Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΟΠΑΠ-Ιντραλότ: Ποιοί είναι οι οκτώ ύποπτοι που κάλεσε ο Εισαγγελέας

Η εισαγγελία εκτιμά ότι από την απευθείας ανάθεση του έργου το δημόσιο ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο διεθνής διαγωνισμός που είχε κηρυχθεί άγονος από την εταιρεία κατέληξε σε απευθείας ανάθεση στην Intralot, με αποτέλεσμα το προϋπολογισθέν τίμημα των 96 εκατ. ευρώ να εκτοξευτεί στα 280 εκατ. ευρώ.
Στην Εισαγγελία προσήλθε χθεςστις 12.00 το μεσημέρι , σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σ. Κόκκαλης για να παραλάβει το φάκελο με τη δικογραφία για την υπόθεση των συμβάσεων μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot την περίοδο 2005-2007 που αφορούσαν την προμήθεια πληροφορικών συστημάτων.

Ο κ. Σ. Κόκκαλης βασικός μέτοχος της Ιντραλότ, είναι ένας από τους 8 υπόπτους που έχει καλέσει να καταθέσουν ο Εισαγγελέας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι υπόλοιποι επτά είναι:
Ο κ. Κ. Αντωνόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της Ιντραλότ, οι πρώην Πρόεδροι του ΟΠΑΠ κ. Σ.Κωστάκος (2005-2007)και Χ.Χατζηεμμανουήλ(2007-2009) ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος κ. Β.Νειάδας (2005-2007) και τρία μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ που κατέληξε άγονος.

Τα αδικήματα για τα οποία διερευνάται αν θα κατηγορηθούν οι ύποπτοι, είναι η κακουργηματική απιστία, η ηθική αυτουργία και η άμεση συνέργεια σε αυτή.

Ο διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια κατέληξε να κηρυχθεί άγονος μετά από 18 μήνες μελέτης των τριών προσφορών που είχαν καταθέσει συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες είχαν κριθεί τεχνικά αξιόπιστες. Αιφνιδιαστικά όμως, δέκα ημέρες πριν τη λήξη των προσφορών, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ένα μέλος της επιτροπής αξιολόγησης με αποτέλεσμα οι προσφορές τελικά να μην ισχύσουν. Έτσι, λόγω του κατεπείγοντος, ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση στην Intralot, η οποία και ανέλαβε το έργο.

Η εισαγγελία εκτιμά ότι από την απευθείας ανάθεση του έργου το δημόσιο ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο διεθνής διαγωνισμός που είχε κηρυχθεί άγονος από την εταιρεία κατέληξε σε απευθείας ανάθεση στην Intralot, με αποτέλεσμα το προϋπολογισθέν τίμημα των 96 εκατ. ευρώ να εκτοξευτεί στα 280 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση αυτή το 2010, η κυπριακή εταιρεία Glory που ασχολείται με την τεχνολογίαυπέβαλε μηνυτήρια αναφορά και αγωγή με την οποία κατήγγειλε ότι θα έπρεπε να ερωτηθεί πρώτη ή να προτιμηθεί για την ανάληψη του έργου, βάσει της σύμβασης που έχει με τον ΟΠΑΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου