Σάββατο 7 Μαΐου 2011

"Ξυστό" για τα δημόσια έσοδα

Τη «λύση» του Ξυστό επιστρατεύει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις λογιστικές απώλειες από την ανατροπή του σχεδιασμού για την αγορά τυχερών παιχνιδιών, έπειτα και από το διπλό «όχι» της Κομισιόν στο αίτημα κατεπείγουσας εξέτασης του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο αριθμός των αδειών που θα παραχωρηθούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού και η χρονική ισχύς τους, από το οικονομικό επιτελείο έγινε γνωστό ότι στόχος είναι η συγκέντρωση εσόδων 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κάτι λιγότερο από όσα είχαν προϋπολογιστεί για το 2011 από την πώληση αδειών (για VLTs και διαδίκτυο) σε ιδιώτες, τη στιγμή που ξένοι οίκοι –μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank – είχαν εκτιμήσει την αξία κάθε άδειας για το Ξυστό και για τα Κρατικά Λαχεία στα μόλις 75 εκατ. ευρώ έκαστη.

Όπως ανέφεραν στο Capital.gr έμπειρα στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών,
 η διαχείριση και εκμετάλλευση στιγμιαίων λαχείων θεωρείται σχετικά ασφαλής επένδυση με «ελεγχόμενη» διαχείριση ρίσκου. Αν και χρειάζεται καλή προετοιμασία σε επίπεδο δικτύου, εκτυπώσεων και εισπράξεων, το ρίσκο είναι περιορισμένο, το ίδιο όμως και η κερδοφορία. Πρόκειται για ένα low margin παιχνίδι, το οποίο έχει καταφέρει να «απογειωθεί» μόνο σε συγκεκριμένες αγορές διεθνώς.

Ειδικά για το Ξυστό, έμπειρα στελέχη έλεγαν στο Capital.gr ότι θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια για να αποκτήσει ξανά την θέση του το παιχνίδι στην αγορά, αφενός διότι βρίσκεται εκτός κυκλοφορίας για περισσότερο από μια επταετία, αφετέρου διότι ο ανταγωνισμός και τα διαθέσιμα παιχνίδια είναι σήμερα σημαντικά περισσότερα. Μέχρι το 2003 που ήταν διαθέσιμο στην αγορά, διαχειρίστρια του Ξυστό ήταν η Intralot από κοινού με την Scientific Games. Η τελευταία θεωρείται ένας από τους μεγάλους παίκτες στην αγορά των λαχείων έχοντας υπογράψει συμβάσεις εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.

Η αμερικανική εταιρεία, εκτιμούν τα ίδια στελέχη, δεν θα κρύψει το ενδιαφέρον της να αποκτήσει ξανά δουλειές στην Ελλάδα σε περίπτωση επανακυκλοφορίας του παιχνιδιού. Το ίδιο όμως και η Lottomatica η οποία διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στη διαχείριση στιγμιαίων λαχείων, δραστηριότητα που αποτελεί case study στην Ιταλία και μια από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων του ιταλικού ομίλου. Δεδηλωμένο όμως είναι και το ενδιαφέρον του ΟΠΑΠ. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Γ. Σπανουδάκης επανέλαβε πρόσφατα ότι ο Οργανισμός θα διεκδικήσει μια από τις άδειες για το Ξυστό, στο πλαίσιο της επέκτασης σε νέες δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί σημαντική προετοιμασία από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα της άδειας. Εκτιμάται ότι η παραχώρηση μιας άδειας μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα για το κράτος, αντίθετα δύο ή περισσότερες μπορεί να αφήσει περιθώρια για «συμπράξεις» μεταξύ των υποψηφίων. Εξίσου σημαντική είναι η χρονική ισχύς καθώς το παιχνίδι απαιτεί εύλογο διάστημα για να ωριμάσει.

Μαζί με το Ξυστό θα προχωρήσει και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα Κρατικά Λαχεία. Την τελευταία τριετία, πάντως, καταγράφεται μείωση εσόδων που αποδίδεται εν μέρει και στην αύξηση της τιμής τους. Από τα 430 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2008, την επόμενη χρονιά τα έσοδα υποχώρησαν στα 417 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 347 εκατ. ευρώ, μία μείωση της τάξης του 17%.

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου