ενόψη της αποκρατικοποίησης και της εισαγωγής των παιχνιδιών στο διαδίκτυο προωθούνται από εξωθεσμικά κέντρα αλλαγές, οι οποίες βρίσκουν υποστηρικτές στον κύκλο στελεχών του ΟΠΑΠ. Φοβούνται ότι θα χάσουν το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης των καρτών από τα πρακτορεία τους και ότι θα μειωθεί η προμήθειά τους στα παιχνίδια μέσω διαδικτύου προς όφελος αυτών που προωθούν τις αλλαγές.
Στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους στο ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ αναθεώρησε τα συμφωνηθέντα και άφησε τα θέματα ανοικτά ξαφνικά στις αρχές Οκτωβρίου, όταν απέστειλε σχετική επιστολή στην ομοσπονδία τους.
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. επικαλείται στην επιστολή αυτή (2.10.2012) αλλαγή των δεδομένων. Θέτει νομικά ζητήματα και περιορισμούς λόγω αλλαγής της νομοθεσίας και πιθανές νομικές ή άλλες εμπλοκές. Καταλήγει αναφέροντας ότι αποβλέπει στη συνολική επανεξέταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου διεξαγωγής των παιχνιδιών λόγω και των τελευταίων εξελίξεων σε ότι αφορά τη φορολογία και το μονοπώλιο και ότι θα διαμορφωθεί νέα πρόταση τον ερχόμενο μήνα, Νοέμβριο.
Οι πράκτορες προσπαθούν να καταλάβουν γενικότερα τι συμβαίνει με τον ΟΠΑΠ εν’ όψη αποκρατικοποίησης διότι έχει σχηματιστεί ένας «κλοιός» περιορισμών, που επηρεάζει τη λειτουργίας τους, από την Επιτροπή Εποπτείας της ΟΠΑΠ Α.Ε. μέχρι και το ΤΑΙΠΕΔ . Γι’ αυτό έχουν ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο εκτός των άλλων, έχει εμπλακεί και σε θέματα που σχετίζονται με τον ΟΠΑΠ και συνολικά του κλάδου τυχερών παιγνίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου