Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Οι «μνηστήρες», οι συμμαχίες και οι μονομαχίες για το 33%


Σε έναν ανηλεή πόλεμο θα εισέλθουν οι διεκδικητές του ΟΠΑΠ, καθώς τα υποψήφια σχήματα, εγχώρια και ξένα, θα καταθέσουν προσφορές μέχρι τις 9 Νοεμβρίου για το 33% των μετοχών που κατέχει ίο Δημόσιο. Τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού κινούνται στα 400-500 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που μετατρέπει την ΟΠΑΠ στην πιο φθηνή μετοχή τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, από πλευράς αποδόσεων και ταμειακών ροών.
 Τα εκατέρωθεν «χτυπήματα» από εγχώριους διεκδικητές, που ήδη ξεκίνησαν, και οι δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αλ.Τσίπρα, για τον ΟΠΑΠ δείχνουν ότι η μάχη θα είναι σκληρή. Διότι ο νικητής τα παίρνει σχεδόν όλα, δίνοντας στο Δημόσιο το 30% των μεικτών κερδών και λιγότερες χορηγίες.
 Ο ΟΠΑΠ έχει πληρωμένο το μονοπώλιο του αθλητικού στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών μέχρι το 2020, διεκδικεί τα κρατικά λαχεία, ενώ θα ξεκινήσει και τη δουλειά με τα VLT'S (φρουτάκια), κρατώντας για τον ίδιο το μεγαλύτερο κομμάτι και προκηρύσσοντας άδειες για 16.000 μηχανήματα. Ο τζίρος από όλες τις δραστηριότητες αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη τα ποσά είναι τεράστια, φθάνοντας έως και τα 10 δισ.ευρώ, αφού βεβαίως ελεγχθεί ο παράνομος στοιχηματισμός..
Για τον ΟΠΑΠ το ενδιαφέρον από τα εγχώρια κεφάλαια έχει φθάσει στο «κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες, απέναντι στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος συζήτησε με τον τουρκικό όμιλο Dogan, έχει δημιουργηθεί ένας σχηματισμός, που έχει τη βάση του στα συμφέροντα της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Η τελευταία, που εξέταζε στο παρελθόν την είσοδο στο στοίχημα από κοινού με την Intralot, αντιπροσωπεύεται πλέον από τον εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη και το τσέχικο fund PPF (που κατέχει πάνω από 5% στην Τράπεζα Πειραιώς). Δίπλα στους δύο πρώτους αναμένεται να σταθεί η ιταλική Lottomatica, μια εταιρεία που ελέγχει τα τυχερά παιχνίδια στην Ιταλία -και όχι μόνο- και προσπαθεί από το 2004 να εισέλθει στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, και ο Σωκράτης Κομινάκης, ο οποίος είναι γνωστός στις τηλεπικοινωνίες από την εξαγορά της Wind, θα «κατέβει στη μάχη» με γνωστό επενδυτικό fund.
Από τις εγγλέζικες εταιρείες, αυτές που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τον ΟΠΑΠ είναι η Camelot, ενώ ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και τα επενδυτικά σχήματα Permira και GVC. Το τελευταίο, μάλιστα, είχε καταθέσει προσφορά για τη SportingBet. Από τις γνωστές ξένες εταιρείες προσφορά θα καταθέσουν και η αμερικανική Scientific Games, ενώ έκπληξη θεωρείται η συμμετοχή τουκινεζικού ομίλου Fossun, ο οποίος διαθέτει ήδη επένδυση στην Ελλάδα (Folli Follie), την οποία θέλει να επεκτείνει και στα τυχερά παιχνίδια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου