Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Σε ιδιώτες ο ΟΠΑΠ, 15 αποκρατικοποιήσεις - εξπρές

Θα εξεταστεί η πώληση του 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο.
Πιο κοντά έρχεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε αποκρατικοποιήσεις - εξπρές μετά και τις παραινέσεις ΕΕ και ΔΝΤ...

Χθες, μία μόλις ημέρα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ανακοίνωσε την επιλογή συμβούλων για οκτώ δράσεις ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Πλέον συνολικά έχουν επιλεγεί σύμβουλοι για να προχωρήσουν 15 αποκρατικοποιήσεις.

Μεταξύ των άλλων, επελέγη και σύμβουλος για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ.

Θα εξεταστεί δηλαδή η πώληση του 34% των μετοχών του Οργανισμού που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο. Θα πρέπει να τονιστεί πως μετά το Γιούρογκρουπ άλλαξε ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και πλέον η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντλήσει 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 και όχι έως την εκπνοή του 2013 που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Εισηγμένες

Μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει πιο μπροστά τις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων εισηγμένων (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), οι οποίες θα αποφέρουν και υψηλότερα έσοδα. Οπως αποφασίστηκε χθες, τοποθετήθηκαν σύμβουλοι:

Στον ΟΠΑΠ τοποθετήθηκαν η Deutsche Bank AG London Branch και η Εθνική Τράπεζα.

Στα Κρατικά Λαχεία η Credit Suisse και η Eurobank EFG Equities.

Στον ΟΔΙΕ για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου η Εμπορική Τράπεζα και η Credit Agricole CIB.

Στην ΕΛΒΟ για την πώληση μετοχών του Δημοσίου Societe Generale - Γενική Finance AE.

Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ. Για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στην υπό σύσταση εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης με τις εταιρείες ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ και ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, επιλέχθηκαν οι σύμβουλοι Ernst & Young, Rothschild & Sons και Barclays Bank.

Για την πώληση μετοχών του Δημοσίου σε εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν τα δικαιώματά του επί του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», η HSBC και η EFG Eurobank Equities.

Για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του φάσματος συχνοτήτων, επιλέγονται οι τεχνικοί σύμβουλοι Analysys Mason Limited και Aegis Systems LTD.

Σύμβουλοι 9 τράπεζες

Μέσω μίας ή περισσοτέρων εταιρειών που συστήνονται άμεσα θα προχωρήσει η αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν ως σύμβουλοι οι τράπεζες: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank EFG Equities, Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής και Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.

Συντονίστρια του έργου θα είναι η Εθνική Τράπεζα. Το έργο που τους ανατέθηκε περιλαμβάνει την καταγραφή, αποτύπωση και καταμέτρηση των ακινήτων των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους, τον προσδιορισμό του ιδιοκτησιακού και νομικού τους καθεστώτος, όπως επίσης και τον προσδιορισμό του χρονικού ορίζοντα και των προϋποθέσεων προκειμένου να καταστούν ώριμα προς αξιοποίηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου