Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μείωση 13,2% στα κέρδη του ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο-Καμία αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού για τον τεχνολογικό πάροχο υποστηρίζει η διοίκηση

Κατά 13,2% μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 καθώς διαμορφώθηκαν στα 166,9 εκατ. ευρώ από 192,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2010, επηρεαζόμενα από την πτωτική πορεία των εσόδων των παιχνιδιών Πάμε Στοίχημα και Κίνο.

Οι συνολικές πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο 2011 μειώθηκαν κατά 18,3% στα 1.121,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.372,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η διοίκηση αποδίδει την πτώση στη μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου επιδεινούμενου οικονομικού περιβάλλοντος, καθώς και στη διήμερη απεργιακή κινητοποίηση των πρακτόρων τον μήνα Ιανουάριο.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατήλθαν στα 214,2 εκατ. ευρώ από 261,7 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2010 μειωμένα κατά 18,2%, κυρίως λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών και την αύξηση του ποσοστού διανομής κερδών στους νικητές των παιχνιδιών Κίνο και Τζόκερ, ενώ θετικά επέδρασαν οι επιτευχθείσες μειώσεις των λειτουργικών δαπανών καθώς και η μείωση του ποσοστού διανομής κερδών στους νικητές του παιχνιδιού Πάμε Στοίχημα.

Το περιθώριο EBITDA για το πρώτο τρίμηνο 2011 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το περυσινό (19,1%), κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών.

Το περιθώριο καθαρών κερδών αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο 2011 σε 14,9% από 14,0% στο α’ τρίμηνο 2010 ως αποτέλεσμα κυρίως του μειωμένου φορολογικού συντελεστή από 24% σε 20% και των μειωμένων λειτουργικών δαπανών.

Οι πωλήσεις του Πάμε Στοίχημα κατά το εξεταζόμενο διάστημα υποχώρησαν κατά 23,1% στα 430 εκατ. ευρώ και του Κίνο κατά 13,9% στα 581,7 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός για νέο πάροχο τεχνολογίας εξελίσσεται σύμφωνα με τους όρους που τέθηκαν εξ αρχής και με γρήγορους ρυθμούς, διευκρινίζει ο ΟΠΑΠ σχολιάζοντας δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε δήθεν τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση ο ΟΠΑΠ σημειώνει τα εξής:

1. Ο διαγωνισμός ο οποίος ξεκίνησε στις 8.2.2011 με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (RFI), εξελίσσεται σύμφωνα με τους όρους που τέθηκαν εξ αρχής και με γρήγορους ρυθμούς, αφού ήδη βρίσκεται στην τελευταία φάση του. Είναι γνωστό στους συμμετέχοντες ότι σε σύντομο χρόνο θα τους παραδοθεί η τελική διακήρυξη (RFP) με βάση την οποία θα κατατεθούν οι προσφορές. Να σημειωθεί ότι για την καλύτερη και ταχύτερη διεκπεραίωση του διαγωνισμού πολυμελείς ομάδες εκπροσώπων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό έχουν συναντηθεί από δυο φορές με τα μέλη της Επιτροπής του διαγωνισμού και άλλα στελέχη της ΟΠΑΠ ΑΕ –όπως προβλεπόταν από τη διαδικασία– προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις, να τεθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις, πριν από την οριστική σύνταξη της τελικής προκήρυξης. Αυτό σημαίνει ότι η βούληση της ΟΠΑΠ ΑΕ να είναι γνωστή στις δύο εταιρείες, ενώ δεν έχει αμφισβητηθεί εκ μέρους τους οποιαδήποτε πτυχή της διαδικασίας και του αντικειμένου του διαγωνισμού.

2. Όπως έχει ανακοινωθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού μετέχουν οι εταιρείες GTECH και Intralot.

3. Η απόφαση του ΔΣ για τον διαχωρισμό της προμήθειας του κεντρικού συστήματος από την προμήθεια των τερματικών εδράζεται στην αρχική διακήρυξη του διαγωνισμού, στην οποία σαφώς αναφερόταν ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ στόχευε στην προμήθεια και διασύνδεση κεντρικού συστήματος με τερματικά τριών τουλάχιστον διαφορετικών προμηθευτών. Μια πρόβλεψη η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα της εταιρείας και τούτο γιατί:

• Επιχειρησιακά, διασφαλίζει την απεξάρτηση του κεντρικού συστήματος από τα τερματικά, άρα και τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ΟΠΑΠ ΑΕ από έναν τεχνολογικό πάροχο. Ταυτόχρονα μειώνει το ρίσκο της ΟΠΑΠ ΑΕ στην μετάβαση σε νέο πάροχο, ενώ είναι σαφώς ευνοϊκότερο και για τους υποψήφιους, αφού και αυτοί αναλαμβάνουν μικρότερο ρίσκο εγκατάστασης. Άλλωστε, η διασύνδεση των τερματικών με το κεντρικό σύστημα είναι ευθύνη της ΟΠΑΠ ΑΕ.

• Οικονομικά, γιατί η αναπόσβεστη αξία των 30.000 τερματικών που διαθέτει η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι σήμερα 50 εκατ. ευρώ, ενώ η προμήθεια ισάριθμων νέων θα απαιτούσε πρόσθετη δαπάνη 80-100 εκατ. ευρώ. Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι δεν θα συνέφερε την ΟΠΑΠ ΑΕ και τους μετόχους της.

Ο διαχωρισμός σε ό,τι αφορά τον προμηθευτή του κεντρικού συστήματος από αυτόν των τερματικών δεν συνιστά πρόβλημα, αλλά ούτε καινοτομία στις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών, σημειώνει ο ΟΠΑΠ.

Διευκρινίζει παράλληλα ότι την ίδια πρακτική έχουν ακολουθήσει άλλες μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη, όπως στη Γαλλία (Franchaise de Jeux), στη Γερμανία, αλλά και στην Ιταλία, όπου η Lottomatica (στην οποία ανήκει η GTECH) λειτουργεί με τερματικά άλλου προμηθευτή από αυτόν των κεντρικών συστημάτων της. Δι' αυτού του τρόπου αξιοποιούν προς όφελός τους τα όποια κέρδη από την κτήση και τη λειτουργία των επί μέρους συστημάτων και εξοπλισμού.

Κατόπιν όλων αυτών είναι προφανές ότι οι εμφανιζόμενες ως αντιδράσεις των διαγωνιζομένων, μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αναλυτικό δελτίο τύπου όπως εκδόθηκε από την ΟΠΑΠ Α.Ε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου