Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Καταγγελίες στη συνέλευση του ΟΠΑΠ

«ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΑΠΟ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΖΟΓΟΥ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ορισμένων μετόχων και του εκπροσώπου των πρακτόρων για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η παράνομη προβολή και διαφήμιση του τζόγου, κυρίως του ιντερνετικού, και την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου και για τον έλεγχο των οικονομικών του ΟΠΑΠ, εισέπραξε η διοίκηση του οργανισμού στην τακτική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Στη συνέλευση, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, του βασικού μετόχου, ζήτησε περαιτέρω μείωση των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου για το 2011 από την πρόταση που υπέβαλε η διοίκηση και την ανάθεση σε δύο ελεγητικές εταιρείες -αντί μιας που πρότεινε η διοίκηση- του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του ΟΠΑΠ, ενέργεια που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.


Ας δούμε όμως αναλυτικά τα θέματα.

Οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους και αναρωτήθηκαν δημοσίως (όπως αναρωτιέται όλος ο σκεπτόμενος κόσμος) πώς είναι δυνατόν ο οργανισμός να διαφημίζεται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία παράλληλα φιλοξενούν παράνομες διαφημίσεις διαδικτυακού τζόγου, κάτι που απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.
Αναφέρθηκε στη συνέλευση το όνομα του δημοσιογράφου Χρήστου Σωτηρακόπουλου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας sportingbet και σχολιάζει ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην τηλεόραση, που χορηγούνται από τον ΟΠΑΠ, όπως σχολίαζαν οι μέτοχοι.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ προσπάθησε να δικαιολογηθεί, αλλά όταν οι μέτοχοι μαζικά απαριθμούσαν τις περιπτώσεις, έσπευσε να ξεπεράσει το ζήτημα, λέγοντας τη μισή αλήθεια και αποκρύπτοντας την άλλη μισή (και πιο ουσιαστική).
Ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να προβλέπει τη λειτουργία των εταιρειών στο Ιντερνετ (το κενό αυτό θα καλύψει το πολύπαθο σχετικό νομοσχέδιο). Ετσι, οι εταιρείες λειτουργούν σε ένα γκρίζο καθεστώς. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Παρέλειψε όμως την άλλη μισή, αφού η νομοθεσία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά την απαγόρευση διαφήμισης οποιουδήποτε τυχερού παιχνιδιού εκτός των παιχνιδιών που έχουν αδειοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή του ΟΠΑΠ, του ΟΔΙΕ, των λαχείων και των καζίνων. Με άλλα λόγια απαγορεύεται να διαφημίζεται στην Ελλάδα οποιοδήποτε τυχερό παιχνίδι απ' όπου κι αν προέρχεται, από το Ιντερνετ, από τον πλανήτη Αρη, από τους εξωγήινους...
Και παρέλειψε (αφού κάτι τέτοιο δεν τον συνέφερε) την αναφορά σε αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες δικαίωσαν τα καζίνα που στράφηκαν κατά των παράνομων διαφημίσεων διαδικτυακού τζόγου.
Το μέρισμα
«Σας κλέβουν» τόνισε, για το ίδιο θέμα, απευθυνόμενος στους μετόχους ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Πρακτόρων του ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ), του δικτύου πωλήσεων του οργανισμού, Ηρακλής Λάππας, εξηγώντας ότι το μέρισμα θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο ανάλογα με τα ποσά που παίζονται στον παράνομο τζόγο. Και προειδοποίησε ότι όποιος υπογράψει το άνοιγμα της αγοράς υπογράφει και την κλήση από τον εισαγγελέα. Πράγματι, ο ΟΠΑΠ έχει από το 2000 το αποκλειστικό δικαίωμα να εκμεταλλευθεί τα υφιστάμενα παιχνίδια στο Internet και γι' αυτό το λόγο ένας μέτοχος αναρωτήθηκε γιατί δεν το κάνει ήδη.
Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, Γιάννη Σπανουδάκη, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου - τα οποία δεν έχουν διαψευστεί - είναι σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον διαδικτυακό τζόγο, της 888HOLDINGS PlC, η οποία διαφήμιζε παράνομα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα και υποχρεώθηκε από τα δικαστήρια να «κατεβάσει» τις διαφημίσεις μετά τις προσφυγές των καζίνων. Στη συνέλευση ο ίδιος τόνισε ότι θα γίνουμε διεθνής πάροχος στο διαδικτυακό τζόγο, επιβεβαιώνοντας τις διαπραγματεύσεις με ξένες εταιρείες.
Για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου, η διοίκηση πρότεινε μείωση 44% έναντι του 2010. Ομως η πραγματική μείωση είναι μικρότερη, αφού στις αμοιβές του 2011 δεν συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή - άνω των 200.000 ευρώ (ή 15.500 μεικτά μηνιαίως) - του προέδρου της εταιρείας Χάρη Σταματόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε (προτίμησε την Τράπεζα της Ελλάδος). Με άλλα λόγια, η διοίκηση προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ομως την ουσία αντελήφθη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, κ. Πέππας. Ο τελευταίος πρότεινε επιπλέον μείωση 20% από το ποσοστό (-44%), που εισηγήθηκε η διοίκηση.
Το θέμα των ελεγκτών
Ο κ. Πέππας ζήτησε επίσης ο ΟΠΑΠ να προσλάβει και δεύτερη ελεγκτική εταιρεία (την KPMG εκτός της PWC που πρότεινε η διοίκηση) για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων. Το θέμα προκάλεσε διάφορες ερμηνείες από τους μετόχους, μέχρι του σημείου να αναρωτηθούν εάν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης από το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στη διοίκηση του οργανισμού και τις επιλογές της.
Η πραγματικότητα είναι ότι τους επόμενους μήνες θα περάσει πολύ χρήμα από τον οργανισμό, καθώς θα αναλάβει δάνεια, θα πληρώσει για την επέκταση του αποκλειστικού δικαιώματος στοιχηματισμού, θα εξαγοράσει εταιρείες, θα επιλέξει τεχνολογικό πάροχο (ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού) και θα υπογράψει νέα σύμβαση κ.λπ. Προφανώς, όλα αυτά χρειάζονται ενισχυμένη και πολλαπλή ελεγκτική δύναμη.
Ο διευθύνων σύμβουλος για να ευχαριστήσει τους μετόχους αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης του κόστους και στις αναπτυξιακές κινήσεις που υλοποιεί ο οργανισμός σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Εξέφρασε το ενδιαφέρον για τις άδειες που θα προκηρυχθούν για τα λαχεία, το Ξυστό, τα VLT's, λέγοντας ότι είναι παιχνίδια που πρέπει να έχουμε στην γκάμα των πρακτορείων. Για την επέκταση στο Internet τόνισε ότι θα γίνει διεθνής πάροχος. Επίσης ανέφερε ότι γίνεται προετοιμασία για την εισαγωγή του livebet, για την αναβάθμιση του κουπονιού στοιχήματος (με νέα πρωταθλήματα και νέα παιχνίδια), επίσης των παιχνιδιών super 3 και super 5 με περισσότερες κληρώσεις και σχεδιάζεται ο εμπλουτισμός με νέες μορφές παιχνιδιών των monitor games (πρόκειται για τα νέα παιχνίδια σε συνεργασία με την Intralot, η απόδοση των οποίων ξεπερνάει τις αρχικές προσδοκίες).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου