Με γρήγορους ρυθμούς ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την απόφασή της σχετικά με το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση και ο ΟΠΑΠ επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ενίσχυση του μονοπωλίου που εξακολουθεί να απειλείται. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε χθες την τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο, τόσο εκείνη του 2000 όσο και την τελευταία του 2011, έτσι ώστε το Δημόσιο να αποκτήσει πρόσβαση στον οργανισμό για να δικαιολογήσει την ισχύ του μονοπωλίου του.
Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναμενόταν, ξεκαθάρισε ότι οι νέες συμβάσεις παραχώρησης του ΟΠΑΠ δεν ενέχουν κρατικές ενισχύσεις. Πρόκειται για τις συμβάσεις παράτασης του μονοπωλίου του στα 13 παιχνίδια κατά 10 χρόνια και μέχρι το 2030, και της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των παιγνιομηχανών (VLTs) για 10 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2022.
Η θετική απόφαση «κόστισε» αρκετά στον ΟΠΑΠ, με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα παιχνίδια του. Ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν ο καταλύτης για να κλείσει αυτό το σημαντικό μέτωπο. Ετσι, όπως ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «μετά τις τροποποιήσεις, τα αποκλειστικά δικαιώματα του ΟΠΑΠ και η αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης VLT δεν περιλαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις». Και συνεχίζει: «Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ΟΠΑΠ θα καταβάλει κατάλληλο τίμημα για τα αποκλειστικά δικαιώματα και την άδεια εκμετάλλευσης VLT και ότι, συνεπώς, δεν αποκομίζει αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα».
Επίσης, ο αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εξήρε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κομισιόν έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια που υπήρχαν. «H Επιτροπή, ως εκ τούτου», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αλμούνια, «ενέκρινε τα μέτρα αυτά βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτό», κατέληξε ο επίτροπος, «καθιστά δυνατή την έγκαιρη ιδιωτικοποίηση του φορέα τυχερών παιχνιδιών».
Η απόφαση αυτή της Κομισιόν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν κλείνει όλες τις νομικές εκκρεμότητες του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ. Πρακτικά, με τη χθεσινή απόφαση, κλείνουν τα όποια ζητήματα αθέμιτης οικονομικής ενίσχυσης του οργανισμού. Μένει ανοιχτό ακόμη το σύννομο του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ με βάση άλλες διατάξεις της συνθήκης της Ε.Ε., όπως π.χ. ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών για τις οποίες πρέπει να αποφασίσει η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εκκρεμούν προσφυγές. Οι ειδικοί όμως σημειώνουν ότι η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής κλείνει το 80% της υπόθεσης ΟΠΑΠ-Ε.Ε. Το υπόλοιπο 20% αναμένεται να κλείσει με μια σειρά συμπληρωματικών κινήσεων οι οποίες θα ανατρέψουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τόσο στο ΣτΕ όσο και στο Δικαστήριο της Ε.Ε. το οποίο έχει κληθεί να λάβει θέση για το συγκεκριμένο θέμα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ήρθε χθες μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από τον ΟΠΑΠ, η οποία αναφέρει ότι άλλαξαν ήδη οι συμβάσεις παραχώρησης που υπέγραψε ο οργανισμός με το ελληνικό Δημόσιο. Με βάση τις μεταβολές που υπήρξαν, εγκαθίσταται στον οργανισμό τριμελής επιτροπή ελέγχου, οι αποφάσεις της οποίας θα έχουν ισχύ αρνησικυρίας σε μια μεγάλη κατηγορία αποφάσεων του Δ.Σ. του οργανισμού. «Στο πλαίσιο της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ε.Ε., με πρωτοβουλία του ελληνικού Δημοσίου κατά τη διαπραγμάτευση με την ΟΠΑΠ Α.Ε., α. για την παράταση του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών της από το 2020 έως το 2030 και β. για τη σύμβαση χορήγησης άδειας 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), περιλήφθηκαν διατάξεις προκειμένου να ασκείται πράγματι εκ μέρους του συμπληρωματική αυστηρή εποπτεία, κατά τρόπο συστηματικό και πέραν της εποπτείας που ήδη ασκείται μέσω της υπάρχουσας νομοθεσίας, αποσκοπώντας στον έλεγχο των ως άνω ενδεικτικά αναφερομένων κινδύνων, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να αποσκοπεί στην άσκηση ελέγχου διαχείρισης της ΟΠΑΠ Α.Ε.», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του οργανισμού.
Ο ρόλος της τριμελούς επιτροπής
H αλλαγή των συμβάσεων παραχώρησης στον ΟΠΑΠ ουσιαστικό στόχο έχει να αναδείξει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο στον οργανισμό μετά την ιδιωτικοποίησή του. Η τριμελής επιτροπή που έχει ήδη οριστεί, θα αποτελεί το «μάτι» του Δημοσίου στην αξιοποίηση του μονοπωλιακού δικαιώματος που θα έχει εκχωρήσει στον ιδιώτη επενδυτή.
Ετσι θα δικαιολογηθεί η ύπαρξη του μονοπωλίου, το οποίο σήμερα υφίσταται μεγάλη φθορά, τόσο από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που κλήθηκε να απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ.
Η χροιά των ερωτημάτων του ΣτΕ προς το ΔΕΕ και η εισήγηση του εισαγγελέα του Γιαν Ζανάκ προς το ΔΕΕ, ήταν ο καταλύτης για τη λήψη της απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι η τριμελής επιτροπή ελέγχου αρχικά είχε οριστεί μόνον για τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ τις σχετικές με τις παιχνιδομηχανές (VLTs). Τώρα οι αρμοδιότητές της επεκτείνονται σε όλα τα παιχνίδια και κυρίως στο αν αυτά συμμορφώνονται προς τους στόχους του μονοπωλίου.
Παράγοντες της αγοράς, χθες, έκαναν λόγο για νέο τοπίο στον ΟΠΑΠ, στο οποίο όλα θα αλλάξουν, προκειμένου να κάνουν ελκυστικότερη την ιδιωτικοποίηση και περισσότερο ορθολογική τη λειτουργία του οργανισμού. Ετσι αναμένεται να καταπέσουν πολλές συμφωνίες του ΟΠΑΠ με διάφορους συμβαλλομένους, αρχής γενομένης με τους πράκτορες. Οι τελευταίοι χθες έλαβαν επιστολή από τη διοίκηση του οργανισμού, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί με τη διοίκηση του κ. Γ. Σπανουδάκη δεν ισχύουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου